Sürdürülebilir bir dünya için Kuzeyboru’dan dev yatırım
İnşaat Dünyası Dergisi, Kasım-Aralık sayısında “Marka” bölümünde Kuzeyboru Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Emine Seldüz ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Kuzeyboru’nun sürdürülebilirlik politikaları ve hedeflerine uygun olarak 2020 yılında başlattığı yatırımları tamamladığını belirten Kuzeyboru Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Emine Seldüz, “Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde 2001’de kurulan ve 88 ülkeye ihracat yapan Kuzeyboru sektörde inovatif yaklaşımlarını sürdürüyor. Üretim tesisini yeşil binaya dönüştüren Kuzeyboru, 120 bin metrekarelik yatırımını tamamlayarak, üretim kapasitesini 185 bin tona çıkardı” dedi.
Kuzeyboru Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Emine Seldüz, Kuzeyboru’nun sürdürülebilir politikaları ve hedeflerine uygun olarak 2020 yılında başlattığı yatırımı tamamladıklarını, söz konusu yatırım ile hali hazırdaki kapasiteye 105 bin ton yeni üretim kapasitesi eklediklerini söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN YEŞİL BİNA TASARLADIK
“Kuzeyboru doğayı dolayısı ile geleceğimizi korumak ve yeni nesillere daha iyi bir dünya bırakmak adına yeni yatırımını yeşil bina olarak planladı ve bu doğrulta da tamamladı. Doğaya zarar vermeyecek şekilde üretim yapacak bu yatırım ile çocuklarımızı da korumuş olmaktan gurur duyuyoruz. 45.000 metrekare kapalı alanımızın tamamında yağmur hasadı yapılacak, depolanan yağmur suları üretimde kullanıldıktan sonra tekrar arıtılıp kapalı çevrimde ve gri atık su olarak değerlendirilecek. GES ve enerji tasarrufu alanında yaptığımız ciddi yatırımlar ile enerji giderlerimizi minimize ettik. Bina yalıtımı ve gaz salınımı konusunda sektörümüzde hiçbir firmada olmayan hava filtreleme sistemleri ile doğaya gaz salınımını da engellemiş olduk.”
ÜRETİLEN ÜRÜNLER VE İHRACAT POTANSİYELİ
“Firmamız 88 ülkeye ihracat yapıyor ve 4 ülkede var olan ofisleri ile dağıtım kanallarını geliştirmeye devam ediyor. Yatırım ile eklenen bu ciddi ek kapasite ile müşterilerimize daha hızlı ve çok daha büyük destek vermiş olacağız. Hali hazırda HDPE içme suyu borularında 20-1200 mm çaplar arası ve kanalizasyon ürünlerinde Koruge borularda 100-2400 mm çaplar arasında üretim yapmaktayız. İhracata odaklı çalışan firmamız hedefleri doğrultusunda yurtdışı depo faaliyetleri de yapmakta ve ilerleyen günlerde bu konuda da gelişmeler açıklayacağımızı düşünmekteyim.”
GENİŞLEMEYE UYGUN ALT YAPI VE TEKNOLOJİK ÜRETİM
“Yeni yatırımımız altyapı olarak da gelişmeye açık şekilde dizayn edildi. Yeni üretim hatları da eklenebilecek yatırımın 2 yıl içinde yaklaşık 230.000 ton plastik hammadde işleme kapasitesine erişeceğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda altyapısı hazır olan yatırımımız plastik sanayi için oldukça yeni teknikleri de içinde barındırıyor. İtalyan hammadde otomasyon şirketi Moretto ile birlikte planlanan ve uygulanan sistemler ile bilgisayar kontrollü bir üretim yapılıyor. Ürün reçeteleri insan eli değmeden tamamen dijital olarak yönetiliyor. 3 bin ton kapasiteli silolarımız aracılığı ile yine tonlarca ürünün yüklenmesi, makine aktarımları ve stok miktarı bilgisi tamamen dijital olarak yapılıyor.”
MÜŞTERİLERİMİZE SİPARİŞLERİNİ ONLINE İZLEME FIRSATI SAĞLADIK
“Dijitalleşmeye önem verdiğimiz bu yatırım ile ortam koşulları oksijen ve ağır gaz salınımı, yağmur hasadı yaptığımız depolarımızda suyun sıcaklığı, miktarı, kalitesi, iç ortam ısı ve nem oranları, hava sistemlerinin tamamı dijital sistem içinde değerlendirilmiş olup uzaktan erişimle evde bile her türlü bilgiye erişimi mümkün kılıyor. Vurgulamak istediğim bir diğer konu ise, ürettiğimiz tüm ürünlerin takip edilebilirliğini sağlamak ve müşterilerimize sipariş ettikleri ürünlerin durumu hakkında bilgi vermek için yaptığımız yatırımlar. Ürünlerimiz RF ve karekod markalamalar ile izlenmekte ve müşterilerimiz için oluşturduğumuz mobil arayüz aracılığı ile takibini tüm müşterilerimize açmış durumdayız.”
İNSAN DOSTU ÇALIŞMA ŞARTLARI
“Kuzeyboru olarak insana değer veren sayılı firmalardan olduğumuzu düşünüyoruz. Öyle ki yeni yatırımımızda 4 ayrı sosyal alan, tam teşekküllü bir sağlık evi, 250 kişilik tiyatro ve konferans salonu, teras-düğün salonu mevcut. Söz konusu alanlarda mobil kullanılan ortam ısı ayarı, oksijen kontrolü ve salınımı ile sağlıklı çalışma koşulları yaratılıyor.”