İNŞAAT DÜNYASI DERGİSİ Mayıs-Haziran 2024 sayısında “Özel Dosya” bölümünde “Sürdürülebilirliği Odağına Alan Markalar ve Sürdürülebilir Üretim” konusunu masaya yatırdı. İzocam’ın 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi bulunduğunu belirten İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “İzocam olarak 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını en az %33 azaltmayı hedefleyen yatırım planlarımızı devreye aldık. 2050 yılı sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek için de detaylı olarak çalışıyoruz” dedi.
İzocam’ın sürdürülebilirlik stratejisi nedir? Sürdürülebilirlik değerlerinizi ve hedeflerinizi nasıl belirlediniz? Kısaca bilgi verir misiniz?
İzocam’ın hikayesinin başladığı 59 yıl önce varoluş amacımızı doğal kaynaklara zarar vermeden, can ve mal güvenliğini dikkate alarak, enerji tasarrufu ve konfor sağlayan çevreci ve sürdürülebilir yalıtım çözümleri geliştirmek olarak tanımlamıştık. Çıktığımız bu yolda, kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği, sürdürülebilir yapıların inşası, enerji tasarrufu, çevreyi koruma ve yaşam kalitesini iyileştirme motivasyonu ile çalışan bir şirket olma özelliğimizi halen korumaktayız. Ülkemizde yalıtım sektörünün oluşması ve gelişmesinde öncü rol üstlenen bir firma olarak; yalıtım, enerji tasarrufu ve çevreyi koruma ilişkisinde toplumun farkındalığını artırmaya öncelik vermekteyiz.
İzocam olarak enerji tasarrufu en önemli gündem maddemizi oluşturmaktadır. Etkin bir enerji tasarrufunun ancak yalıtım ile mümkün olduğunu her zaman vurgulamaktayız. Her zaman doğru yalıtım uygulamaları sayesinde enerji giderlerinin azalacağını, buna bağlı olarak da karbon salımlarının önemli ölçüde düşeceğini belirtmek gerekir. Yaptığımız hesaplara göre, kurulduğumuz günden bu yana ürettiğimiz yalıtım ürünleriyle 780 milyon ton CO₂’in atmosfere salımını önledik.
TEMEL SEVİYE SIFIR ATIK BELGESİ’Nİ TÜM TESİSLERİMİZE KAZANDIRDIK
İzocam ürün ve operasyonlarının çevresel etkilerini azaltmak için neler yapıyor?
İzocam olarak 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimiz bulunmaktadır. Uzun vadedeki bu hedefimizi hayata geçirecek şekilde çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Seragazı emisyonlarımızın azaltılması, su tüketimlerinin ve atıksu oluşumlarının sınırlandırılması, alternatif hammadde kaynaklarının üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak birçok projeyi 2030 ve 2050 yılı sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere detaylı olarak ele almaktayız. Bu kapsamda İzocam olarak 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az %33 azaltmayı hedefleyen yatırım planlarımızı devreye aldık ve çalışmalarımız güncellenerek devam etmektedir.
Geçtiğimiz dönemlerde Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği projeleri kapsamında Tarsus Tesisi’nde baca filtresi yatırımı yaptık. Tesisimizin çevresel koşullarla en uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak üzere yaptığımız bu çevre dostu teknolojik yatırımla, dünya standartlarında hava emisyon değerlerine ulaşmayı hedefledik. Bu yatırımımız ile otoritelerce 150 mg/Nm3 olarak istenen sınır değerin yaklaşık 3’te 1’i seviyelerine ulaştık.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni de tüm tesislerimize kazandırarak çevre dostu tesis hedefimize de büyük katkı sağladık.
TÜM TESİSLERİMİZDE AYDINLATMA TİPLERİNİ ÇEVRECİ UYGULAMALARLA YENİLEDİK
Hem karbon salımı azaltımı hem de enerji maliyetlerinin azaltımı hedefimiz çerçevesinde Taşyünü ve Camyünü üretim tesislerimizde enerji izleme sistemleri kurarak geri kazanım verimlilik projeleri uyguladık. Yine enerji kullanım azaltımı çerçevesinde tüm tesislerimizde aydınlatma tiplerini çevreci uygulamalarla yeniledik. Fırın üreticileri için tasarladığımız iğneli tip camyünü ürünlerimizdeki geliştirmelerle ise emisyon seviyelerimizi Avrupa standartlarının çok altına indirdik.
Sürdürülebilirlik hedefimiz kapsamında tesislerimizde kullanılan su miktarının azaltılması için de pek çok proje yürütmekteyiz. Su kaynağı yönetiminin verimli kullanılması ve operasyonel mükemmellik projeleriyle birlikte tesislerimizde sürdürülebilirlik çalışmalarına başladığımız günden bugüne kadar %23 su kullanımında tasarruf sağladık.
Son olarak, taşyünü sandviç panel üretiminde ciddi oranda tasarruf sağlayan tozsuz kesim projesini hayata geçirdik. Hammadde sarfiyatına önemli miktarda katkı sağlayarak, çevreye, doğal kaynaklara ve ekonomiye dost tozsuz kesim projemizle yıllık 4.5 milyon TL’nin üzerinde tasarruf etmeyi hedeflemekteyiz.
İZOCAM DOĞADAN İLHAM ALARAK DOĞAL OLANI DESTEKLİYOR
Sürdürülebilir malzeme yönetimini nasıl ele alıyorsunuz?
Üretimden, ürünlerimizin içeriğine, ambalajlarından satışına kadar olan tüm süreçlerde sürdürülebilirlik konusunu merkeze almaktayız. Bu kapsamda farkındalık yaratıcı projelere imza atmaya özen göstermekteyiz. Çevre dostu ürünler geliştirmek sürdürülebilirlik açısından çok önemli olsa da tek başına yeterli değil. Ürünlerin katkısını kullanıcı ile buluşturmak ve farkındalık yaratmak önemli. Biz de çevre dostu yatırımlarımızda bu bilinçle hareket etmekteyiz.
Doğadan ilham alarak doğal olanı destekleyen firmamız, ülkemizdeki yasalar zorunlu tutmamasına rağmen, yapımında geri dönüşümlü malzemeler kullanılan, insan sağlığına zarar vermediği ve doğa dostu olduğu kanıtlanmış ürünler sunmaktadır. Çevre dostu malzemeler içeren İzocam mineral yünler, dünyada en çok bilinen ve en güvenilir ürünler arasında yer almaktadır. Üretiminde yüzde 80’e kadar geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak atık yönetimini zirveye taşıyan firmamız, yerel ve en az yüzde 30 oranında geri-dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünleriyle sürdürülebilirliğe hizmet ederken, ürünlerinin içeriği ile de tüm canlılara ve doğaya sağlıklı bir yaşam imkanı sunmaktadır.
Ayrıca ürünlerimizin Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma için belirlediği küresel hedeflere olan katkısını vurgulayacak şekilde ambalajlarımızın tasarımını geçtiğimiz dönemde yeniledik. İçeriğinde en az %50 geri dönüştürülebilir malzeme içeren yeni ambalajlarımız ile ürünlerimizi sevk etmeye başladık.
İzocam Taşyünü ve Camyünü ürünler, üretimlerinde kullanılan geri dönüştürülmüş malzemeler sayesinde, kullanılan binaların LEED – BREAM ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilmeye başlanan Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi “YeS-TR” gibi yeşil bina sertifikaları almalarına olanak sağlamaktadır.
İzocam’ın sürdürülebilir ürünleri hakkında tek tek kısa bilgiler verir misiniz?
İzocam olarak, geniş ürün yelpazesine sahip ve her ihtiyaca uygun yalıtım çözümleri sunabilen öncü bir markayız. Yüksek ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği sağlayan ürünlerimiz ile yalıtım ihtiyacı duyan tüm alanlarda enerji tasarrufu ve konfor sağlarken, sürdürülebilirliğe de katkı sağlamaktayız.
Öncelikle size en yeni ürünlerimiz arasında yer alan İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli’nden bahsetmek isterim. Üst düzey bir inovasyon ürünü olan bu ürünümüz bu sene “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi. Bu ödüllü ürünümüz, endüstriyel yapılar, depolar, askeri yapılar, zirai yapılar, sosyal tesisler, silolar, alışveriş merkezleri, idari binalar gibi sandviç panellerin kullanıldığı bütün çatılarda, ekonomik ve sürdürülebilir çözümler aranan tüm yapılarda uygulanabilmektedir.
Bu yıl bir başka ödüle layık görülen ürünümüz ise İzocam Tekiz Kombi Panel. Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024’te “Yılın Çatı Malzemesi” seçilen bu ürünümüz, eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı, su yalıtımı ve yangın güvenliği amacı ile kullanılmaktadır.
300, 350 ve 400 olmak üzere üç ayrı özellikte üretilen İzocam Camyünü Çatı Şiltesi ürünümüz ise kullanılmayan çatı aralarında döşeme üzerinde, kullanılan çatı aralarında mertek aralarında, üzerine yük gelmeyen yatay uygulamalarda, metal ve sandviç çatılarda kullanılmaktadır.
İzocam Foamboard ürünümüz ise farklı basma mukavemetlerine göre sınıflandırılmış olup, yüzeyi düz veya pürüzlü üretilebilen ekstrüde polistiren levha olup su yalıtım membranının üzerinde ısı yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır. İzocam Foamboard, uygulandığı alanlarda yüksek ısı yalıtım performansı da sunmaktadır.
Isıl konfor için duvarlarda en etkin uygulamalardan biri de mantolama sistemleridir. İzocam’ın Manto Taşyünü R+ ve Manto İzopor Plus markalarında sunduğu ürünleri, sıvalı dış cephe yalıtım sistemleri için TS EN 13500 ve TS EN 13499’a uygun olarak üretilmektedir.
ÜRÜNLERİMİZ HEM TÜRKİYE’DE HEM DE YURT DIŞINDA BÜYÜK PROJELERİN TERCİHİ
Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) üretim süreçlerinizi ve ürünlerinizi nasıl etkiliyor? Avrupa Yeşil Mutabakatı ihracat süreçlerinizi etkiler mi?
2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimiz kapsamındaki tüm yatırımlarımız Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu olacak şeklide planlanmakta ve yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik politikamız çerçevesinde; çevre ve insan sağlığını gözeterek geliştirdiğimiz ürünlerin yanında, tesislerimizin de çevresel koşullar ile uyumlu olmasını önemsemekte ve tesislerimizin minimum çevresel etki ile çalışmalarını sağlayacak şekilde yatırımlarımıza yön vermekteyiz.
Sürdürülebilirliğe katkı sağlayan inovatif vizyonumuzun neticesi olan sağlıklı, güvenli ve tasarruflu yalıtım ürünlerimizle gerek ülkemizde gerekse yurtdışındaki büyük projelerde tercih edilen bir firmayız. Her ihtiyaca uygun şekilde sunduğumuz ürün ve çözümlerimiz ile iddialı projelerin çözüm ortağı olarak yer almakta ve yalıtım danışmanlığı rolünü üstlenmekteyiz.
Son 15 yılda 15 milyon metreküpten fazla ihracat gerçekleştirdik. Ülke ekonomimize sağladığımız katkılarla birlikte çevre dostu ve sağlıklı yalıtım çözümlerimizle sürdürülebilirliği de desteklemekteyiz. İhracat satışlarımız tüm ciromuz içinde yaklaşık %25’lik bir paya sahiptir. 2023 yılında 67 ülkeye yaklaşık 50 bayi ve müşterimiz ile binalarda, sanayide ve tesisatlarda kullanılan 600.000 m3 yalıtım malzemesi ihraç ettik.
İzocam olarak sektördeki liderlik pozisyonumuza devam ederken; ihracatımızın tüm satışlar içinde payını %30-35 seviyelerine yükseltmek, inovasyon katsayımızı ise %25’e ulaştırmak yol haritamızı şekillendiren ana hedeflerimizi oluşturmaktadır. Dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de gerek çevreci yatırımlarımız gerekse sürdürülebilir ve çevreci ürünlerimiz ile örnek ve öncü olmaya devam etmeyi amaçlamaktayız.
İZOCAM %92 SEVİYESİNDE ATIK AZALTIMINA GİTTİ
İzocam sürdürülebilirlik stratejisini nasıl geliştirmeyi planlıyor?
Sürdürülebilirlik alanında verdiğimiz taahhütlere uygun olarak, atık azaltımı ve enerji tasarrufuna yönelik projelerimize bu yıl da devam etmekteyiz. Bunların içinde yüksek sıcaklıkta fırınlarla çalıştığımız için fırın enerji kullanımını azaltıcı projeler ve kompresör verimlerinin artırılması projeleri de yer almakta. Bunların dışında toplama alanına giden atıkları tamamen sıfırlamaya yönelik projemizde çok iyi değerlere ulaştık. 2030 yılı için belirlediğimiz %72 azaltım hedefinin çok üstünde bir başarı göstererek şu anda %92 seviyesinde atıklarımızı azalttık.
Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticisi olarak, her alanda olduğu gibi üretim süreçlerimizde de sektörümüze örnek olan projeler gerçekleştirmekteyiz. 2022 yılından bu yana, tüm üretim süreçlerimizi dünya standartlarına taşımak amacıyla WCM (World Class Manufacturing – Dünya Sınıfında Üretim) vizyonumuzu başlattık.
İlk olarak 2023 yılının ilk yarısında XPS, EPS ve Sandviç Panel üretimi gerçekleştirdiğimiz Gebkim Tesisimizde, Kasım ayı itibarıyla ise Tarsus Camyünü Tesisimiz ve Dilovası Taşyünü Tesisleri’mizde yapılan denetimleri başarıyla geçtik. Böylece üç tesisimiz de temel seviye rozeti almaya hak kazandı. 2024 yılı içinde Eskişehir Tesisimizde belgelendirme süreçlerini tamamlayarak tüm tesislerimizi bu modele dahil etmeyi hedeflemekteyiz.
2030 HEDEFLERİMİZİN 5 TEMEL BACAĞI BULUNMAKTADIR
Sürdürülebilirlik kültürünü iş gücünüzde nasıl teşvik ediyorsunuz?
İzocam olarak kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği ve sürdürülebilir yapıların inşası gibi, enerji tasarrufu, çevreyi koruma, yaşam kalitesini iyileştirme ve sosyal sorumluluk motivasyonu ile çalışmakta ve bunu kurum kültürümüzün merkezinde konumlandırmaktayız.
Sürdürülebilirlik şirket içinde kapsamlı olarak ele alınmaktadır. 2030 hedeflerimize ulaşma yolunda yaptığımız çalışmaların 5 temel bacağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki de kendi iç kültürümüzü sürdürülebilirliğe uyumlamak olarak belirlenmiştir. Bu nedenle 2021 yılında hazırladığımız yol haritamızda belirlediğimiz üzere 2022’den bu yana her sene grup şirketlerimizle birlikte “Sürdürülebilirlik Günü” düzenlemekteyiz. Bu günlerde çalışanlarımıza sürdürülebilirlik hakkında bilgilendirmeler yaparken, sürdürülebilirlik eylemleri ile ilgili yarışmalar organize etmekteyiz.