Marka

Betek Boya: Avrupa standartlarına uygun, yüksek performanslı ürünler sunuyoruz

İnşaat Dünyası’nın Marka bölümüne konuşan Betek Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz, “Sektöre yön vererek büyümeyi, inovatif sistem ve ısı yalıtım levhaları ile tüketici ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Doğaya ve çevreye saygılı, enerji verimliliğini merkeze alan ve katma değer yaratmayı hedefleyen çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Sektöründe uzun yıllara dayanan uzmanlığı ve farklı alanlardaki çözümleriyle öne çıkan Betek Boya’nın kuruluşundan bugüne, ulaştığı büyüklüğü genel hatlarıyla özetler misiniz?

İnşaat sektöründe faaliyetlerine 1988 yılında başlayan Betek Boya, sektörün öncü ve önemli oyuncusu konumunda yer alıyor. 1300’e yakın çalışanımız, 5.000’den fazla satış noktamızla sektöre damga vurmuş, sadece boya sektöründe değil, Türkiye’nin sanayi kuruluşları arasında da önemli bir konuma yükselmiş durumdayız. 1993’te dekoratif boyalar alanına, Avrupa’nın en büyük üreticisi DAW ile teknolojik işbirliği yaparak attığımız adım sayesinde, Avrupalı bir ortakla üretime geçen ilk Türk boya şirketi olduk. 2001’de boya sektöründe pazar liderliğine yükseldik ve Filli Boya markamızı yarattık. 2003’te “ısı yalıtım” alanındaki çalışmalarımıza başladık ve bu sektörde liderlik görevini üstlendik. Nippon Paint, Filli Boya, Fawori, Tempo, Dalmaçyalı markalarımız ile hizmet veriyoruz. ISO 9001, ISO 10002, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 27001, ISO 50001 ve IATF 16949 yönetim sistemleri belgelerine sahibiz. Üretim, Ar-Ge ve teknoloji süreçlerimizi de bu standartlar doğrultusunda yönetmekteyiz. 1881 yılında kurulan, Asya’nın en büyük boya markalarından biri olan, teknolojiyi ve performansı buluşturan Nippon Paint, 2019’dan itibaren Betek’i bünyesine katarak Türkiye’de de faaliyet göstermeye başladı. Nippon Paint; otomotiv boyaları, dekoratif boyalar, endüstriyel boyalar, deniz boyaları, yol çizgi boyaları, özel teknolojik boyalar, elektronik ve enerji alanında kullanılan boyalar üzerine iş kollarında kaliteli ve sağlıklı mekânlara önem veren üst segment tüketiciler için şık yüzey çözümleri sunuyor.

kayserifabrika copy

Betek Boya’nın yalıtım grubu tarafındaki çalışmaları ne zaman başladı? Isı yalıtımı alanında sunduğunuz ürün gruplarını ve bu ürünlerin sektöre getirdiği yenilikleri paylaşır mısınız? Alanınızda sizi farklı noktaya taşıyan detaylar nelerdir?

Betek Boya Kimya ve Sanayi A.Ş. ilk olarak beton katkıları, hazır harçlar ve su izolasyon malzemeleri alanlarında ürünler geliştirdi. İlerleyen yıllarda inşaat boyalarını da ürün gamına dâhil etti. Betek, ısı yalıtım sistemleri ve inşaat boyaları alanında sektöründe birçok ilki gerçekleştirerek her iki alanda da yıllardır lider ve sektöre yön veren konumunu korumaya devam ediyor. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ürün ve üretim kalitesini her zaman en üst seviyede tutmak için yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Isı yalıtım sistemlerini oluşturan her ürünümüzü sayısız Ar-Ge çalışmalarıyla en yüksek performansı gösterecek şekilde, Avrupa standartlarına uygun olarak üretiyoruz. Bu anlamda Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi, Türkiye’de TS EN 13499 ve TS EN 13500 ısı yalıtım sistem standartlarına uygunluk belgesi ile Avrupa teknik onay kuruluşu ‘EOTA’ tarafından verilen ETAG 004 yaşlandırma testlerine uygun olarak üretilmiştir ve ETA belgesine sahiptir.

Dünya standartlarında üretim yapan Betek Taşyünü üretim tesisi, 75.000 m2 alanda kurulmuş olup 2019 yılı eylül ayında faaliyetlerine başlayarak, ısı yalıtım sisteminde taşyününe yeniden hayat vermektedir. Yıllık 40.000 ton kapasiteye sahip Betek Taşyünü üretim tesisinde, makine parkurunda özel olarak tasarlanmış kupola fırını ve yeni nesil spinnerlar kullanılmaktadır. Bu sayede homojen lif dağılımı, uzunluğu ve bağlayıcı dağılımı sağlanarak, ürünlerimizin teknik ve mekanik özellikleri hedeflenen seviyeye ulaşmaktadır. Kürleme fırınımız, standart kürleme fırınlarına göre %50 daha uzun biçimde (36 metre) dizayn edilerek, daha uzun ve stabil kürlemeyle ürün kalitesi maksimize edilmiştir.

CAGDAS KORKMAZ
Betek Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz

Wet Spot tespit sistemi ile ürünlerin fırından tamamen kürlenmiş olarak çıkışı kontrol altına alınarak, ileriye dönük cephelerde taşyünü kaynaklı yaşanan kahverengi kusma sorunları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. State of Art Otomasyon Teknolojisi ile hammadde girişinden ürün çıkışına kadar tüm alanlarda tam otomasyon ve tam proses hakimiyeti ile üretim yapılmaktadır. Cross Curing® teknolojisi sayesinde dış cephelerde taşyününden beklenen en yüksek ısı yalıtım performansını, yine en ideal mekanik performanslar ile birleştirerek inovatif ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlayan taşyünü ısı yalıtım levhalarımızı üretiyoruz. Fabrikamızda briketleme tesisi bulunmaktadır. Tüm atıklar geri dönüşümde ya da ilgili alanlarda kullanılmak üzere briketlere dönüştürülmektedir. 60 metre baca uzunluğu ile de sıfır emisyon hedeflenmektedir. Isı Yalıtım Sistemleri ürünleri birbirine uyumlu olarak aynı tesislerde üretilmekte ve test edilmektedir. Dalmaçyalı İdeal Carbon Sistem (Üstün Isı Yalıtım Performansı), Dalmaçyalı Stonewool Sistem (Üstün Isı ve Yangın Yalıtım Performansı), Dalmaçyalı Double Carbon Sistem (Yüksek Isı Yalıtımı ve Darbe Dayanımı) ve Dalmaçyalı Organic Sistem (Üstün Isı Yalıtımı ile Hızlı ve Pratik Uygulama) olmak üzere 4 farklı ısı yalıtım sistemi ile tüketicilerimize ulaşıyoruz.

Filli Boya gerçek bir ısı yalıtım üreticisidir. Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemlerinin tüm ana bileşenleri Betek tesislerinde, yüksek Betek standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimizi sistem olarak tüketicilerimize sunuyor, uygulamaların ilgili teknik şartnamelere uygun olması durumunda 10 yıla kadar sistem garantisi veriyoruz. Taşyünü yüzeyler için özel olarak geliştirilmiş olan Dalmaçyalı Stonewool Taşyünü Sistem, ısı, ses ve yangın yalıtımında tüm ihtiyaçlara çözüm sunuyor. Düşük ısı iletkenlik değerine sahip Dalmaçyalı SW035 taşyünü, ısı yalıtım levhası sayesinde mantolama için kullanılan 040 sınıfındaki standart taşyünlerine göre %10’a kadar daha fazla ısı yalıtım performansı sağlıyor. Aynı zamanda özel lifli yapısı sayesinde mükemmel ses yalıtımı da sağlıyor. A1 yangına tepki sınıfı ile yönetmeliklere uygun şekilde tüm cephe sistemlerinde güvenle kullanılabiliyor. İdeal levha ölçülerine sahip olan Dalmaçyalı Stonewool SW035 Taşyünü Isı Yalıtım Levhası, daha hafif, daha kolay ve %15’e varan daha hızlı uygulama imkânı ile maliyet avantajı sunuyor. Dalmaçyalı Stonewool Sistem içerisindeki tüm ürünler, taşyünü yüzeyler için özel olarak geliştirilmiş ve birbiriyle tam uyumlu olmasının yanı sıra yüksek performans, sarfiyat ve uygulama açısından da avantaj sağlıyor. 2021 yılı içinde, tüm ısı yalıtım sistemleriyle uyumlu olarak üretilen ve Binalarda Yangın Yönetmeliği’ne uygun şekilde geliştirdiğimiz Dalmaçyalı Stonewool Barrier Taşyünü Yangın Bariyeri ürünümüzün lansmanını gerçekleştirdik.

Tasyunumockup

Doğru ürün/doğru uygulama ile hayata geçirilmiş ısı yalıtımının getirilerini öğrenebilir miyiz?

Isı yalıtımı uygulamasıyla sağlanan enerji tasarrufu binanın tipine ve ölçülerine göre değişiklik gösterir. Bir evde ısı yalıtımıyla yarı yarıya tasarruf sağlamak mümkündür. Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, konut ve hizmetler tarafındaki 20 milyar dolar seviyesinde tüketilen enerjinin %30 ila %40’ını tasarruf edebiliriz. Bunun için gerekli yeteneklere, altyapıya ve her türlü enerji verimli enstrümanları hayatımıza geçirerek enerji tasarrufu elde etme imkânına sahibiz. Bu tasarruf miktarı, hem iklimin korunması hem de ülkemiz ekonomisinin cari açığının doğru yönetilmesine katkı sağlayacak bir seviyededir.

Yalıtım ürünlerinin kalınlığı konusunda Avrupa’ya kıyasla oldukça geriden geliyoruz. Buradan hareketle ısı yalıtımı açısından ülkemizdeki mevcut tabloyu yorumlar mısınız?

Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi Avrupa’nın soğuk iklime sahip ülkeleri, 1970’li yıllardan itibaren kendini sürekli güncelleyerek, inşaatla ilgili yönetmeliklerinde, binalarda enerji verimliliği ve buna bağlı olarak ısı yalıtımıyla ilgili önemli ve ayrıntılı düzenlemelere yer veriyor. İsveç’in bu konuda hazırladığı yönetmelik, bugün birçok Avrupa ülkesi için model oluşturuyor. İsveç’te, 2050 yılına kadar binalarda %50 daha az enerji talebi sağlanacak şekilde ısı yalıtım standartlarında değişiklik yapılması öngörülüyor. Örneğin Almanya’da bir binayı ısıtmak ve soğutmak için yıllık enerji ihtiyacı 30-60 kwh/m2 iken Türkiye’de 250-350 kwh/m2’dir. Türkiye’de tüketilen enerjinin %30,5’i binalarda kullanılıyor, bu kullanımın %80’i ısıtma ve soğutma amacı taşıyor. Isınma ve serinleme amacıyla yapılan harcamalarda ve doğal gaz faturalarında %50 tasarrufa gitmenin tek yolu da yaşadığımız binalara ısı yalıtımı yaptırmak.  Öncelikle 5,6 milyon konutun ısı yalıtımına ihtiyacı var. Maddi katkılarının yanı sıra ısı yalıtımı ile yakıt tüketiminin düşmesine paralel olarak gaz salınımının azaltılması sayesinde küresel ısınmanın önlenmesine ve daha sağlıklı yaşam alanlarının sağlanmasına yardımcı olmak mümkün.

Tasyunulevha

Sektörünüzde yaşanan sorunları konuşmak isteriz. Sizce en önemli sorun nedir?

Sektörümüzdeki en büyük problem tüketicilerimizin ısı yalıtımı (mantolama) konusunda yeterli bilince sahip olmamasıdır. Isı yalıtım ürünleri doğru bir şekilde yapılırsa bina ömrü kadar dayanım sağlar. Dış cephe ısı yalıtım sistemi tercih ederken fiyat yerine tercih edilecek ürünlerin performansları karşılaştırılarak binalar için en uygun olan ısı yalıtım sistemi tercih edilmelidir. Isı yalıtım yaptırmaya karar vermeden önce doğru bir ısı yalıtım sistemi ve doğru uygulamacı seçilmesi kritik önem taşımaktadır. Dış cephelerde uygulanacak doğru bir ısı yalıtım sistemi ile enerji ve yakıt giderlerinde yaklaşık yarı yarıya tasarruf sağlayarak ülke ekonomisine ve kişisel tasarrufunuza katkı sağlayabilirsiniz. Isı yalıtım sisteminin performansı, kullanılan malzemenin kalitesi ve bu malzemelerin birbiri ile uyumu çok önemlidir. Bu performansı Avrupa ve Türkiye standartlarında belgeleyen sistemler hem enerji tasarrufunu hem de uzun yıllar dayanıklılığı sağlar. Isı yalıtım levhalarının en önemli özelliği ısı yalıtım performansıdır. Taşyünü ısı yalıtım levhaları, diğer tüm ısı yalıtım levhaları gibi dış etkenlere açık alanlarda uygulanan ürünler olduğu için ürünün ideal mekanik dirençleri ve uygulama performansları da çok büyük önem taşımaktadır.

Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelerden hareketle faaliyet alanınıza yönelik öngörüleriniz nelerdir?

Öncelikle ülkemizdeki pandemi koşullarının normale dönmesiyle birlikte 2021 yılsonu itibarıyla sektörde %10’un üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Ülkemizdeki enerji verimliliğinin artması için devletimiz tarafında kolaylaştırıcı ve teşvik edici programların devreye alınması ve ısı yalıtım kalınlıklarının da olması gereken seviyeye yükselmesiyle hem mevcut bina stoklarımızın hızla yalıtılması hem de yeni projelerde dünya standartlarında enerji verimli binaların imalatı mümkün olacaktır. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl sektörün yukarı yönlü gelişimi mümkün olacaktır.

BALIKESIE

Betek Yalıtım Grubu’nun yakın, orta ve uzun dönem hedeflerinde neler var?

Sektörel gelişmeleri ve tüketici ihtiyaçlarını yakından takip ederek her yıl Ar-Ge faaliyetleriyle yeni ürünler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu perspektifle inovatif, doğaya ve çevreye saygılı, enerji verimliliğini merkeze alıp katma değer yaratmayı hedefleyen çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Pazar liderliğimizi geliştirerek, sektöre yön vererek büyümeyi hedefliyoruz. İnovatif sistem ve ısı yalıtım levhaları ile sektörde tüketici ihtiyaçlarını doğru ürünlerle karşılamayı hedefliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu