İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu 2023 değerlendirmesi ve 2024 öngörüsünde bulundu. Eruslu, “İZODER olarak; her fırsatta güvenli, enerji verimli, sağlıklı ve konforlu binalarda yaşamanın en önemli koşullarından olan ısı, su, ses ve yangın yalıtımının katkılarını anlatmaya devam edeceğiz” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. ve yalıtım sektörümüzün çatı kuruluşu İZODER’in 30. yılı olan 2023’e büyük bir heyecanla başladık. Ancak ülkemizi derin bir yasa sürükleyen 6 Şubat deprem felaketinin ardından ülke genelinde olduğu gibi sektör özelinde de gündemimiz deprem bölgesi oldu. İZODER olarak depremin hemen ardından resmi kurumlarla iş birliğiyle çalışarak birçok üyemizin de desteği ile depremzedelerin çetin kış şartlarından korunmaları için çadır kentlere yalıtım malzemesi gönderimini sağladık.
SU YALITIMI DEPREM GÜVENLİĞİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Depremle mücadele noktasında adımların hızlandırılması gerekiyor. Kentsel Dönüşüm bu anlamda çok önemli. Mevcut yapı stokunun deprem güvenliği ve yüksek enerji verimliliği hedefleri gözetilerek yenilenmesi geleceğimiz açısından hayati öneme sahip. Yeni inşa edilecek tüm binaların, su yalıtımı ile korunması deprem güvenliği için büyük önem taşıyor. Doğru yapılmış su yalıtımı ile suyun yapılara nüfuz ederek zarar vermesini önleyebiliriz.
İZODER olarak yalıtım sektörümüzün gelişimine katkı sağlamayı 2023’te de sürdürdük. Yalıtım sektörümüzün üretimden satışları 2 milyar dolara, toplam yalıtım sektörü tüm hizmetler dahil 7 milyar dolara yakın bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Yine ihracat tarafında son yıllarda ciddi bir ivme kaydettiğimizi, sektörümüz için küresel bir üretim merkezi olma yolunda ciddi yatırımların hayata geçtiğini görüyoruz.
“TEK YOL U DÖNÜŞÜ KAMYANYAMIZI” HAYATA GEÇİRDİK
İZODER olarak sektörümüzün büyüme ivmesini daha da hızlandırmak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Dünya gündeminin önemli bir başlığı olan iklim değişikliği açısından 2016’da imzalanan Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanması Türkiye için önemli bir adım oldu. Biz de İZODER olarak ısı yalıtımının enerji verimliliği ve çevrenin korunmasındaki rolüne dikkat çeken “Tek Yol U Dönüşü Kampanyamızı” hayata geçirdik.
YALITIMSIZ BİNALAR CİDDİ ENERJİ KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR
Ülkemizde yüzde 80’i enerji verimliliği ile ilgili yasal düzenleme kapsamının dışında kalan yalıtımsız binalar yüzünden ciddi enerji kayıpları yaşanıyor, çevreye daha fazla sera gazı salınıyor. 2022 yılında enerji ithalatına 96,5 milyar dolar ödeyenülkemizde binaların sadece yüzde 20’si yalıtımlı olduğu için yaklaşık 12 ila 15 milyar doların boşa harcandığını unutmamak gerekiyor.
Yeni açıklanan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2024-2030 yılları arasında enerji verimliliğine 20 milyar $ yatırım yapılarak 46 milyar $’lık tasarruf edilmesi ve karbon salımlarının ise 100 milyon ton azaltılması hedefleniyor. Yalıtım, bu hedeflere ulaşılmasında önemli rol oynuyor. Türkiye’de enerji verimliliği ile ilgili olarak mevcut bina stokunun iyileştirilmesi öncelikli eylem planlarından biri olmalı. Kentsel dönüşüm uygulamaları bu anlamda verimsiz mevcut bina stokunun güncel mevzuatlara uygun olarak yeniden inşa edilmesini mümkün kılacağı için ısı, su, ses ve yangın yalıtımlı binalar açısından önümüzde büyük bir fırsat olarak duruyor.