İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu’dan 2023 yalıtım sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Eruslu, “Yalıtım Kredisi, Neredeyse Sıfır Enerji Binalara geçiş, TS825 revizyonu ve kentsel dönüşüm gibi önemli gelişmelerin 2023 yılında sektörümüze olumlu yansıyacağını düşünüyorum” dedi.
2022 yılında küresel enerji piyasalarındaki fiyat artışlarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemize de yansımalarını yaşadık. Doğalgaz ve enerji maliyetlerinin giderek yükselmesiyle yalıtımın önemi her geçen gün daha da arttı. Konutlarda kullanılan enerjinin yaklaşık %80’lik bir bölümü ısıtma ve soğutma amacıyla tüketiliyor. Yeni inşa edilecek tüm binaların çatı, duvar, döşemelerinde yapılacak ısı yalıtımı ve pencerelerde kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık %15, hane halkının yakıt giderlerini yüzde 50 azaltmak mümkün.
İZODER olarak bu potansiyele dikkat çekmeye, verimliliğe yönelik farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile yaklaşık 2,5 yıl boyunca bu konuda çalışmalar yürüttük. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlıklarımızın öncülüğünde bu çabaların “Yalıtım Kredisi” ile karşılık bulması bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu.
YALITIM KREDİSİ İÇİN BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI
“Yalıtım Kredisi” 05.06.2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından duyuruldu. Bu kredi ile halkımız yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek, evlerini daha düşük faturalarla kışın ısıtabilecek ve yazın da serinletebilecek. Yalıtım Kredisi’nin tanıtımı amacı ile bilinçlendirme kampanyası çalışmalarımızı da yakın zamanda tamamlayacağız.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 19 Şubat 2022 tarihinde revize edildi. Yapılan değişiklikle, Neredeyse Sıfır Enerji Binalar (nSEB) ile ilgili tanımlamalar mevzuat sistemimize eklendi. Bakanlığımız 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilmesini ve kullanılacak enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını zorunlu hale getirdi.
Düzenlemeyle birlikte, halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması, ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da bir miktar artışı beraberinde getirecek.
YALITIM EĞİTİMLERİ İÇİN TMMOB İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ
Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standadı TS 825’in revizyon çalışmaları, bu yıl içinde sektörümüz için önemli gelişmeler arasında yer aldı. İlgili standandın yenilenmesi, ülke olarak enerji tüketiminde yalıtımla daha çok tasarruf yapmamızı sağlayacak. TMMOB Makina Mühendisleri Odası ile 14 Aralık 2022 tarihinde imzaladığımız protokol kapsamında, yalıtımla ilgili eğitimlerden, Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı TS 825 yazılımına kadar birçok konuda iş birliği yapacağız.
Yalıtım Kredisi, Neredeyse Sıfır Enerji Binalara geçiş, TS825 revizyonu ve kensel dönüşüm gibi önemli gelişmelerin 2023 yılında sektörümüze olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm süreci; ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binalara doğru yalıtım uygulamalarının yapılmasını sağlamalıyız. Türkiye’deki binaların ısı, su, ses ve yangın yalıtımıyla daha az enerji harcayan, güvenli, sağlıklı, konforlu ve çevre dostu olması için Cumhuriyetimizin 100. ve İZODER’in de 30. yaşına girdiği 2023 yılında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.