Marka

Burak Gürkan: Grundfos için Türkiye yüksek potansiyele sahip ülkelerin başında geliyor

Sayfa İçeriği

Pompa üretiminde dünya devi olan Grundfos 60’tan fazla ülkede 20 bin çalışanı ve yıllık 5 milyar euroya yaklaşan cirosu ile faaliyet gösteriyor. Türkiye’yi potansiyeli yüksek ülkelerin başında gören Grundfos, Endüstri Grubu IMEA Bölgesi yönetim merkezi olarak ülkemizi seçti. 81 ülkeyi içine alan IMEA Bölgesi yönetimini de Burak Gürkan’a teslim etti. Grundfos Endüstri Grubu IMEA Bölge Direktörü ve Grundfos Türkiye Ülke Direktörü Burak Gürkan ile Grundfos’un Türkiye ve 81 ülkedeki hedeflerini konuştuk.

BURAK GÜRKAN
GRUNDFOS ENDÜSTRİ GRUBU IMEA BÖLGE DİREKTÖRÜ
 VE GRUNDFOS TÜRKİYE ÜLKE DİREKTÖRÜ

Grundfos’un kuruluş hikayesini ve globaldeki faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?


Grundfos’un temelleri 1945 yılında Danimarkalı kurucumuz Poul Due Jensen’in yerel bir çiftçinin sulama sorununu kendi pompasını üreterek çözmesi ile başladı ve bu yenilikle dünya çapında bir şirket oldu. Bir pompa ile başlayan iş, dünyanın en büyük iki sorunu olan iklim değişikliği ve temiz suya ulaşım konusunda gerçek bir fark yaratan bir şirkete dönüştü. Bugün 60’tan fazla ülkede 20.000’den fazla çalışanımız ve 5 milyar euroya yaklaşan ciromuz ile pompa üretimi konusunda bir dünya deviyiz.

Dünyanın her yerinde binalarda, endüstride ve kamu hizmetlerinde kullanıma yönelik akıllı, sürdürülebilir ve enerji açısından verimli çözümlerle su akışını hareket ettiriyor ve geliştiriyoruz. En temel misyonumuz, dünyanın su ve iklim sorunları çözümlerine öncülük etmek ve insanların yaşam kalitesini iyileştirmek. Bu yüzden inovasyon işimiz için hayati bir önem taşıyor.

Su çözümleri ve dijital çözümlerdeki uzmanlığımız, iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin tüm müşteri segmentlerindeki uygulamalarda suyu taşımasına yardımcı olmaktadır. Bu uygulamalar en ücra köylere temiz su sağlamak olabileceği gibi, yüksek bir gökdelene su temin etmek ya da atık suyu arıtıp uzaklaştırmak da olabilir.

scala kit

GRUNDFOS DÖRT İŞ BİRİMİ ÇERÇEVESİNDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Yapımızı çok daha müşteri merkezli bir şekle dönüştürmek, iş yapmayı kolaylaştırmak ve daha hızlı yenilik yapmamızı sağlamak için 2021 yılında global bir değişiklik gerçekleştirdik. Dört farklı müşteri segmentine özel hizmet sunmak üzere tüm birimlerimizi yeniden yapılandırdık. Bugün biz, dört bölüme ayrılmış tek bir Grundfos olarak faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de Endüstri, Domestik Bina Hizmetleri, Ticari Binalar ve Su Hizmetleri’nden oluşan 4 iş birimi çerçevesinde faaliyet gösteriyoruz.

Farklı ülkelerden birçok insanın bir arada çalışmasına olanak veren global bir çalışma ortamımız var. İçimizdeki bu çeşitlilik bize tek bir Grundfos olmanın gururunu yaşatıyor. Örneğin sorumlu olduğum Endüstri iş birimi içinde Hindistan, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’yı da kapsayan IMEA bölge yönetiminin merkezi Türkiye. Böyle geniş bir coğrafyanın yönetim merkezinin Türkiye’de olması son derece gurur verici.

Grundfos bu yıl Türkiye’deki 25. yılını kutluyor. Grundfos’un Türkiye pazarına girişi ve hedeflerinden bahseder misiniz?

Grundfos olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bir asırlık tarihinin son çeyreğinde Türkiye’nin gelişimine tanıklık edip ve katkıda bulunma fırsatına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. 25 yıl önce Türkiye’de küçük bir ofis olarak başlayan tarihimiz bugün büyük bir bölgenin merkez ofisi olarak konumlandığı için Türkiye organizasyonu olarak sorumluluğumuz büyük. Bu sorumluluğun bilici ile çalışıyoruz.

Türkiye, Grundfos’un faaliyet gösterdiği bölgeler arasında en yüksek potansiyeli olan ülkelerden biri. Gezegenimizin pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye de iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyor. Hem kuraklıklar hem de sel baskınları milyonlarca insanın hayatını etkiliyor. Türkiye’deki müşterilerimizden enerji verimliliği yüksek çözümlere yönelik büyük bir talep görüyoruz. Son yıllarda yaşadığımız enerji fiyatlarındaki artış trendine paralel olarak bu talep daha da arttı. Türk müşterilerimizin enerji tasarrufu sağlamasına ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabildiğimiz için gurur duyuyoruz.

Burak Gurkan
Grundfos Endüstri Grubu IMEA Bölge Direktörü ve Grundfos Türkiye Ülke Direktörü Burak Gürkan

Grundfos Türkiye Ülke Direktörlüğü yanı sıra orta Asya, Hindistan, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki toplam 81 ülkeyi içine alan endüstri grubu bölge direktörlüğünü de yürütüyorsunuz. Grundfos’un geniş bir coğrafyanın bölge direktörlüğü görevini size vermesi kariyer yolculuğunuza ve Türkiye pazarına ne tür avantajlar sağlıyor? 

2021 yılında yapımızı çok daha müşteri merkezli bir şekle dönüştürerek global bir değişiklik gerçekleştirdik. Dört farklı müşteri segmentine özel hizmet sunmak üzere tüm birimlerimizi yeniden yapılandırdık. Organizasyon değişikliği doğrultusunda yapılan yeni atamalarla beraber Grundfos Endüstri Grubu IMEA Bölgesi yönetim merkezi Türkiye olarak belirlendi.

Türkiye´nin yanı sıra Merkez Asya, Hindistan, Orta Doğu, Afrika bölgelerindeki toplam 81 ülkeyi içine alan IMEA Bölgesi hem çok geniş bir coğrafyayı temsil etmesi hem de bu coğrafyadaki öncelikli su çözümü ihtiyacı nedeniyle Grundfos´un yatırım odağında yer alıyor.

Bölge sorumluluğu görevi iyi bir ekiple çalışmayı gerektiriyor. Bu ekibin büyük kısmının Türkiye’de bulunması sebebiyle buradaki liderlik takımımızın bölgesel sorumlulukları arttı. Bu da buradaki liderlerimize daha geniş bilgi birikimi, görünürlük ve uluslararası yönetim tecrübesi kazandırıyor. Bence bu organizasyon yapısındaki en büyük kazancımız budur.

Grundfos, Türkiye’de hangi ürün grupları ile faaliyet gösteriyor? Türkiye’de üretiminiz var mı? Ya da Türkiye’de üretim için yatırım planlarınız var mı? Kısaca bahseder misiniz?

Grundfos Türkiye’de satış, pazarlama, iş geliştirme, servis, mühendislik hizmetleri, lojistik, hidrofor ve panel montajları ve destek birimleriyle büyük ve güçlü bir organizasyon olarak bulunuyor. Buradan ayrıca Mısır, Katar, bazı Orta Doğu ve Orta Asya’daki Grundfos birimlerimize hizmet veriyoruz. Kendi dağıtım ağımızdaki bölgeler için ürün tedariğimizi Danimarka, Fransa, Almanya, Çin, Kore, Sırbistan, Macaristan ve İtalya’daki fabrikalarımızdan da sağlıyoruz.

Çok çeşitli müşterilere ve son kullanıcılara hizmet veriyoruz. Tesisatçılardan distribütörlere, mühendislerden projecilere, belediyelerden ev sahiplerine kadar farklı kitlelere ulaşıyoruz.

Yapımızı çok daha müşteri merkezli bir şekle dönüştürmek, iş yapmayı kolaylaştırmak ve daha hızlı yenilik yapmamızı sağlamak için 2021 yılında global bir değişiklik gerçekleştirdik. Dört farklı müşteri segmentine özel hizmet sunmak üzere tüm birimlerimizi yeniden yapılandırdık. Bugün biz, dört bölüme ayrılmış tek bir Grundfos olarak faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 4 iş birimi çerçevesinde faaliyet gösteriyoruz.  7 kat altındaki konut projelerine uygun su basınçlandırma, sıcak su sirkülasyonu, ısıtma, soğutma ve atık su ve drenaj kategorilerinin yanı sıra OEM müşterilerimize hizmet sağlayan Domestik Bina Hizmetleri (DBS), çok katlı apartmanlar, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezleri gibi ticari yapılara hizmet veren Ticari Bina Hizmetleri (CBS), endüstriyel işletmelerde su arıtma ve suyun yeniden kullanımı, su taşımacılığı, ısıtma ve soğutma çözümleri, endüstriyel atık prosesi, yıkama ve temizleme gibi alanlar için Endüstri (IND) hizmetleri, belediyelerin alt yapı sistemleri, yeraltı suyu ve sulama alanlarında faaliyet gösteren Su Hizmeti (WU) bu iş birimleri arasında yer almaktadır.

Gr 1026111 COMFORT BXA PM SENSOR COMFORT 15 14 BXA PM BXA PM DHW.psd GPC

Yapı ve inşaat sektörüne yönelik ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?


Yapı ve inşaat sektöründe hem yeni projelerde hem de değişim pazarında müşterilerimizin kullanımına sunduğumuz birçok farklı ürünümüz mevcut. Bu yıl yaşadığımız deprem felaketi, deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğumuz gerçeğini bize tekrar acı bir şekilde hatırlattı. Kentsel dönüşümün yeniden hız kazandığı bir döneme girdik. Yaşanan felaket aynı zamanda konut projelerinde az katlı, yatay mimariye olan talebi de artırdı. Bu durum 7 kat altındaki konutlara hizmet veren Domestik Bina Hizmetleri (DBS) iş birimimizin ürün portföyündeki ürün gruplarına da talebin artmasına sebep oldu. DBS segmenti kapsamında sunduğumuz ürünler sirkülasyon pompaları, su basınçlandırma, atık su-drenaj ürünleri olmak üzere 3 temel kategoride toplanıyor. Isıtma sezonu başladığı için sirkülasyon pompalarına olan talep bu dönem oldukça fazla. COMFORT PM serisi, bir ya da iki ailenin yaşadığı konutlarda enerji verimli sıcak su sirkülasyonuna yeni standartlar sağlıyor. Auto Adapt özelliği sayesinde tüketim seviyelerini öğrenip, hafızasında saklıyor ve çalışma süresini bu tüketim seviyelerine göre uyarlıyor. Yalnızca gerektiği zaman çalışarak hem ısı hem de enerji tasarrufu sağlıyor. 

Su basınçlandırma kategorisinde SCALA ürün grubu, azami 3 kat ve 8 musluğa sahip evler için tamamen entegre, kompakt ve mükemmel su basıncı sağlamasının yanı sıra, sessiz çalışması sayesinde hane halkına maksimum konfor sağlıyor.

Atık suyun doğal aşağı eğim vasıtasıyla ana kanalizasyona doğrudan yönlendirilemediği durumlarda atık suyun pompalanması için geliştirilmiş olan SOLOLIFT2 ürün grubu ile hayal ettiğiniz her yerde bir banyo, mutfak ya da çamaşır odası inşa etmeniz mümkün.

SUYUN DÜNYAYI DEĞİŞTİRME GÜCÜNE SAHİP OLDUĞUNA İNANIYORUZ

İklim değişikliği dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanılabilir suyu yönetmede önemli problemlere neden oluyor. Grundfos ürünleri suyu yönetmede hangi avantajları sağlıyor?


Kurulduğu 1945 yılından beri su, her zaman Grundfos’un kalbi ve ruhu olmuştur. Suyun dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğuna inanıyoruz ve bu inançla dünyaya bir söz verdik. Suyun akışına saygı duyacak, koruyacak ve geliştireceğiz. Dünyanın su ve iklim sorunlarına yönelik çözümlere öncülük etmeye ve insanların yaşam kalitesini iyileştirmeye kararlıyız.

GRUNDFOS AKILLI VE VERİMLİ POMPALAR ÜRETİYOR

İnovasyona yaptığımız yatırımla akıllı ve verimli pompalar üretiyoruz. Örneğin Grundfos COMFORT sıcak su resirkülasyon ürün grubu ile evinizdeki tüm musluklardan anında sıcak suya erişebilir ve bu sayede sıcak su bekleme sırasında oluşan su kaybının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca Auto Adapt özelliği sayesinde tüketim seviyelerini öğrenip, hafızasında sakladığı için çalışma süresini bu tüketim seviyelerine göre uyarlıyor. Bu sayede yalnızca gerektiği zaman çalışarak hem ısı hem de enerji tasarrufu sağlıyor. 

Kuraklıkla karşı karşıya olduğumuz şu günlerde, dünyanın birçok ülkesinde zorunlu olan yağmur suyu toplama sistemi, Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Bazı belediyelerin bu konuda öncü çalışmaları var. SCALA1 System, spesifik olarak bu iş için geliştirilmiş bir hidrofordur. Yine SCALA ürün grubu ve SB/SBE Dalgıç pompalar kuru çalışma koruması ile yağmur suyu toplama tanklarında güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GRUNDFOS’UN HER ADIMININ ODAĞINDA YER ALIYOR

Sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı üretim anlayışı faaliyet alanınızla doğrudan ilişkili ve önemli bir konu. Grundfos’un sürdürülebilirlik politikası ürünlerini nasıl şekillendiriyor? 

Grundfos olarak daima son kullanıcılarımıza verimli su ve enerji kullanımı sağlamak için yenilikçi çözümler bulmaya odaklanıyoruz. Sürdürülebilirlik, her adımımızın odağındadır ve amacımız; dünyanın su ve iklim sorunlarına yönelik çözümlere öncülük etmek ve insanların yaşam kalitesini artırmaktır.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile doğrudan uyumlu olarak, dört sürdürülebilirlik hedefimiz çerçevesinde çalışıyoruz:

Daha akıllı ve daha verimli pompa ve su arıtma çözümleriyle enerji tasarrufu sağlamak,

Müşterilerimizin suyu verimli kullanmaları ve suyun yeniden kullanımı yoluyla su tasarrufu yapmalarını sağlamak

Döngüsel ilkeleri iş değer zincirimize yerleştirmek

İhtiyaç sahibi insanların suya erişiminin sağlanmasına yardımcı olmak

Gr 1014735 SOLOLIFT2

KARBON AYAK İZİMİZİ AZALTMA YÖNÜNDE ÇOK CİDDİ TAAHHÜTLERİMİZ VAR

2025 stratejisi kapsamında, karbon ayak izimizi azaltma yönünde çok ciddi taahhütlerimiz var. Aynı zamanda tedarikçilerimize de karbon ayak izlerini düşürmek konusunda yardımcı olacağız.  Sera gazı emisyonlarımızı yakın ve uzun vadede azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için iddialı, bilime dayalı kilometre taşları belirledik. 2025 yılına kadar 2008 yılına kıyasla karbon ayak izini %50 düşürmeyi hedefliyoruz.

GRUNDFOS CİROSUNUN YÜZDE 5’İNİ AR-GE FAALİYETLERİNE AYIRIYOR

İşinizin temelini oluşturan Ar-Ge alanında neler yapıyorsunuz? Grundfos globalde cirosunun yüzde kaçlık kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor?

Amacı Grundfos’un gösterdiği devamlı gelişmenin ekonomik dayanağını sağlamlaştırmak ve genişletmek olan Poul Due Jensen Vakfı, şirketin %88’sine sahip olmakla beraber bu vakıftan elde edilen kâr Grundfos şirketlerine yatırım yapmak üzere değerlendiriliyor. Elde ettiğimiz cironun %5’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor ve sektörümüzde örnek olarak gösterilen bu faaliyetler sayesinde dünyadaki lider pompa üreticilerinden biri olmanın ötesine geçip pompa teknolojilerinde yön belirleyici marka sorumluluğuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın her yerinde insanlara temiz su ve sıhhi koşullar sağlamak için uluslararası organizasyonlarla birlikte çalışıyor, STK’lar ve BM kurumlarıyla iş birliği yapıyoruz.

Grundfos Türkiye’nin 2024 yılı için büyüme beklentisi ne yönde? Sektördeki gelişmeler ışığında yakın dönem hedefleriniz arasında ne var?

Grundfos Türkiye 25 yıl önce kurulduğu günden itibaren sürekli büyüyen bir tablo çizdi. 2024’de de sürdürülebilirlik adına doğru çözümler üreterek, müşterilerimize değer yaratarak, iş ortaklarımızla birlikte büyümeyi hedefliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu