Özel Dosyalar

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal’dan 2023 iklimlendirme sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Şanal, “Türk İklimlendirme sektörü olarak 2022’de 6,7 milyar ABD doları ihracat büyüklüğü ile geçen yıla göre yüzde 7,9 büyüme kaydettik. 2023’te dış ticaret fazlası veren sektör olmayı en büyük hedefimiz olarak belirledik” dedi.

Türk İklimlendirme sektörü pazarlamadan satışa, iletişimden uygulamaya kadar tüm paydaşları ile koordineli ve verimli bir şekilde 2022 yılını tamamladı. 2022’de 6,7 milyar ABD doları ihracat büyüklüğü ile geçen yıla göre yüzde 7,9 büyüme kaydettik. Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektörü haricinde tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran sektörümüz, 2022’de 2021 yılına göre, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 21,5, Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 27,3, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 8,4, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 10, Yalıtım Malzemelerinde ise yüzde 0,3 ihracat artışı sağladı. Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe ise yüzde 7,9’luk bir gerileme kaydedildi.

AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİNDE DE PAZAR PAYIMIZI ARTTIRDIK

2022 yılında ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya ve Fransa oldu. Sektörün kilogram birim fiyatı 2021 yılında 4,63 ABD doları iken 2022 yılında 5,35 ABD dolarına çıktı. 2022 yılında Avrupa ülkelerinin yanı sıra, potansiyel vadeden ve ülkemizin hak ettiği kadar pazar payı alamadığı Orta Asya ülkeleri, Balkan ülkeleri, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde pazar payımızı da artırdık.

2022 yılında ihracatçılarımız için 23 ayrı yurtdışı fuara milli katılım, info stand modellerimizle iştirak ederken Özbekistan, Brezilya ve Arjantin ile Macaristan’a Sektörel Ticaret heyetleri düzenledik. Ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinden ve Balkan ülkelerinden gelen heyetlere ayrı ayrı alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. 

ANA HEDEFİMİZ DÜNYA PAZARINDAN YÜZDE 1,5’LİK PAY ALMAK

Türk İklimlendirme sektörü olarak ana hedefimiz Dünya pazarından yüzde 1,5’lik pay almak ve dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak. Bu hedef için var gücümüzle çalışıyoruz. 2022’de dolar-euro parametre değişkenliğinden dolayı sektörümüz olumsuz etkilendi.  Buna rağmen Dünya’dan aldığımız pay sektör olarak yüzde 1,37 oldu. Türkiye’de TİM verilerine göre 11. büyük sektörüz.

Türk İklimlendirme Sektörü, split klimadaki üretim kapasitesi ile Avrupa pazar lideri, radyatör ve havlupan ihracatında ise dünya lideri konumunda. Kombi, havalandırma ekipmanları ve esnek hava kanalları üretiminde dünyanın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla devam ediyoruz. Soğutma, tesisat, yalıtım gibi diğer ürün gruplarında da benzer başarıları yakalamayı ve dünya sıralamasında orta vadede ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.

2023 yılında dış ticaret fazlası veren sektör olmayı en büyük hedefimiz olarak belirledik. Bunun için gelecek yıl yurtdışı ticaret heyetlerinden, fuar katılımlarına, alım heyetlerinden yurtdışı eğitim -B2B görüşmelerine kadar 30’u aşkın faaliyetin planlamasını yaptık ve hayata geçireceğiz. Bununla birlikte yurtdışı sponsorluklarımıza ve reklam çalışmalarımıza da devam edeceğiz.

SEKTÖR ÇALIŞTAYI’NDA SATIŞ VE PAZARLAMA STRATEJİMİZİ BELİRLEDİK

Kasım ayı içerisinde Antalya’da yaptığımız Sektör Strateji Çalıştayı’nda tüm paydaşlarla küresel pazarlarda verimli ve etkili bir satış ve pazarlama stratejisi belirledik. Sektörümüzün faaliyetlerini artırma ve geliştirme amacıyla oluşturulan 16 ayrı çalışma grubu ile strateji belgemizi güncelleyerek ve geliştirerek 2023 yılına daha güçlü gireceğiz. Özellikle Avrupa Birliği’nin sınırda uygulayacağı karbon düzenleme mekanizmasının sektörümüze etkileri konusunda da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sektörümüzün bu sürece hazır olması için elbirliği ile çalışıyoruz.

Insaat dunyasi banner 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu