Sürdürülebilir kalkınmanın eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi için inovasyonun büyük bir önem taşıdığına inanan Geberit; bu bakış açısıyla Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor.
Günümüz iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olan inovasyon, şirketlerin yol haritasını oluşturmada dikkate değer rol üstleniyor. Sürdürülebilir kalkınma için inovasyonun gücüne inanan şirketler, bu çerçevede AR-GE çalışmalarını sektörün ve müşterilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için devam ettirerek, kendini sınıfında bir üst sıraya taşıyor.
Kurulduğu günden itibaren bu bilinçle hareket eden ve sektöründe bugünkü konumuna ulaşan Geberit; tüm iş süreçlerini 1997’de İsviçre’de kurulan 800 m2 lik temizlik teknolojisi onaylı bina teknolojileri ve akustik laboratuvarında gerçekleştiriyor.
Bugüne kadar üzerine imza attığı inovatif ürünlerini simülasyon programlarında geliştiren, 3 boyutlu yazıcılar ile prototipler hazırlayıp üzerinde çalıştıktan sonra üretime geçen Geberit, akıllı klozetlerini ve montaj sistemlerini, AB standartlarına uygun olarak üretiyor.
İsviçre merkez adresindeki bina teknolojisi ve akustik laboratuvarında ses, materyal teknolojisi ve statik üzerine testler yapan Geberit mühendisleri; uykuları bölen sıhhi tesisat seslerinin tarihe karışması için birden fazla çalışmanın altına imza atıyor.
Ses Sorununa İki Taraflı Yaklaşıyor
Drenaj sistemi, sifon, akıllı klozet sistemlerinden suyun akışını, türbülansını, suyun basınç ve hız dağılımı ve hatta gürültü oluşumunu inceleyen Geberit, gelişmiş teknolojisini kapsamlı teknik bilgi birikimi ile birleştiriyor
Geberit Türkiye Genel Müdürü Cengiz Kazazoğlu geliştirilen bir ürünün, ekonomik ve sürdürülebilir olarak imal edilebilecek hale mar 106 gelene kadar seri üretime geçilmediğini, bu nedenle şirketin Ar-Ge’ye 2017 yılında 78 milyon İsviçre frangı ayrıldığını dile getiriyor. Bu oranın bir önceki yıla göre 6 milyon fazla, net satışın ise yüzde 2,7’sini oluşturduğunu belirten Kazazoğlu, Ar-Ge mühendislerinin ve süreç mühendislerinin yakın iş birliği içinde çalıştıklarını belirtiyor.
Kazazoğlu, “Gürültü oluşması ve yayılması birçok faktörden etkilenir. Bu nedenle ses testleri daima olabildiğince gerçekçi koşullar altında yürütülür. Bir test düzeneği, tam donanımlı ve profesyonelce panelli ön duvarlar veya on metre yüksekliğe kadar çıkan atık su boruları ile birkaç kat boyunca kolayca yayılabilir. Bu bilinçle Geberit’in akustik uzmanları, ses emisyonlarını hesaplamak için yalnızca çok hassas mikrofonları değil aynı zamanda düzinelerce sensor ve hatta lazer ışığı kullanıyor. Çünkü ses testlerinin sonuçları, mevcut ürünlerdeki gelişmelere ve tamamen yeni çözümlerin geliştirilmesine yol açar. Montaj teknolojisi ve uygulama mühendisliği departmanları, akustik uzmanlarının geniş bilgi birikiminden de yararlanmaktadır” diye ekliyor.
Yıllarca Süren Testler
Bir sıhhi tesisat ürününün yıllarca mükemmel çalışması gerektiğinin altını çizen Kazazoğlu, “Bu nedenle Geberit, mümkün olan en iyi ürün materyali seçmeye en üst düzeyde önem vermektedir. Örneğin, binalarda içme suyu ve gider tesisatlarındaki boru sistemleri için plastik borular, ISO standartlarına göre son derece zorlu işlevsel şartnameleri yerine getirmeli ve sertifikalı 50 yıllık hizmet ömrü sağlamalıdır. Yeni malzemelerin pratikte kullanılmadan 50 yıl önce test edilmesi olmamasından ötürü, test aşamasında yaşlanma süreci hızlandırılmalıdır. Malzemelerin uzun vadeli özelliklerini değerlendirmek ve ömrünü tahmin etmek için çeşitli testler yapılmaktadır.” diye açıklıyor.