Özel Dosyalar

Birhan Emre Yazıcı: NKY yapısal analiz ve modern güçlendirme teknikleri uygulamalarında geniş deneyime sahip

İNŞAAT DÜNYASI DERGİSİ Mart-Nisan 2024 sayısında “Özel Dosya” bölümünde “Deprem Performansı Yüksek Yapılar ve Güçlendirme Teknikleri” konusunu masaya yatırdı. Dosya çerçevesinde sorularımızı yanıtlayan NKY Architects & Engineers CEO’su Birhan Emre Yazıcı, “Kamusal yapıların güçlendirilmesi ve depreme karşı dayanıklılığın artırılması büyük önem taşımaktadır. Yapısal analiz ve modern güçlendirme tekniklerinin uygulanmasında geniş deneyime sahip NKY, mevcut kamusal yapıların dayanıklılığını artıracak güçlendirme çalışmalarında önemli roller üstlenebilir” dedi.

Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6’lık depremlerin üzerinden bir yıl geçti. NKY olarak deprem bölgesine verdiğiniz destek ve çalışmalar ile ilgili neler söylemek istersiniz?

TH DUDULLU EK 750X75

Deprem felaketini öğrendiğimizde büyük bir üzüntü yaşadık. Ertesi gün, NKY’den oluşan on kişilik bir ekip kurarak deprem bölgesine ulaştık. Yanımızda ilk yardım malzemeleri, su ve kurtarma malzemeleri getirdik. Kurtarma çalışmalarına yardımcı olduk. Durumu yerinde görmek, bize yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Anladık ki, deprem bölgelerini yeniden ayağa kaldırmak, ülkenin kaynaklarını zorlayacak bir süreçti. Bu sebeple, kurtarma çalışmalarına destek olmanın yanı sıra, gerçek sorunun buraların yeniden planlanması ve inşası olduğunu fark ettik.

Emre21

Bölgenin yeniden planlanması, konut tiplerinin ve çevrenin tasarlanması için destek vermeye karar verdik. Acil bir durum planlaması yaparak, ofisteki bazı projelerimizi geçici olarak yavaşlattık ve deprem bölgesine ihtiyaç duyulan proje işleri için yeni bir ekip oluşturduk.

Bu ekip, gece gündüz demeden, az dinlenerek çalıştı. Bir ay içinde, deprem bölgesindeki 5 milyon m²’lik zorlu bir alanı, kentsel planlamadan çevre ve altyapı düzenlemelerine, konut tiplerinden mahalle ve sokak tasarımına kadar planladık. Toplumsal sorumluluk projesi olarak yürüttüğümüz bu çalışmada, ekibimiz de gönüllü katkılarıyla seferber oldu. Bu asil davranışları için her birine minnettarım.

Projeyi bağış olarak yetkililere teslim ettik. Şimdi, bölgenin yeniden ayağa kalkışını ve yeniden yapılanmasını büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Bu sürece katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz.

retrofitting33

PROJELER GÜNCEL YÖNETMELİKLERE UYGUN OLMALI VE SIKI DENETLENMELİ

Depremle mücadelede performansı yüksek yapılar inşa etmemiz büyük önem taşıyor. Performansı yüksek yapılar inşa etmede mimarlık ve müşavirlik firmaları nasıl bir rol üstlenebilir? NKY’nın deneyimlerinden yola çıkarak anlatır mısınız?

Türkiye, depremi ve sonuçlarını sıkça tecrübe eden ülkelerden biri haline geldi. 1999 Kocaeli (Mw 7,6) ve Düzce (Mw 7,1) depremleri, 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki Van depremleri gibi olaylar, Türkiye’de kaydedilen ilk üç büyük deprem olarak tarihimize geçmiştir. 6 ve 7 Şubat 2023’teki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle birlikte her felaket, Türkiye’nin bir önceki depremden aldığı dersleri yeniden gözden geçirmesini zorunlu kılmıştır. Bu acı deneyimler sonucunda, mimarlık, mühendislik ve müşavirlik firmalarının işlerini yaparken bağlı oldukları yönetmelikler iyileştirilmiştir.

Depreme dirençli yapılar inşa etme konusunda, öncelikle güncel yönetmeliklere uygun projeler geliştirmek ve ardından bu projelerin sahada, inşa sürecinde, sıkı kuralları uygulayarak, projelere ve yönetmeliklere uygun olarak inşaatların ilerlemesini sağlamak, sektörün paydaşlarının üstleneceği en önemli rol olacaktır. Bu yaklaşım, yapıların depreme karşı direncini artırmanın yanı sıra, yaşanabilecek bir felaketin etkilerini minimize etmeye yönelik kritik bir adımdır.

NKY Architects Engineers CEOsu Birhan Emre Yazici 2
NKY Architects & Engineers CEO’su Birhan Emre Yazıcı

KAMUSAL YAPILAR, BARINMA VE KOORDİNASYON MERKEZLERİ OLARAK TASARLANMALI

NKY olarak yapısal güçlendirmede rol aldığınız projeler var mı? Özellikle kamuya ait binaların güçlendirilmesi noktasında mimarlık ve müşavirlik firmaları neler yapabilir?

Evet, son dönemde, binaların güçlendirilmesine yönelik bazı çalışmalarımız oldu. Kamuya ait yapıların güçlendirilmesi, depreme karşı dayanıklılığın artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Kamusal yapılar, deprem sonrası önemli barınma ve koordinasyon merkezleri olabilir. Bu yapıların deprem öncesi ve sonrasında ayakta kalabilmesi, toplumun felaketten toparlanma süreci için hayati önem taşır.

Mimarlık, mühendislik ve müşavirlik firmaları, bu alanda deneyim ve uzmanlıklarını kullanarak, mevcut yapıların dayanıklılığını artıracak güçlendirme çalışmalarında önemli roller üstlenebilirler. NKY olarak, bu tür projelerde, yapısal analizler ve modern güçlendirme tekniklerinin uygulanması konusunda geniş bir deneyime sahibiz.

MEVCUT YÖNETMELİKLER VE MALZEME KALİTESİ AÇISINDAN, SEKTÖR OLDUKÇA GÜVENLİ SEVİYEDE

NKY dünyanın birçok noktasında önemli projelere imza atıyor. Türkiye’de müteahhitlik sektörünün yapı metodolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Performansı yüksek yapılar için yapı metodolojisinde hangi değişiklikler yapılabilir?

Mevcut yönetmelikler ve malzeme kalitesi açısından, sektör oldukça güvenli bir seviyededir. Ancak, sahadaki iş gücü ve malzemenin kalitesini daha da artırabilmek için yasal düzenlemeler ve yönetmeliklere güncellemeler getirilmesi gerekmektedir.

İnşaat sürecindeki insana bağlı hatalar ve ihmallere karşı bir ekosistem oluşturulması, güvenlik zaaflarına çözüm olabilir. Bu bağlamda, inşaat metodolojisinde, her düzeydeki çalışanın kişisel sorumluluğunu artıracak düzenlemeler yapılabilir.

NKY Architects Engineers 1

Örneğin, demir bağlayanlardan, beton dökenlere kadar herkesin yaptığı işin proje standartlarına uygunluğundan sorumlu olması ve mesleki risk sigortası gibi mekanizmalarla bu sorumlulukların desteklenmesi önemlidir.

Böyle bir sistem, sektörde kalite ve güvenliği artırırken, hataların önlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu değişiklikler, yapıların daha güvenli hale gelmesine ve deprem gibi felaketlere karşı daha dayanıklı olmalarına yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu