İnşaat Dünyası Dergisi “Marka” bölümünde Betek Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz’ı ağırladı. Betek Yalıtım’ın 2003’ten bu yana ısı yalıtımı ürünleri sayesinde 20.5 milyon ton karbondiokside eşdeğer sera gazı salımını engelediğini vurgulayan Korkmaz, “Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak, enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmaları için her fırsatta çözüm önerilerimizi sunmayı ve konuyla ilgili kamuoyu nezdinde daha fazla farkındalık yaratmayı bir görev olarak görüyoruz” dedi.
Filli Boya Dalmaçyalı Isı Yalıtımı Sistemleri 2003 yılından bu yana gerçekleştirdiği 190 milyon metrekare üzerinde ısı yalıtım uygulaması gerçekleştirmiş. Bu miktar markanız için ne ifade ediyor?
Betek olarak başta Dalmaçyalı markamız ile 2003 yılından bu yana 200 milyon metrekarenin üzerinde ısı yalıtım uygulaması için ürünler sunduk. Toplamda yaklaşık 7,6 milyon hane halkına çağdaş yaşam koşulları yaratarak daha konforlu ve sağlıklı ortamda yaşamalarını sağladık. Bu da 20.5 milyon ton karbondiokside eşdeğer sera gazı salımının engellenmesi demek. Bu rakam Bolu ormanlarının yıllık karbondioksit emiliminin 17,6 katına eşittir. Böylelikle bugüne kadar sağladığımız ısı yalıtım ürünleri ile 20 milyar TL’ye yakın tasarruf sağlarken çevrenin korunmasına da çok önemli katkılarımız olduğunu ifade edebiliriz.
Aynı zamanda sektörün büyümesine de büyük katkımız oldu. 2003 yılında ısı yalıtımı alanındaki çalışmalarımıza başlayarak, bu sektörde liderlik görevini üstlendik. Türkiye’de üç farklı lokasyonda dış cephe ısı yalıtım levhası (EPS levhalar ve taşyünü levhalar) üretiyoruz ve toplam kapasitemiz 40 milyon metrekareyi geçiyor. Üretimde yeni nesil teknolojilere odaklanıyor; ısı, ses ve yangın yalıtımında da ihtiyaca özel çözümler sunuyoruz.
Betek, ısı yalıtım sistemleri ve inşaat boyaları alanında sektöründe birçok ilki gerçekleştirerek her iki alanda da yıllardır lider ve sektöre yön veren konumunu korumaya devam ediyor. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ürün ve üretim kalitesini her zaman en üst seviyede tutmak için yatırım ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

81 İLİN TAMAMINI ZİYARET EDEREK 50 BİNİN ÜZERİNDE ISI YALITIMI OLMAYAN BİNA SAKİNİ İLE TEMAS KURDUK
Dalmaçyalı ısı yalıtımı sektöründe geliştirdiği yeniliklerden biri olan Termal Kamera ile binalarda çekim yaparak çıkan raporları bina yönetimlerine aktararak bina sakinlerinin önemli ölçüde tasarruf etmesini, evlerinde konforlu ve sağlıklı bir yaşama alanı için en uygun ısı yalıtım sistem çözümlerine sahip olmalarını sağlıyor. Bu konu ile ilgili detaylardan bahsedebilir misiniz?
2020 yılından itibaren sistematik olarak her yıl Termal Kamera Roadshow uygulamamızı gerçekleştiriyoruz. Bu zamana kadar neredeyse 81 ilin tamamını ziyaret ederek 50 binin üzerinde ısı yalıtımı olmayan bina sakini ile temas kurduk. Binalara özel hazırladığımız termal kamera raporlarında ısı kayıplarını somut örnekler ile aktararak en uygun ısı yalıtım sistemlerini öneriyoruz. Isı yalıtım bilinçlendirme kapsamında çok detaylı çalışmalar gerçekleştirdik. Tüketiciler soyut söylemler ile duymaya alışık oldukları ısı yalıtım faydalarını binalarına özel hazırladığımız raporlarda gördüğü zaman karar verme aşamasında çok daha hızlı hareket ediyorlar. Termal kameralar ile sadece dönemsel olarak değil tüm yıl boyunca ziyaret ettiğimiz tüm binalarda raporlama yapmaya devam ediyoruz.
DALMAÇYALI ENERJİ TASARRUFU ANALİZ RAPORU, 81 İL VE BAĞLI TÜM İLÇELERİ İÇİN METEOROLOJİK VERİLER ALINARAK UYGUN ISI YALITIM MALZEMESİNE İLİŞKİN BİLGİLER SUNUYOR
Dış Cephe Enerji Analizi Raporu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Isı Yalıtım malzemelerinin çeşitleri ve özellikleri her binaya göre değişiklik gösteriyor. Binalara uygun ısı yalıtım sistemi bölgenin iklim özelliklerine göre karar verilmeli. Bu amaçla sunduğumuz kolaylaştırıcı hizmetten biri de Dalmaçyalı Enerji Tasarrufu Analizi Raporu.
Dalmaçyalı Enerji Tasarrufu Analiz Raporu, Türkiye’de ilk ve tek olarak, www.dalmacyali.com.tr web sitemiz üzerinden son tüketicilerin kendi binalarına ait gireceği kısa bilgiler doğrultusunda, TS 825 standardı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan BEP-TR programlarının temel gereksinimlerine uygun ve ‘doğru’ ısı yalıtımı yaptırdıklarında elde edebilecekleri enerji tasarrufunu gösteren, BETEK tarafından geliştirilmiş bir analiz raporudur.
Dalmaçyalı Enerji Tasarrufu Analiz Raporu, 81 il ve bağlı tüm ilçeleri için meteorolojik veriler alınarak TS 825 standardına göre analizi yapılan bina için uygun ısı yalıtım malzemesine ilişkin veriler sunuyor; Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri ile ısı yalıtımı yaptırdığında elde edilebilecekleri enerji tasarrufunu tüketicilerin kendi binasına özel şekilde somut olarak gösteriyor ve binanın alabileceği Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili de tüketiciye öngörü sağlıyor. Ayrıca karbondioksit emisyonuna ait tahmini ölçümleri sunarak çevrenin korunmasına ve iklim krizine karşı da tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.
Öte yandan vatandaşlarımızın doğru ısı yalıtımına ulaşmaları için “Ücretsiz Keşif Hizmeti” veriyoruz. Isı yalıtımı konusunda uzman olan ekibimiz, internet sayfamız üzerinden veya bizimle iletişim kanallarımız üzerinden temas ederek kısa bir form dolduran vatandaşlarımızın evine giderek binalarında incelemede bulunup bilgiler veriyor.

İNOVATİF, DOĞAYA VE ÇEVREYE SAYGILI, ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ MERKEZE ALIP KATMA DEĞER YARATMAYI HEDEFLEYEN ÇALIŞMALAR YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri yeni dönem planlarını nelerdir?
Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak, enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmaları için her fırsatta çözüm önerilerimizi sunmayı ve konuyla ilgili kamuoyu nezdinde daha fazla farkındalık yaratmayı bir görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda yıl içerisinde gerek tüketici, gerekse de ısı yalıtım ustalarımıza farkındalık yaratacak seminerler planlıyoruz.
Öncelikle ülkemizdeki pandemi koşullarının normale dönmesi ile birlikte ülkemizdeki enerji verimliliğinin artması için devletimiz tarafından kolaylaştırıcı ve teşvik edici programların devreye alınması ve ısı yalıtım kalınlıklarının da Avrupa standartları da dikkate alınarak olması gereken seviyeye yükselmesi ile hem mevcut bina stoklarımızın hızla yalıtılması hem de yeni projelerde daha yüzsek enerji verimliliğine sahip binaların imalatı mümkün olacaktır. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl sektörün yukarı yönlü gelişimi mümkün olacaktır. Türkiye metrekare bazında Avrupa’nın en büyük dış cephe ısı yalıtım pazarlarından biri. Aynı zamanda mevcut binaların halen yüzde 70’ten fazla bir bölümünün ısı yalıtımsız olması ülkemizin ısı yalıtımı alanındaki potansiyel büyüklüğünü gösteriyor.
Sektörel gelişmeleri ve tüketici ihtiyaçlarını yakından takip ederek her yıl yeni Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu perspektifle inovatif, doğaya ve çevreye saygılı, enerji verimliliğini merkeze alıp katma değer yaratmayı hedefleyen çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Pazar liderliğimizi geliştirerek ve sektöre yön vererek büyümeyi hedefliyoruz. İnovatif sistem ve ısı yalıtım levhaları ile sektörde tüketici ihtiyaçlarını doğru ürünler ile karşılamayı hedefliyoruz.
ÜLKEMİZDEKİ 25 MİLYONA YAKIN KONUTUN YÜZDE 70’TEN FAZLASINDA ISI YALITIMI YOK
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda da yenilenme ve binalarda enerji tasarrufu üzerinde duruluyor. Geleceğin şehirlerinde, enerji verimli binalarda ısı yalıtımının önemi nedir?
Isı yalıtımı sayesinde yakıt tüketimine paralel olarak sera gazı salımının azaltılmasıyla küresel ısınmanın önlenmesine, daha sağlıklı yaşam alanlarının sağlanmasına yardımcı olmak mümkün. Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri’ni binalarına uygulayanlar ısıtma ve soğutma giderlerinde yarı yarıya tasarruf sağlayabiliyor.
İklim değişikliğinde büyük payı olan sektörlerde, bunların başında inşaat sektörü geliyor, iş yapış şekillerinin ve süreçlerinin değiştiğini göreceğiz. Türkiye’nin yürürlüğe soktuğu Paris İklim Anlaşması gereğince her alanda, daha az enerji harcayan, daha az karbon salımı gerçekleştiren aktör ve yapıların öne çıkacağı bir dönemdeyiz. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ülkelerin gelişiminin önünü tıkıyor. İnşaat sektörü yıllardır ‘yeşil binalar’ olarak tanımlanan çevre dostu binaları ve buna ilişkin anlayışı yaygınlaştırmaya çalışıyor. Çünkü dünyada fosil yakıtların büyük bölümünü; yüzde 35-40’ını binalar harcıyor. Üstelik buna yapı malzemelerinin sanayide üretilmeleri süreçlerindeki enerji harcamaları dahil değil.
Paris İklim Anlaşması’nın oluşturduğu zemin üzerinde, çevre dostu, sürdürülebilir, az enerji tüketen ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayan binaların tasarımı ve inşaatı artık gönüllü bir yaklaşım olmaktan öteye geçerek yasal bir zorunluluk haline gelecektir. Çünkü yeşil binalar, gelecek kuşakların yaşam şansını riske atmayan, doğaya uyumlu yeşil kimlikleriyle yeni dönem ekonomilerin sağlam temellerini oluşturacak. Türkiye’de toplam kullandığımız enerjinin maliyeti yılda 60 milyar dolara yaklaşıyor. Yaklaşık yüzde 70’ini ithal ettiğimiz bu enerjinin büyük bir kısmı konut vb. yapılarda kullanılıyor. Yapılan harcamanın 22,5 milyar doları konutlarda tüketiliyor. Ülkemizdeki 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı yok. Oysa etkin ve yaygın ısı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjide yarı yarıya tasarruf edebiliriz. Binalarda ısı yalıtımları ile elde edilecek tasarruf yılda 9 milyar doları buluyor.
Bu önemli tasarruf fırsatının yanında enerji tüketiminin azalması, atmosfere salınan sera gazının da azalmasını, dolayısıyla küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede de avantaj sağlayacaktır. Isı yalıtımı sürdürülebilir bir dünyada geleceğe yatırım, tasarruf ve doğayı koruma açısından da önem taşımaktadır.