“Sumak Pompa olarak şu anda 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ciro içindeki ihracat payımızı yükseltmeyi hedefliyoruz. Yeni fabrikamıza taşınmamızla birlikte onaylı AR-GE merkezimizi açmak ve yangın pompalarındaki en prestijli uluslararası belge olan UL/FM sertifikasını almak ihracat hedeflerimizi yakalamak adına attığımız somut adımlar olacak.”
SUMAK Pompa’nın kuruluş hikayesini paylaşır mısınız? Ne zaman kuruldu, nasıl bir gelişim izledi?
Hasan Kurt: SUMAK Pompa 1992 yılında elektromanyetik dalgıç pompa imalatı yapmak üzere kuruldu. Su pompası imalatı yapacağımızdan dolayı su ile başlasın, akılda kalsın basit ama şık olsun derken su makinelerinin kısaltması olarak SUMAK isminde mutabık kaldık.
2000 yılından itibaren 1 Hp ve 2 Hp asenkron motor imalatıyla birlikte santrifüj pompa, çeşitli tiplerde dalgıç pompaları ve drenaj pompaları imalatına başladı. Sektördeki gelişmeler, bayilerin beklentileri ve pazardaki talepler doğrultusunda kendini sürekli geliştirdi. Bugün 0.37 Hp & 15 Hp asenkron elektrik motorlarını kendi bünyemizde üreterek ana kategoride drenaj pompaları, havuz pompaları, foseptik pompalar, yangın pompaları, santrifüj pompalar, hidrofor ve hidrofor sistemleri, derin kuyu pompaları, manyetik rotorlu sirkülasyon pompaları, 12 volt sintine pompalar, paslanmaz pompalar, çamur suyu pompaları, yangın pompaları dahil 1.300’ün üzerinde farklı pompa üretiyoruz. Firmamız kalite hedefleri doğrultusunda üretmiş olduğu tüm ürünleri Türk Standartları Enstitüsü TSE belgesi ile belgelendirdi.
“MANYETİK ROTORLU SİRKÜLASYON POMPASI İMALATINA BAŞLAYACAĞIZ”
Elektrik motoru üretmek bir hayli zor ve bilgi birikimi gerektiren bir alan. 2000 yılından beri bu alanda üretim yaptığınızı belirttiniz. Bu süreç nasıl başladı?
Kalite konusundaki hassasiyetimiz bizi birçok işi kendi bünyemizde yapmaya zorladı. Bu nedenle 18 yıl önce elektrik motorlarını kendimiz üretmeye başladık. 63 – 80 – 90 – 112 ve 132 tip motor üretimi için laminasyon kalıplarımız mevcut. Elektrik motor üretimi için laminasyon kalıp ve baskıları, otomatik sargı makinelerinde motor sarımı, alüminyum enjeksiyon baskıları, plastik enjeksiyon baskıları ve elektrik panoları gibi tüm yarı mamullerin tasarım, kalıp ve üretim aşamalarını sağlıyoruz. Bu düşünce içerisinde ilerleyen firmamız yeni fabrikamıza geçtiğinde pik dökümhane kurmayı da planlıyor. Ayrıca pompaların akıllanması, mekanik ile elektronik kavramın birleşmesi ve hızlıca sektörümüze girmesi ile birlikte enerji verimliliği ve yönetmeliğe uygun manyetik rotorlu sirkülasyon pompası imalatına da başlayacağız. Tasarım ve test aşamaları bitti. Üretim için TSE’den belgelendirme sürecindeyiz, belgelendirmenin tamamlanmasıyla hızlıca üretime başlayacağız.
Yeni fabrikadan söz ettiniz. Bu fabrika hakkında bilgi verir misiniz?
Şu anda kullandığımız Ümraniye Dudullu fabrikamızdaki toplam alan 6.000 metrekare. Dilovası İMES OSB’ de bulunan yeni fabrikamızın mevcut hali 22 bin metrekare olmakla birlikte, ilave olarak 12 bin metrekare inşaat yapılabilecek bir alana sahip. Yeni fabrikamıza 2019 Eylül ayı gibi taşınmayı hedefliyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılması, bu tarihi seçmemizde etkili oldu. 34 beyaz yaka 119 mavi yaka olmak üzere toplamda 153 kişiden oluşan bir ekiple çalışıyoruz. Tabii yeni fabrikamızla birlikte sağladığımız istihdam da artabilir.
“BÜYÜK ŞİRKETLER ARASINDAKİ REKABET, SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR”
Sektör hakkında bilgi alabilir miyiz, pompa sektörü ne durumda?
Pompa ve hidrofor sektörü bana göre hasta çünkü aşırı rekabet var. Özellikle büyük şirketler arasındaki rekabet, sektörün büyümesini engelliyor. Türkiye’de arz fazlası bir üretim mevcut. Bunun yanında Uzak Doğu’dan ithalat yapan çok sayıda firma var. Bugünlerde inşaat sektöründe yaşanan durgunluk da pompa sektörünü olumsuz etkiliyor. Her yeni yapılan binada 4 – 5 adet farklı pompa çalışır ancak inşaat sektörünün durgunluğu ve bununla ters orantılı olan üretici çokluğu pazar paylarını oldukça küçültüyor.
Yurt dışı fuarlarına katılıyor musunuz? Potansiyel müşterileriniz sizi hangi fuarlarda görebilir?
Yurt dışında da yurt içinde de fuarlara katılıyoruz. Geçtiğimiz 12 yılda 30’a yakın ülkede fuarlara katıldık. Özellikle sektöründe lider olan büyük fuarlara katılmaya çalışıyoruz. Bunların arasında Çin CANTON, Dubai BIG5, Milano MCE ve Frankfurt ISH düzenli olarak katıldığımız fuarlar. Ayrıca yurt içinde sektörümüzün fuarı olan SODEX ve MÜSİAD fuarlarına katılım sağlıyoruz. Bu anlamda hem mevcut müşterilerimiz hem de potansiyel müşterilimizle buluşmak adına fuarların verimli olduğunu söyleyebiliriz.
“TÜM ENERJİMİZİ İHRACATA AKTARACAĞIZ”
İhracat yapan pompa üreticilerinden birisiniz. İhracatınızı arttırmak üzere hedefleriniz var mı? Bu anlamda attığınız adımlar neler?
Şu anda 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ciro içindeki ihracat payını daha da yükseltmek gibi hedeflere sahibiz. Yeni fabrikamıza taşınmamızla birlikte onaylı ARGE merkezimizi açmak ve yangın pompalarındaki en prestijli uluslararası belge olan UL/ FM sertifikasını almak ihracat hedeflerimizi yakalamak adına attığımız somut adımlar olacak. Yeni fabrikamızla beraber tüm enerjimizi ihracata aktaracağız.