Soma Çimento sektöründe bir ilke imza attı. Tohum Topu Projesi küresel ısınmaya karşı, ormanların çoğalmasına katkı sağlıyor. Soma Çimento Genel Müdürü Musa Keşaplı, “Yılda 50 bin tohum topu ağaçlandırılmak istenen alanlarda toprakla buluşuyor” dedi. Musa Keşaplı projenin detaylarını İnşaat Dünyası Dergisi’ne anlattı.
Soma Çimento, sektöründe bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Tohum Topu Projesi ile küresel ısınmanın ve orman yangınlarının arttığı bu dönemde ormanlarımızın çoğalmasına katkı sağlayacak. Ürün ambalajında bulunan karekodun Soma Çimento müşterileri tarafından okutulması durumunda, sedir ve kızılçam tohum topları drone aracılığıyla doğaya atılıyor. Firma ilk etapta 50 bin tohum topunu doğa ile buluşturarak doğal yaşama katkı sağlamayı hedefliyor.

Projede dikkat çeken özellik engebeli ve ulaşılması zor alanlara fidan dikmenin zorluğuna da bir çözüm getiriyor olması. Dijital çağın olanaklarını kullanan Soma Çimento, Ecording firması ile iş birliği yaparak bu soruna dronelar aracılığı ile çözüm getiriyor.
Ülke ekonomisine, Soma ve çevresinde 2018 yılından bu yana istihdam ve katma değer sağladıklarını ve aynı zamanda doğaya karşı sorumluluklarının olduğunu belirten Soma Çimento Genel Müdürü Musa Keşaplı, “Her iş kolunun aslında doğanın bir parçası olduğunu unutmamamız ve bundan sonraki yıllarda tüm iş modellerimizde doğa faktörünü de ekleyerek bakmamız gerekiyor. Proje o habitata uygun ağaç türlerini de seçerek ve tohum topları hazırlamasını sağlayarak bir istihdam da yaratıyor. Sürdürülebilirlik vizyonumuzla 2021 yılında başladığımız bu projeyi, daha da çoğaltarak önümüzdeki yıllara taşımak istiyoruz” dedi.

ULAŞILMASI ZOR ALANLARA FİDAN DİKMEK ZOR ANCAK BU PROJEYLE TOHUMLAR DRONE İLE HER YERE ULAŞIYOR VE TOPRAKLA BULUŞUYOR
Soma Çimento Genel Müdürü Musa Keşaplı proje ile ilgili, “Ecording firması ile yaptığımız anlaşmayla yılda 50 bin tohum topu Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu ağaçlandırılmak istenen alanlarda toprakla buluşmaya başladı. Bunun için de kullanılan yol, bir karekodun okutulmasından ibaret. Böylece tüm müşterilerimiz aldıkları çimento torbasının üzerindeki karekodu okutarak ilk olarak Mersin’de başlamak üzere Türkiye’nin değişik coğrafik noktalarında Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu alanların rehabilitasyonunda patlangaç, yaban elması, alıç, iğde, kızılçam ve toros sediri ağaçlarından birini seçerek tohumun toprakla buluşmasını sağlamış oluyorlar” dedi.

SOMA ÇİMENTO HAKKINDA:
Soma Çimento Madencilik Beton Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi; 11.01.2016 yılında Şirket merkezi Bursa’da, fabrika ise Manisa’nın Soma İlçesinde, Türk-Alman ortaklığı ile kuruldu. Yıllık 2.000.000 ton çimento üretim kapasitesine sahip tesiste, KHD, LOESCHE ve CNBM firmalarından tedarik edilmiş son teknolojik ekipmanlar kullanıldı. 20 Ağustos 2018 tarihinde klinker ve 06 Eylül 2018 tarihinde çimento üretimine başlayan fabrika; yurt içi ve yurt dışı pazarlara ürün arz ediyor. Topluma ve doğaya değer katma hedefiyle üretim yaparken, lokasyon avantajı ile Soma ilçesinin kül ve kömür kaynaklarını da değerlendiriyor.