İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi iklimlendirme sektörü 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Şemsi, “Berdan Cıvata olarak 2022 yılında üretimimize hız kesmeden devam ettik. 2022’de üretimimiz ve ihracatımız arttı. 2023 yılında da Türkiye ve dünyada yeni yatırım projelerini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Global pandemi ve tedarik zinciri sorunları genel olarak tüm sektörlerde bir gerileme yaşatmış olsa da Berdan Cıvata’nın hizmet verdiği alt yapı projeleri hiç hız kesmedi. Ülkemizde ve dünyada alt yapı projeleri, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç ve büyük ölçekli yatırımların devam zorunluluğu sebebiyle yavaşlasa da devam ediyor. Biz de Berdan Cıvata olarak 2022 yılında üretimimize hız kesmeden devam ettik. 2022’de üretimimiz ve ihracatımız arttı. 2023 yılında da Türkiye ve dünyada yeni yatırım projelerini sürdürmeye devam edeceğiz.
2020’de en önemli hedeflerimizden birisi çatılarımızı GES Panelleri ile donatmak idi. Binalarımızın bir bölümünü kaplayarak 1.500 kW gücünde bir santral kurduk. Arkasından 1.000 kW’lık daha bir bölüm var. Bu da 10 – 17 Ocak Dünya Enerji Günü’nde bitti. Toplamda 2,5 kW’lık bir güç elde ederek üretimde harcadığımız enerjinin %40 kadarını güneşten elde ederek maliyet avantajı yanında emisyon azalışına destek olmakta ve temiz, yaşanabilir çevre için hizmet etmekteyiz. Yarın bunun Yeşil Mütabakat gereği ihracatımıza da yararı olacağına inanıyoruz. Tüm elektrik tüketimimizi güneşten elde etme çalışmalarımız devam edecektir.

Dışa bağımlılığımızı azaltacak ürünlere odaklandık
Berdan Cıvata olarak ARGE departmanımız ve Akredite Belgeli laboratuvarımızla çalışmalar içerisindeyiz. Küresel tedarik zincirinin ülkemizi zorladığı alanlarda, dışa bağlılığımızı azaltacak ürünlere odaklandık ve yoğun bir know-how geliştirme gayretindeyiz. Üzerinde çalıştığımız yeni ürünlerle bu yerli ve milli üretim yapacağımız, enerji yatırımlarına yönelik kritik alanlarda yeni ürün geliştirme çabası içerisindeyiz.
Türkiye özellikle bağlantı elemanları sektöründe son yıllarda gelişmiş ülke pazarlarında önemli bir oyuncu haline geldi. Uzakdoğu pazarının domine ettiği ürünler artık yerini Türk ürünlerine bırakıyor. Türkiye’de birçok segmentte bağlantı elemanlarını çok kaliteli ve rekabet edebilir düzeyde fiyatlarla üretebilen cıvata fabrikaları var. Hem yurtiçi tüketiminde hem ihracatta artık batılı ülkelere daha çok tedarik eder duruma geldik.
Hedeflerimiz;
Dün (2015), Avrupa’nın en uzun ikincisi olan “İzmit (Osmangazi) Körfez Geçiş Köprüsü”nün ayaklarını taşıyan 10 m boyda, 790 kg ağırlıktaki ankrajlarını Dünya’da üretebilen 3 firmadan birisi, Avrupa’dan teklif verebilen tek firma olarak,
Bugün (2022 – 2023) Dünya’nın en uzunu olan “1915 Çanakkale Köprüsü”nün ayaklarını taşıyan 10 m boyda, 600 kg ağırlıktaki ankraj cıvatalarını üretmiş olmanın haklı gururuyla;
Yarın, nerede ve ne büyüklükte olursa olsun, tüm mega projelerde tam entegre üretim tesislerimiz ve yarım asrı aşkın üretim tecrübesine sahip elemanlarımızla çözüm ortağı olmak; Türkiye’de Savunma Sanayiine yapacağımız üretimlerle ekonomimize ve milli gelirimize katkıda bulunmak, ülkemizdeki işsizlik oranının düşürülmesi için yaratılacak yeni istihdamlardan pay sahibi olmaktır.