İnşaat Dünyası Dergisi “Sürdürülebilir Şirketler” özel dosyasında Seramiksan Direktörü M. Süreyya Çağlar’ı ağırladı. İnşaat Dünyası’na şirketinin sürdürülebilirlik stratejisiyle ilgili özel açıklama yapan M. Süreyya Çağlar, “Seramiğin yaşam döngüsü doğrultusunda, hammadde üretiminden satış sonrası ilişkilere kadar tüm iş süreçlerine sürdürülebilirliği entegre ediyoruz. Sürdürülebilir iş modellerini, kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline getirmeyi ve gelecekte işimizin devamlılığını güvence altına almayı hedefliyoruz” dedi.
Sürdürülebilir bir geleceğin inşasında, sürdürülebilir bir iş dünyasının tesis edilmesi, firmaların bu alandaki faaliyetlerini artırmaları ve dünya ile eşzamanlı bu süreçleri yönetebilmesi daha da önemli hale geldi. Buradan hareketle Seramiksan’ın sürdürülebilirlik politikasının detaylarını paylaşır mısınız?
Seramiksan olarak seramiğin yaşam döngüsü doğrultusunda, hammadde üretiminden satış sonrası ilişkilere kadar tüm iş süreçlerine sürdürülebilirliği entegre ediyoruz. Sürdürülebilir iş modellerini, kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline getirmeyi ve gelecekte işimizin devamlılığını güvence altına almayı hedefliyoruz.Tüm faaliyetlerimizde ulusal ve uluslararası yasal gerekliliklere tam uyum sağlıyor, sürekli iyileştirme araçları ve uygun teknolojilerin kullanımıyla üretimimizin, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin yol açtığı çevre etkilerini azaltmaya çalışıyoruz.
Sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, doğal kaynakların korunmasını, faaliyetlerimizin minimum çevresel etki ile gerçekleştirilmesini temel sorumluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Seramiksan sürdürülebilir çevre ve enerji anlayışı ile gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılmasını amaçlamaktadır. Faaliyet gösterdiğimiz seramik sektörünün başlıca etkileri arasında, doğal hammadde ve kaynaklara bağımlılık ve yüksek enerji tüketimi bulunuyor. Çevresel etkimizi, küresel gündemi ve paydaşlarımızın görüşlerini temel alarak stratejik olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda; enerji verimliliği, su yönetimi, çevresel etkisi düşük ürünler ve atık yönetimi yüksek öncelikli konularımız arasında.
Çevresel etkiyi minimuma çekmek, şirketlerin kurumsal kimlik algıları açısından ayrıca önemli. Sürdürülebilir çevre politikanız kapsamında bugüne dek hayata geçirdiğiniz çalışmaları öğrenebilir miyiz?
Su ve enerji kaynaklarının hayatımızdaki değerinin daha fazla hissedildiği bu dönemde, dünya kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanılması konusu da daha önemli hale geldi. Dünya nüfusu artık ekosistemlerin üretebildiğinden çok fazla kaynak tüketiyor. Sosyal ve ekonomik kalkınma süreçlerinin ekosistemlerin başa çıkabileceği sınırlar içinde gerçekleşebilmesi için, toplumumuz üretim ve tüketim şekillerini temelden değiştirmek zorunda. Seramiksan olarak etkin kalite yönetim sistemi ile birlikte, çalışanlarımızın ve tüm paydaşlarımızın sağlık, güvenlik ve memnuniyetlerini öncelikli ele alarak, çevresel sorumluluğumuzu tüm faaliyetlerimizde hassasiyetle yerine getirmekteyiz. İklimin korunması, enerji ve kaynak verimliliği ve dijital dönüşüm konularında net bir duruş sergiliyoruz. Uluslararası bağlantılarımızla birlikte, geleceğe yönelik, iklim dostu çözümleri ve siyasi kurumlar, STK’lar, dernekler ve konuyla ilgisi olan şirketlerle aktif diyaloğu destekliyoruz. Tasarımdan başlayarak prosesin her aşamasında, ürünlerimizin kullanımından kaynaklanabilecek çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve minimuma indirilmesi için gerekli önlemleri almaktayız.
Ürün yaşam döngüsünün tüm aşamalarında olumsuz çevresel etkileri minimize etmeye, geri dönüşüme sahip hammadde ve ambalaj malzemesi kullanmaya özen gösteriyoruz. Seramiksan üretim kampüslerinden dışarıya üretim sırasında hiçbir atık malzeme çıkmıyor. Hem seramik hem de vitrifiye fabrikalarımızdan havaya, çevreye hiçbir zararı olmayan sadece su buharını veriyoruz. Bunun yanı sıra 2019 yılında bir geri dönüşüm tesisi kurduk. Karo ve vitrifiye grubundaki hasarlı ve kırık ürünleri bu geri dönüşüm tesisinde işleyerek tekrar üretim sürecine dâhil ediyoruz. Bu nedenle Seramiksan fabrikalarından çevreye hiçbir şekilde atık çıkmıyor. Bu konuda çok hassasız. Hatta fabrikamızda kullanılan suyu arıtarak, sanayi suyu olarak tekrar kullanıyoruz. Kullanmış olduğumuz ambalaj atıkları kendi içinde sınıflandırılarak çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanmakta, lisanslı kuruluşlar vasıtasıyla bertaraf edilmektedir. Yapılacak yatırımlarda enerji verimliliği yüksek, doğa ve çevre dostu inovatif teknolojiler kullanmayı ve emisyonlarımızı azaltmaya yönelik uygulamaları tercih ediyoruz. Sadece ürün tasarımına değil, aynı zamanda üretim tesislerinde yürütülen süreçlerde kaynakların dikkatli kullanılmasına da büyük önem vermekteyiz. Sürdürülebilirlik stratejimizde dikkate aldığımız temel göstergeler, geri dönüşüm kotası ve atık hacmidir.
Hedeflerimize ulaşmak için aldığımız önemli tedbirler arasında geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı ve elde edilen tüm malzemelerin sistematik olarak ayrılması yer almaktadır. Kâğıt ve plastikten metal parçalara kadar, faaliyet alanlarında ortaya çıkan tüm atık türlerinde geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı ve elde edilen tüm malzemelerin sistematik olarak ayrılmasına önem veriyoruz. Sektöre yön veren inovatif ürünlerin tasarımına ve geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Vitrifiye ürün grubunda 2,5-4,5 litre ile fonksiyon yapan çevreci rim-out klozetlerimiz, minimum su ve deterjan kullanımıyla maksimum hijyen ve temizlik sağlıyor. Seramiksan olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman hayatın temeli olan suyun ve enerji kaynaklarının korunması konusunda yüksek sorumluluk duyarak suya ve geleceğe yön verme hedefimizle yolumuza devam edeceğiz.
Sürdürülebilir bir iş modeliyle yol almanın firmanıza katkıları nelerdir?
Sürdürülebilir bir şirket olabilmek için dünya genelindeki ekonomik, sosyal, çevresel etkileri yakından takip etmek ve bu gelişmeler ile kurumsal yönetim ilkelerini birleştirmek gerekiyor. Örneğin, günümüzde şirketlerin sadece kâr elde etmek amacıyla faaliyet gösterdiği günler geride kalmış ve kâr elde ederken toplumun çıkarlarıyla uyuşması ön plana çıkmıştır. Ekonomik değerin yanında, sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiği yeni bir dünya düzenine girmiş bulunuyoruz. Rekabetçi iş ortamında, ekonomik, çevresel ve sosyal faktörlerin iş stratejilerine entegre edilmesi giderek daha fazla önem taşıyor. Yeniliklere açık, çağın gelişmelerine hızla uyum sağlayan iş dünyası, ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmalarıyla sürdürülebilirlik yaklaşımının yayılması konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Tüketici davranışlarının ve diğer pazar dinamiklerinin sürdürülebilirlik çerçevesinde şekillenmekte olması, şirketlerin bu alandaki yatırımlarını hızlandırmaktadır.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şirketlere rekabet avantajı sağlama noktasında önemli araçlar sunmaktadır. Seramiksan olarak sürdürülebilir bir iş modeli benimsememizle birlikte, maliyet tasarrufu, kârlılığımızın artması, sürdürülebilirliğin çevresel boyutuyla gelen daha düşük enerji tüketimi, azalan hammadde israfı gibi iyileşmelerle şirket kârlılığımız ve verimliliğimiz artmaktadır. Sürdürülebilirliği faaliyetlerimize entegre ettiğimizde toplum ve sivil toplum kuruluşları nezdinde marka değeri ve itibarımızı artırıyoruz. Artan marka değeri, güven ve itibar ile şirket karlılığına da yansıyor. Geliştirilmiş marka imajı rakiplerimize karşı rekabet avantajı da sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %60’ı bir mal veya hizmet satın alırken satın alacak olduğu markanın çevre üzerindeki etkisini göz önünde bulunduruyor. Çevreye karşı olan hassasiyetimiz bizim satışlarımıza da yansıyor.
Seramiksan’ın sürdürülebilirlik ve çevre politikalarına dair önümüzdeki dönemde ne tür atılımları olacak?
Ürün yaşam döngüsü boyunca çevre bilinciyle hareket eden ve insan sağlığını koruyan ürünler üreten Seramiksan, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasını temel çalışma prensibi olarak benimsemiştir. Seramiksan olarak, yenilikçi ve inovatif ürün gamımızı sürdürülebilirlik stratejimizin birer parçası olarak görüyoruz. Suyun bilinçli ve sürdürülebilir kullanımına odaklanıyoruz ve bu doğrultuda çevre dostu ürünler ve yenilikler geliştirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda çevreyi de kapsayan yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz.