Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanan Daikin Türkiye’nin, fabrikasında VRV sistemlerinin üretimi için yaklaşık 15 milyon euro değerinde yatırım yapacağını açıklayan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, bu yatırımın Türkiye’de bir benzeri olmadığını vurguluyor. Önder, Daikin Türkiye’nin rakamlarla ihracatta yakaladığı başarı, yeni yatırımın detayları ve pazar hedefleri hakkında bilgi verdi.
Firmanızın ihracat alanındaki ulaştığı büyüklüğü rakamlarla destekleyerek özetler misiniz?
2019 yılında 152 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Daikin Türkiye, 2020 yılı sonunda bu rakamı 200 milyon dolara çıkardı. Sektördeki en geniş ürün gamına sahip şirketiz. 2020 yılını toplam ciro olarak yaklaşık 2 milyar 800 milyon TL gibi bir rakamla kapatacağız. İç pazara göre ihracat tarafımız daha güçlü. Ciromuzun yüzde 55’ini de ihracattan gelen rakamlar oluşturuyor. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB)’nin 2019 yılının en çok ihracat yapan şirketlerini 20 kategoride ödüllendirdiği sıralamada, Daikin 3 farklı kategoride 2 birincilik, 1 tane de ikincilik ödülü kazanarak başarısını perçinledi. ‘En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorisinde birincilik ödülünü alan Daikin, ‘En Çok İhracat Yapan Firma’ kategorisinde ikinci, ‘En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorisinde ise birinciliği aldı.
Hâlihazırda ihracat yaptığınız ülke sayısını ve ülkelerin isimlerini paylaşır mısınız? En yoğun ihracat yaptığınız ülkeler hangileri?
Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak ve KKTC içinde bulunduğu 10 çevre ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca Avrupa’ya da ihracatımız bulunuyor.
Hedef ihracat pazarlarınız arasında hangi bölgeler/ülkeler var?
Daikin Türkiye, Türkiye’de bir ilke imza atacak yeni bir yatırımla uzun süre adından söz ettirecek. Fabrikasında VRV sistemlerinin (merkezi iklimlendirme sistemi) üretimi için yaklaşık 15 milyon euro değerinde yatırım yapacak. Bu çok büyük, bir klima ile bir hastaneyi soğutabilecek güçte bir sistem. Bu yatırımın Türkiye’de bir benzeri yok. Türkiye pazarında satışta yüzde 35 pazar payına sahibiz ve bu üründen 10 bin adet satıyoruz. Biz 50 bin adetlik kapasite yatırımı yapıyoruz. Bunun 40 bin adedini ihraç edeceğiz. Böylece 100 milyon euroluk bir ihracat şansı yakalamış oluyoruz. Bu alanda Avrupa’daki fabrikamız sadece Avrupa için üretim yapacak. Hem lojistik avantajından hem de kolay yönetilebilirlik açısından Orta Doğu ve Afrika (MEA) bölgesine ürünler artık Türkiye’den gidecek. Bu yatırım ile bölge kayması da olacak. 100 milyon euroluk bir bölgenin Avrupa’dan Türkiye’ye kayacak olması bizim için gerçekten büyük bir şans olacak.
İhracatta en fazla tercih edilen ürünleriniz/ürün gruplarınız hangileri?
Split klima, fancoil ve üniteler. Ayrıca yeni yatırımımızla VRV de yıldız ürünlerimizin arasına girecek.
İhracat alanına dair yeni dönem hedefleriniz nelerdir?
15 milyon euroluk yeni bir yatırım ile split klima üretim hattını genişleterek kapasite artıracağız. Dış ünitede 1 milyon 100 bin adet, iç ünitede 1 milyon 400 bin adet üretim kapasitemiz vardı. Şu an 700 bin adet dış ünite kapasite artışı sağlayacak yeni bir yatırıma girdik. Kuracağımız yeni hat Mayıs 2021’de hayata geçecek. Bu yatırımın bize 100 milyon euroluk ihracat katkısı olacak. Çünkü split klimalarımızı ağırlıklı olarak Avrupa’ya satıyoruz.