Özel Dosyalar

GF Hakan Plastik sürdürülebilirliği şirket kültürü olarak benimsiyor

İNŞAAT DÜNYASI DERGİSİ Mayıs-Haziran 2024 sayısında “Özel Dosya” bölümünde “Sürdürülebilirliği Odağına Alan Markalar ve Sürdürülebilir Üretim” konusunu masaya yatırdı. Sürdürülebilirliği sadece bir strateji olarak değil, bir şirket kültürü olarak benimsediklerini belirten GF Hakan Plastik Çevre ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nilgün Gülen, “Sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı bir şirket olarak, ürün ve operasyonlarimizin çevresel etkilerini azaltmak için sürekli çaba gösteriyoruz. Yaşanabilir bir dünya için yatırımlarımızı ve uygulamalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

GF Hakan Plastik’in sürdürülebilirlik stratejisi nedir? Sürdürülebilirlik değerlerinizi ve hedeflerinizi nasıl belirlediniz? Kısaca bilgi verir misiniz?

TH DUDULLU EK 750X75

Tüm paydaşlara güven veren, yenilikçi, çevreye duyarlı lider boru markası olmak vizyonu ile hareket eden bir marka olarak sürdürülebilirlik değerlerimiz ve hedeflerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sürdürülebilirlik değerlerimizi ve hedeflerimizi belirlerken;

  • Çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları gibi paydaşlarla görüşmeler yaparak onların sürdürülebilirlik ile ilgili beklentilerini ve önceliklerini analiz ettik.
  • Yürütülen faaliyetlerin çevresel ve sosyal etkilerini değerlendirdik.
  • Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ve Bilimsel Temelli Hedefler (SBT) gibi uluslararası standartları göz önünde bulundurduk.

Tabii bu değerlerin ve hedeflerin uzun vadeli bir bakış açısı ile belirlenmiş olması gerekiyordu. Sonuç olarak temel hedeflerimiz üç ana başlık altında toplamış bulunuyor: Ürün Portföyü, İklim ve Kaynaklar, İnsan ve Refah.

Ürün Portföyü olarak sosyal ve çevresel faydaları olan ürünler üzerine yoğunlaşıyoruz ki bu ürünlerin satış oranını %70’e çıkarmak hedefimiz bulunuyor.

İklim ve Kaynaklar başlığımız altında yine önemli hedeflerimiz bulunuyor. Mutlak Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını %30 oranında azaltmak, yüksek stresli bölgelerde su yoğunluğunu %20 azaltmak, atık geri dönüşüm oranını %80’e çıkarmak ve tedarik harcamalarının %80’i için sürdürülebilirlik değerlendirmelerinin yapılması.

İnsan ve Refah başlığımızda ise yeni atanan yöneticilerin %25’inin kadın yöneticilerden oluşması, kazaların %30 oranında azaltılması, çalışanların en az %80’inin tercih ettiği işveren markası olmak gibi hedefleri sayabiliriz.

Atik Su Pvc gf2

TEMİZ SU VE ATIK SU SİSTEMLERİMİZİN ÇEVRESEL ÜRÜN BEYANLARI BULUNUYOR

GF Hakan Plastik ürün ve operasyonlarının çevresel etkilerini azaltmak için neler yapıyor? Sürdürülebilir malzeme ve tedarik zinciri yönetimini nasıl ele alıyorsunuz?

Bu konuda tesislerimizin iyileştirmesinden ürün geliştirmeye ve tedarik ağına kadar farklı alanlarda çalışmalar yürütüyoruz.

İnovasyonla fark yaratmak ve katma değerli ürünlerle sektöre değer kazandırmak öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Ürünlerimizin kullanıcıya sağlayacağı değerler kadar çevresel etkileri de değerlendirerek proseslerimizi belirliyoruz. Ürünlerimizin imalat, kullanım ve elden çıkarma aşamalarını içeren bütün yaşamları boyunca çevreye etkilerini analiz etmek için bir Yaşam Boyu Değerlendirme (LCA) gerçekleştiriyor ve bu değerlendirmenin sonuçlarını ürün geliştirme süreçlerimize uyarlıyoruz. Bu yaklaşımla geliştirdiğimiz temiz su ve atık su sistemlerimizin Çevresel Ürün Beyanları bulunuyor.

Su, bizim ana çalışma alanımız. Suyun sağlıklı şekilde taşınması ve kullanımı için sistem çözümleri üretiyoruz. İnsan sağlığının korunmasında sistemlerimizin sağlayacağı faydaları değerlendiriyoruz ki son olarak geliştirdiğimiz PVC-U ürünler bunun en güzel örneklerinden biri. Kurşunsuz stabilizatörlerle geliştirdiğimiz PVC-U ürünlerimizle insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmada önemli bir adım.

GF Hakan Plastik Cevre ve Surdurulebilirlik Yoneticisi Nilgun Gulen1
GF Hakan Plastik Çevre ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nilgün Gülen

Yine ürünlerimizde mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş ham madde kullanarak doğal kaynaklarımızın korunması yönünde hareket ediyoruz.

Operasyonlar konusunda üretim tesislerimize uzun zamandır çeşitli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle tesislerimizde enerji verimliliğini artırmaya yönelik yatırımlardan söz edebiliriz: ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, %100 Yeşil Enerji kullanımı gibi. Atıkların geri dönüştürülmesi ve bertaraf edilmesi için sistematik bir atık yönetimi programımız bulunuyor. Tesislerimize kurmuş olduğumuz sistemle Sıfır Atık Sertifikamız bulunuyor. Dünyada, çevresel kirliliği azaltmak amacıyla geliştirilen global çalışmalardan biri olan Operation Clean Sweep (OCS)’ye dahil olduk. OCS, plastik üretimindeki granüllerin üretimi, nakliyeleri ve üretilmesi esnasında tesislerde meydana gelen kayıp ve sızmalarının engellenmesi, küresel bir çevresel sorun olan deniz kirliliğinin ve karada bulunan plastik ham maddelerin denizlere karışmasının önlenmesi amacını taşıyor.

Tabii su kullanımı da bizim için önemli bir konu. Tesislerimizde su kullanımını optimize etmek için su tasarruflu armatürler ve sistemler kullanıyoruz.

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAM MADDE TEDARİKÇİLERİNİ TERCİH EDİYORUZ

Sürdürülebilir Malzeme ve Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında, sürdürülebilir ham madde tedarikçileri ile çalışmayı tercih ediyoruz. Ürünlerde kullanılan ham maddelerin sürdürülebilir kaynaklardan temin edilmesini sağlamak için tedarikçilerle yakın iş birliği yapmaktayız. Ayrıca tedarik zincirinin şeffaflığını artırmak için tedarikçilere yönelik sürdürülebilirlik kriterleri belirleniyor. Ecovadis değerlendirmesi ile tedarikçilerimizi sürdürülebilirlik çalışmalarına dahil ediyoruz.

Sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı bir şirket olarak, ürün ve operasyonlarımızın çevresel etkilerini azaltmak için sürekli çaba gösteriyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için katkıda bulunma hedefiyle bu alandaki yatırımlarımızı ve uygulamalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.

GF HAKAN PLASTİK’IN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜNLERİ


GF Hakan Plastik’in sürdürülebilir ürünleri hakkında tek tek kısa bilgiler verir misiniz?

Sürdürülebilirlik stratejimizde “sürdürülebilir bir yaşam döngüsü için yenilikçi ürün ve çözümler geliştirme” ana çerçevesi altında ürün portföyümüzü oluşturuyoruz. Çünkü bu çerçevede satışlarımızın %70’inin çevresel veya sosyal fayda sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesi hedefi yer alıyor.

Bu doğrultuda içme ve kullanma suyunda insan sağlığını korumak için kurşun içermeyen stabilizatörlerle üretilen Kurşunsuz PVC-U Sistemleri, Avrupa Birliği REACH regülasyonuna uyumlu Halojen içermeyen, ses yalıtımı ve yangına dayanıklılık sağlayan Silenta Extreme, ses yalıtımlı boru sistemleri olan Silenta Premium ve Silenta 3A, yanmaya dayanıklı ve ses yalıtımlı Silenta FR boru sistemlerimiz bulunuyor.

GFHP Surdurulebilirlik kurumsal1

AB YEŞİL MUTABAKATINA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİNDEYİZ

Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) üretim süreçlerinizi ve ürünlerinizi nasıl etkiliyor? Avrupa Yeşil Mutabakatı ihracat süreçlerinizi etkiler mi?

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı tüm dünyada çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de Avrupa Birliği Komisyonu öncülüğünde imzalanan “Yeşil Mutabakat” anlaşması. Yeşil Mutabakat fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji verimliliğinin sağlanması, emisyon azaltımı ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi gibi çeşitli iyileştirme politikalarını içeriyor:  temiz enerji üretimi; sürdürülebilir, çevreye saygılı üretim döngüleri; daha yeşil bir inşaat ve renovasyon sektörü; sürdürülebilir gıda politikaları (tarladan sofraya); kirliliğin ortadan kaldırılması; sürdürülebilir mobilite; biyoçeşitliliğin sürekliliğini kapsayan stratejiler.

Biz de AB Yeşil Mutabakatına karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Atacağımız her adımın doğa üzerindeki etkilerini düşünerek hareket ediyoruz. Strateji 2025 hedeflerimizde mutlak Kapsam 1 ve 3 CO2e emisyonlarını 2026 yılına kadar %30 azaltma ve Kapsam 3 CO2e emisyonlarını 2030 yılına kadar işlenmiş malzeme ve satılan ürünlerin ton başına %34,6 oranında azaltma hedefi bulunuyor.

GF Hakan Plastik ekosistemin ve biyoçeşitliliğin korunmasına önem veriyor, faaliyetlerimizde çevresel etkilerimizi dikkate alarak önlemlerimizi önceden belirliyor ve uyguluyoruz. Temiz enerji kullanımını destekliyor ve uyguluyoruz. Strateji 2025 kapsamında 2022 yılından itibaren üretim tesislerimizde Yeşil Enerji kullanıyoruz. Böylece kapsam 2 emisyonlarımızı nötrlüyoruz. Kapsam 1 ve Kapsam 3 emisyonlarımızı azaltmak üzere aksiyonlarımızı hazırlamış bulunuyoruz.

Çevresel etkilerimizi azaltacak en yeni uygulamaları devreye alıyor, aynı zamanda bu uygulamaların geliştirilebilmesi için çeşitli Ür-Ge ve inovasyon faaliyetleri içerisinde yer alıyoruz. Döngüsel ekonomiye geçilmesine uygun olacak şekilde daha az ham madde ile ürünlerin yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir olmasını içeren sürdürülebilir ürün geliştirilmesi politikasının temel alınması, üretimde kaynak kullanımın sınırlandırılması ve yeniden kullanımına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Ürün yaşam döngüsü analizlerimizi hazırladık. Binaların enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan bina yenileme programının uygulanması, daha temiz bir inşaat sektörü yapılanması için ürünlerimiz hazır. Silenta Premium / Silenta Extreme / Silenta 3A/ Aquasystem PP-R ve PP-RCT boru ve ek parça ürünlerimizin Çevresel Ürün Beyanları (EPD) bulunuyor.

Yeşil Mütabakat ile birlikte 1 Ekim 2023 itibari ile yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması öncelikli sektörler içerisinde yer almasak da 1 Ocak 2026 itibari ile başlayacak asıl uygulama döneminde ithal ürünlere yönelik gerçekleşecek Emisyon Ticaret Sistemi ile sektörümüzü de kapsayacak emisyonların raporlanması ve vergilendirmesi için ön hazırlıklarımızı da tamamlamış bulunuyoruz.

AB Yeşil Mutabakatının uygulanmasına yönelik mevzuatları yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda uygulamalarımızı ve hedeflerimizi sürekli gözden geçirmeye ve sürdürülebilirlik alanında öncü olmaya devam edeceğiz.

GF HAKAN PLASTİK YENİ VE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMEYE YATIRIM YAPIYOR

GF Hakan Plastik sürdürülebilirlik stratejisini nasıl geliştirmeyi planlıyor?

Sürdürülebilirlik stratejimizin sürekli geliştirilmesi ve iyileştirmesi yönünde planlarımız bulunuyor. Halihazırda şirketimizin, 2026 yılına kadar ulaşılacak somut sürdürülebilirlik hedefleri belirlenmiş durumda. Bu hedeflerin 2025 yılından sonra da gözden geçirilmesi ve yeni hedefler belirlenmesi söz konusu. Hedeflerimiz, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ve Bilimsel Temelli Hedefler (SBT) gibi uluslararası standartlara ve en iyi uygulamalara uygun olarak belirleniyor.

Bu hedefler için yürütülen çalışmaların sonuçlarını değerlendirebilmek, sürdürülebilirlik performansını izlemek ve ölçmek için bir dizi gösterge kullanıyoruz. Bu göstergeler; enerji tüketimi, sera gazı emisyonları, atık üretimi, su kullanımı, iş kazaları ve çalışan refahı gibi alanları kapsıyor. Bu göstergeler düzenli olarak izleniyor ve ilerlemeler değerlendirilip gerekli iyileştirmeler yapılıyor.

Şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisi geliştirilirken ve uygulanırken çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları gibi paydaşlarla yakın iş birliği yürütülüyor. Buradaki amaç, paydaşlardan gelen geri bildirimleri değerlendirmek, onların fikirlerini dikkate alarak daha kapsayıcı ve etkili bir sürdürülebilirlik stratejisi geliştirmek diyebiliriz.

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için yeni ve yenilikçi çözümler geliştirmeye yatırım yapılıyor. Bu kapsamda, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini artırıyor ve yeni teknolojiler ve ürünler üzerinde çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik performansı hakkında paydaşlarımızla verilerimizi açık ve şeffaf bir şekilde paylaşıyor, yıllık sürdürülebilirlik raporları yayınlıyor ve web sitemizde sürdürülebilirlik ile ilgili bilgiler sunuyoruz.

Küresel çapta karşılaşabileceğimiz; ham madde fiyatlarındaki dalgalanmalar, enerji tedarik sıkıntıları, su kıtlığı, aşırı hava olayları gibi riskleri dikkate alıyor ve yönetiyoruz.

Özetle, somut hedefler belirlemeyi, performansımızı izlemeyi ve ölçmeyi, paydaşlarımızla iş birliği yapmayı, yenilikçiliği teşvik etmeyi, şeffaflığı artırmayı ve riskleri yönetmeyi planlıyor; bu sayede daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı ve uzun vadeli başarı sağlamayı hedefliyoruz.

PPRCT Hor2

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ŞİRKET KÜLTÜRÜ OLARAK BENİMSİYORUZ

Sürdürülebilirlik kültürünü iş gücünüzde nasıl teşvik ediyorsunuz?

Sürdürülebilirliği sadece bir strateji olarak değil, bir şirket kültürü olarak benimsiyoruz. Şirket yöneticileri ve liderleri olarak, sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılık göstererek ve örnek davranarak çalışanlara ilham vermeye özen gösteriyoruz.

Çalışanlarımıza sürdürülebilirlik nedir, neden önemlidir ve günlük yaşamda nasıl daha sürdürülebilir olabilirler gibi konularda eğitim ve farkındalık programları uyguluyoruz. Çalışanları sürdürülebilirlik faaliyetlerine katılmaya ve fikirlerini paylaşmaya teşvik etmek için şirket içi iletişim kanalları ve çalışanlara yönelik platformlar kullanıyoruz.

Sürdürülebilirlik ilkelerine uyan ve sürdürülebilirlik projelerine katkıda bulunan çalışanları ödüllendiriyoruz.

Şirketimiz, üretim ve operasyonlarda sürdürülebilirlik hedefleri belirlemekte ve bu hedeflere ulaşmak için çalışanların katılımını teşvik etmekteyiz. Ofis binalarında ve üretim tesislerimizde enerji ve su tasarrufu gibi sürdürülebilir uygulamaları destekliyoruz.

Ayrıca, sürdürülebilirlik ile ilgili toplumsal sorumluluk projelerine katkıda bulunarak çalışanların sorumluluk bilincini de geliştirmeyi amaçlıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu