İNŞAAT DÜNYASI DERGİSİ Mart-Nisan 2024 sayısında “Marka” bölümünde ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan’ı ağırladı. Turan, “Elastomerik kauçuk köpüğünde kapasite artırımına gittik. ODE Yalıtım olarak Türk yalıtım sektörü ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştiriyoruz, bu oranı yüzde 20-25 seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de binaların yüzde 80’inde yalıtım sorunu var. Doğru yalıtımla 15 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayarak Türkiye’nin cari açığına katkı sunabiliriz” dedi.
ODE Yalıtım Türkiye’de sektöründe en büyük yerli üreticilerin başında geliyor. ODE Yalıtım’ın global hedefleri ve Avrupa’daki yatırım planları hakkında neler söylemek istersiniz?
2017’den beri Eskişehir’de üretim kapasitemizi artırıyoruz. Öncelikle bitümlü membran kapasitemizde artış oldu. İki yıl önce de elastomerik kauçuk köpüğü kapasitemizi de artırdık. Eskişehir’deki yeni fabrika yatırımımızla birlikte artık ihracat pazarlarında daha aktif rol üstlenme hedeflerimiz ortaya çıktı. ODE Yalıtım ilk üretimine 1996’da başladı ve 1998’de de ilk ihracatını yaptı. Kur artışları sonucu ihracata odaklanan bir şirket değiliz. Bunu vurgulamak istiyorum. ODE Yalıtım üretim kapasitesini planlı bir şekilde artırarak, ihracata odaklanmak istiyor.
İNGİLTERE’DE ÜLKE MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURDUK
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım’ın ihracat veri ve hedeflerinden kısaca bahseder misiniz?
Geçtiğimiz kasım ayında İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) ODE’ye en çok yalıtım malzemesi ihracatı yapan firma ödülünü verdi. ODE Yalıtım Türkiye’de toplam yalıtım malzemeleri ihracatının %16’sını gerçekleştiriyor. Hedefimiz önümüzdeki süreçte %20- 25’lere çıkmak. Kapasite artışlarıyla birlikte ihracata daha fazla ağırlık vermek istiyoruz. Mevcutta toplam satışlarımızın %40’ı ihracattan, yüzde %60’ı yurt içi pazardan geliyor. Eskişehir’deki yeni yatırımımızla birlikte bu oranı ihracat lehine çevirmeyi hedefliyoruz. Özellikle kauçukta kapasiteyi 4 katına çıkardıktan sonra Avrupa’ya yüzümüzü çevirdik.
Eskişehir yatırımıyla birlikte Avrupa’da teknik yalıtımda ilk 3 üreticiden biri olduk. Bu süreçte teknik yalıtımdaki kapasite artışı sonrası İngiltere’de ülke müdürlüğünü kurduk. İngiltere’de bir sonraki hedefimiz lojistik merkezi kurmak. Orta Avrupa ve Güney Avrupa’da da benzer girişimlerimiz bulunuyor. Ancak bir ülkede üretim yapabilmek için belli bir pazar payına ulaşmanız gerekiyor. Söz konusu pazarlarda hedeflediğimiz pazar payına ulaştığımızda, üretim için de yatırım planlarımızı yapmayı hedefliyoruz.
Avrupa dışında ihracat yaptığımız bölgeler Ortadoğu, Kuzey Afrika, CIS ülkeleri. Ağırlıklı olarak yakın coğrafyaya ihracat yapıyoruz.
YURT İÇİ PAZARDA ÖNCELİK DEPREM BÖLGESİNİN İNŞASINDA
ODE Yalıtım’ın 2024 yılı için büyüme beklentisi ne yönde? Sektördeki gelişmeler ışığında yakın dönem hedefleriniz arasında ne var?
İnşaat sektöründe olduğu gibi yalıtım sektörü de deprem bölgesine odaklanmış durumda. Firmalar ihracata da kaynak ayırıyorlar ama yurt içi pazarda öncelik deprem bölgesinin inşasında. Bölgedeki inşaat çalışmaları bitene kadar yani 2024’te de konsantrasyonun deprem bölgesinde olacağını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirmeyle birlikte yalıtım ürünleri ve inşaat malzemelerine talep olacağını öngörüyoruz.
Yalıtım Türkiye’de çok güçlü ve rekabetin yoğun olduğu bir sektör. ODE Yalıtım olarak hem iç piyasada hem de ihracatta payımızı artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca pazarda var olmayan ürünleri geliştirerek ve Ar-Ge gücümüzü kullanarak, önümüzdeki süreçlerde yeni ürünleri piyasaya sunmaya devam edeceğiz.
Elastomerik kauçuk köpüğünde kapasitemizi dört kat artırdık ve bu üretim gücümüzle hem yurt içi pazarın ihtiyaçlarını karşılayacağız hem de ihracatta derinleşmeye devam edeceğiz.
‘BİNALARDA SU YALITIMI’ KİTABINA İMZA ATTIK
ODE Yalıtım’ın İTÜ ile ortak çalışması “Binalarda Su Yalıtımı” kitabını hazırlama nedeniniz nedir? Deprem ülkesi Türkiye’de su yalıtımı niçin önemli?
Aslında biz bu kitabı Kahramanmaraş depremleri öncesi hazırlamaya karar vermiştik. Geçtiğimiz yıl nisan ayında deprem güvenliği su yalıtımı ilişkisiyle ilgili Algı Araştırması’nın sonuçlarını yayınlamıştık. Araştırma katılımcıların sadece %2,2’sinin binalarda depreme karşı dayanıklılıkta su yalıtımının öneminin farkında olduğunu gösterdi. Maalesef bu çok düşük bir oran.
Oysa su yalıtımı ila binanın sağlamlığı arasında doğrudan bir ilişki var. Su yalıtımı standartlara uygun yapılmadığında veya yeterli olmadığı durumda donatılar da oluşan korozyon binanın sağlamlığını etkiliyor. Binanın taşıma kapasitesi 10 yıl içerisinde %66 oranında azalıyor. Bu konuyu bilimsel açıdan ele almak için ‘Binalarda Su Yalıtımı’ kitabını hazırlamaya karar verdik.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nil Türkeri’nin rehberliğinde ‘Binalarda Su Yalıtımı’ kitabını hazırlayarak geçtiğimiz ay basın ve kamuoyu ile paylaştık. Depremden bağımsız olarak hazırladığımız bu kitapta, su yalıtımının önemine vurgu yaptık. Su yalıtımı detayları hakkında bilgi verirken uygulamanın önemine de kitapta dikkat çektik.
ODE Yalıtım’ın su yalıtımı ile ilgili ürünleri var mı? Söz konusu ürünlerin özelliklerinden kısaca bahseder misiniz?
ODE Yalıtım su yalıtımının bitümlü membran tarafını üretiyor. Bitümlü membranlarda da Epikon ürün ailemiz, ODE Membran ürün ailemiz ve Luna ürün ailemiz var. Epikon ürün ailemiz yüksek performanslı nitelikli ürünler. Binanın temel ve çatısında kullanılıyor. Hem üretim hem uygulama açısından çok önemsediğimiz üst düzey performanslı Epikon ürünlerimizle ilgili geçtiğimiz sene Epiclub adında bir kulüp kurarak Türkiye’deki en iyi su yalıtım uygulayıcı firmalarını bir araya getirdik.
Bu platformda uygulama detaylarını, teknik konuları ve detay çözümleri konuşuyoruz. Uygulayıcı firmaların da desteğiyle ürünleri geliştiriyoruz. Epiclub Türkiye’de kendi alanında ilk oluşum ve 21 uygulayıcı firmayı bünyesinde bulunduruyor.
Epiclub neden önemli? İstediğiniz kadar iyi ürün üretin eğer o ürün doğru şekilde uygulanmıyorsa doğru çözüme ulaşamazsınız. Uygulayıcı firmaların sahada yaşadıklarını ve karşılaştıkları zorlukları anlayarak hep birlikte bu ürünleri geliştirmek istiyoruz. Doğru detaya, doğru çözüm ve doğru uygulama sunabilmek adına bu oluşumu önemsiyoruz.
Bu ürünlerin bir de sahadaki uygulayıcısı ustalar var. İki sene önce Epikon Ustalar Festivali yaptık. Türkiye’de 27 ilde 55 bayiimizin desteğiyle yaklaşık 2.500 ustayla bir araya geldik. Ustalara ürünlerimizi tanıtırken, doğru uygulama teknikleri hakkında da eğitim verdik. Festival sonrası hemen Ustalar Konseyi’ni kurduk. Doğru ürün ve doğru uygulamayı o konseyde anlatmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla hem uygulayıcı firmaları hem de o ürünleri uygulayan ustaları sürekli eğitmeye ve onlardan geri beslemeler almaya devam ediyoruz.
ESKİŞEHİR’DE ENERJİ İHTİYACIMIZIN %60’NI GES’TEN ELDE EDİYORUZ
ODE Yalıtım’ın sürdürülebilirlik politikası ürünlerini nasıl şekillendiriyor? Piyasaya sunduğunuz yeni ürünleriniz var mı? Bu çerçevede diğer yalıtım ürünleriniz hakkında da bilgi verir misiniz?
Sürdürülebilirlik konusu iklim krizi ve enerji verimliliği ilişkisi ile gündeme geldi. İklim krizini önleyebilmek veya etkilerini azaltabilmek için enerji verimliliği konusu ön plana çıkıyor. Enerji verimliliğinin temel unsurlarından biri de ısı yalıtımı. Üretilen ısı yalıtımı ürünlerini doğru noktalara ulaştırdığınız anda zaten sürdürülebilirliğe otomatik olarak katkı sunuyorsunuz. Ürünlerimizin yüzde 80’nini geri dönüştürülmüş ham maddelerden üretiyoruz. Üretim aşamalarında da sıfır atık prensibine dikkat ediyoruz.
Yalıtım ürünleri sürdürülebilirliğe katkı sağladığı için bu konuda bilincimiz yüksek. Karbon emisyonlarını düşürmek, atmosferden uzaklaştırmak için doğal bazlı çözümlere yöneliyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde yeni adımlar atmaya devam edeceğiz.
Eskişehir fabrikamızın çatısına GES yatırımı yaptık. Yıllık enerji ihtiyacımızın ortalama %60’nı buradan karşılamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki süreçte Çorlu tesislerimiz için de GES planlarımız var.
AR-GE ŞİRKETİ ODE GREENTECH’İ KURDUK
Yalıtımda işinizin temelini oluşturan Ar-Ge alanında neler yapıyorsunuz? ODE Yalıtım cirosunun yüzde kaçlık kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor? ODE Yalıtım dijitalleşme için hangi adımları atıyor?
ODE Yalıtım’ın Ar-Ge ve dijitalleşmeye ayırdığı bütçe cironun %3’ü kadar. Az önce bahsettiğim gibi 6 kıtada 75 ülkeye ihracat yaptığımız için her pazarın farklı ihtiyaçları oluyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına ağırlık vermeniz gerekiyor. Örneğin Türkiye pazarında satılan bir ürün, Avustralya pazarında talep edilmeyebiliyor. Dolayısıyla Avustralya pazarı için yeni bir ürün geliştirmek gerekiyor. Global oyuncu olabilmek için farklı talep ve ihtiyaçları karşılamak zorundasınız. Geçtiğimiz senelerde ODE Greentech adını verdiğimiz bir Ar-Ge şirketi kurduk. Çalışmalarımız bu çatı altında yapıyoruz. Burada hem pazarın ihtiyaçlarını tespit ediyor hem de bu ihtiyaçlar doğrultusunda ürünlerinizi geliştiriyoruz.
Dijitalleşme ile üretimde otomasyona geçerken, MES projeleri de geliştiriyoruz. Bayi portalımızı kısa süre içerisinde güncelleyeceğiz. Planlama ve raporlama alanında robotlar kullanmaya başladık. Siparişten sevkiyata kadar olan süreçlerin daha da dijitalleşmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
ODE Yalıtım’in sosyal sorumluluk projelerine değer verdiğini biliyoruz. Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
ODE Yalıtım birçok alanda sosyal sorumluluk projelerini yürütüyor. Yaklaşık iki yıldır Zümrüdüanka Gönülleri’nin sokak hayvanları için geliştirdiği ‘Kulübesiz Pati Kalmasın’ projesine destek veriyoruz. Bitümlü membran ürünlerimizle sokak hayvanları için kulübeler yapılıyor. Ben de bir köpek sahibi olarak bu projeye ayrıca destek veriyorum.
İki Okka Girişimi ile geçtiğimiz yıllarda pasif ev projesini hayata geçirdik. Yaklaşık 800 metrekare ODE Isıpan PRM ürünleriyle pasif ev projesinin ısı yalıtımı resmi sponsoru olduk. Farkındalık ve enerji verimliliğine katkı sağlamak amacıyla bu tür projelere destek veriyoruz.
Ayrıca Türkiye – Irak sınırındaki Üzümlü Köyü’nün yenilenen okulu için ısı ve ses yalıtım ürünleri sağladık.
DOĞRU YALITIM TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIĞINA 15 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAR
Enerji tasarrufunda ısı yalıtımı niçin önemli? Binalarda doğru yalıtım yapılırsa Türkiye hangi kazançları sağlar?
2024’ın inşaat sektöründe deprem konutları ve kentsel dönüşüm çerçevesinde geçeceğini öngörüyoruz. Burada önemli olan konut yapılırken ısı ve ses yalıtımında standartlara uyulmasıdır. En iyi ürünü kullansanız bile doğru uygulama yapmazsanız ısı ve su yalıtımında istediğiniz sonucu alamazsınız. Türkiye’deki binaların %80’inde yalıtım yok veya yeterli değil. Söz konusu binaları doğru yalıtım ile tanıştırmamız halinde Türkiye yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayabilir. Türkiye bu yolla hem cari açığı düşürebilir hem de enerji tasarrufu sağlar. Cari açık ve enerji tasarrufunu sağlamak için sektör paydaşı olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız.
Son olarak bir veri paylaşarak sözlerime son vermek istiyorum. Gelişmiş ülkelere baktığımızda birim metrekaredeki enerji miktarı 30-50 kilowat iken, Türkiye’deki birim metrekarede enerji tüketim miktarı 120-150 kilowata kadar yükselebiliyor. Biz de çok hızlı bir şekilde birim metrekaredeki enerji tüketimlerini gelişmiş ülkeler seviyesine çekerek, enerji israfının önüne geçmeliyiz.