İnşaat Dünyası Dergisi yılın son sayısı Kasım-Aralık 2023’te “Marka” bölümünde Koramic Yapı Kimyasalları A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı R. Cengiz Atalay’ı ağırladı. Seramik yapıştırma harcı ve derz dolgu pazarında ilk 5 firma içinde yer alan Koramic Türkiye, 20’ye yakın ülkeye yaptığı ihracat ile cirosunun yaklaşık % 20’sini sağlıyor. Türkiye pazarında 25. yılını kutlayan şirket; kalite, güven ve sürdürülebilirlik değerleri ile hareket ediyor. Koramic Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı R. Cengiz Atalay, Türkiye’de 25. Yılını kutlayan şirketinin büyüme ve sosyal sorumluluk projelerini İnşaat Dünyası Dergisi’ne anlattı.
R. CENGİZ ATALAY
KORAMIC YAPI KİMYASALLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Öncelikle bu sene Koramic Yapı Kimyasalları A. Ş.’nin 25. yılı. Koramic’in dünya ve Türkiye’deki geçmişi, kuruluşundan günümüze süregelen gelişimini kısaca özetleyebilir misiniz?
Koramic Yapı Kimyasalları A. Ş. , bu sene Türkiye pazarındaki 25. yılını kutluyor. Kuruluşumuzdan bugüne, kalite, güven ve sürdürülebilirlik, işimizi yaparken en önde tuttuğumuz değerlerimizin başında gelmektedir.
Koramic, 1890 yılında Belçika’da kurulan ve çatı kiremiti üreten bir firma olarak yola çıkan ve yıllar içinde büyüyen bir firma. Bugünlerde bünyesinde 80’den fazla firma barındıran bir holdinge dönüşmüş, 3.ncü kuşak tarafından yönetilen bir aile işletmesi olarak tüm dünyada pek çok sektörde çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir. Grup şirketlerinden Koramic Building Products S.A. 1964 yılından bu yana, başta Fransa, Belçika, İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinde bilinirliği ve tüketimi oldukça yüksek olan Cermix ve Spetec markalı yapı kimyasallarını üretiyor.
Koramic, Türkiye pazarına 1998 yılında Eczacıbaşı ile ortak olarak Eczacıbaşı-Koramic Yapı Kimyasalları A.Ş. olarak girmiş ve ilk olarak VitrA Fix markası ile seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretmiştir.
2011 Haziran ayında yapılan anlaşma ile şirketin %100 hissesi Koramic Grubu’na devredilmiştir. Ancak kağıt üzerinde bitse de Eczacıbaşı ile iş ortaklığı artarak devam etmiştir.
2019 yılında Tekkon Grup firması olan Tekkon Mühendislik İnş. Tic.ve San. A.Ş. ile yeni bir ortaklık anlaşması imzalanmış ve Tekkon Mühendislik’in sektördeki gücü ve yurt dışında yapı kimyasalları pazarlaması konusundaki bilgi birikimi yepyeni bir soluk ve vizyon getirmiştir. Cermix markamız ile teknik yapı kimyasalları alanında akla gelen ilk markalardan biri olmayı hedefliyoruz. Yine sektörün en önde gelen seramik markaları ile iş ortaklıklarımız her sene artarak devam etmektedir.
FABRİKALARIMIZIN TOPLAM KAPASİTESİ YILLIK YAKLAŞIK 250 BİN TONDUR
Üretim tesisleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Yapı Kimyasalları sektörüne hangi ürün gruplarında hizmet veriyorsunuz?
Türkiye’deki faaliyetlerini 25 yıldır büyük bir özenle sürdüren firmamızın, Bozüyük ve Mersin’de 2 üretim tesisi bulunmaktadır. Fabrikalarımızın toplam kapasitesi yıllık yaklaşık 250 bin tondur. Tesislerimizde, seramik yapıştırma harçları, derz dolgu malzemeleri, su yalıtım malzemeleri, dolgu ve tamir harçları, astarlar, harç katkıları, tesviye şapları, seramik temizlik ürünleri, ısı yalıtım harçları, epoksi esaslı ürünlere kadar çok geniş portföyde yapı kimyasalları üretilmektedir. Şu aşamada tesis kapasitelerimiz 100% çalıştığı için, coğrafi konumları uygun bazı tesislerle de ortaklık yaparak kendi ürünlerimizi müşterilerimize arz ediyoruz.
CİROMUZUN YAKLAŞIK % 20’SİNİ İHRACAT OLUŞTURUYOR
Türkiye ve ihracat pazarlarında kurumunuzun konumu nedir?
Koramic Yapı Kimyasalları A. Ş. olarak, seramik yapıştırma harcı ve derz dolgu pazarında ilk 5 firma içindeyiz. Ciromuzun yaklaşık % 20’sini ihracat oluşturuyor. Doğrudan yurt dışı satışlarımızda 20’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle yakın coğrafyadaki pazarlarda etkiliyiz.
İhracat hacmimizi artırabilmek için ürün çeşitliliğini ve kalitemizi sürekli arttırmak, yurt dışı pazar ve fuar ziyaretleri yaparak tanıtım ve bilgilenme sağlıyor, edinilmiş müşterilerimize eğitimler veriyoruz. Çeşitli dillerde ürünlere dair bilgilendirici dokümanlar hazırlıyor ve web sitelerimizi bu yönde geliştiriyoruz.
BALKANLAR HEDEF PAZARLARIMIZIN BAŞINDA GELİYOR
Her bölgenin ve ülkenin pazarına farklı stratejilerle yaklaşıyoruz. Yerel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, servislerimizi, gerekli durumlarda ürünlerimizi uyarlıyoruz. Hedef pazarların belirlenmesine yönelik pazar araştırmalarını da kullanıyoruz. En yoğun çalıştığımız pazarlar arasında, Ortadoğu ve Körfez, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Batı Avrupa ülkelerini sayabiliriz. Balkanlar hedef pazarlarımızın başında geliyor ve orada iş birliklerimizi ve satış hacmimizi artırmak istiyoruz.
Ortadoğu’daki son olumsuz gelişmeler maalesef kaygı verici ve tüm sektörleri olumsuz etkileyecektir. Bu açıdan da yeni ve farklı pazarlarda etkin olma çabalarımızı artıracağız.
Son 3-4 yıldır hem ülkemizi hem de dünyayı olumsuz etkileyen pandemi ve yüksek enflasyon, yapı kimyasalları sektöründe nelere yol açtı? 2023 yılını hedefleriniz doğrultusunda değerlendirebilir misiniz?
Pandemi ve yüksek enflasyon, yapı kimyasalları sektörünü de pek çok açıdan etkiledi. Pandemi döneminde, hammadde tedarikinde aksaklıklar ve maliyetlerin aşırı yükselmesi nedeniyle kar marjları baskı altına girdi. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılmalar hem fiyat yönetimi hem de üretim planlama açısından işleri oldukça zorlaştırdı. Bunun yanı sıra, genel olarak tüm sektörlerde yaşanan yavaşlama, talebi daralttı. Ancak, pandeminin sonuna doğru ertelen talep nedeniyle özellikle ‘inşaat yenileme’ pazarı çok hareketlendi ve 2021 yılını tonaj rekoru kırarak kapattık.
Yine pandeminin son döneminde girdiğimiz yüksek enflasyon ortamı, operasyonel maliyetlerin yönetilmesi ve kar marjlarının korunması noktasında tüm sektörü olumsuz olarak etkiledi. Artan ve süregelen enflasyon nedeniyle satın alma gücünün, dolayısıyla da talebin azalması bu durumun en önemli sebeplerinden biri olarak öne çıktı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİDEN YAPILANMA PROJELERİ TALEP ARTIŞINA YOL AÇACAK
Tahmin etmesi ve yönetmesi güç olan son 3-4 senenin ardından, 2023 hedeflerimizi bu zorlu koşulları göz önünde tutarak ve ülkemizin kendine has konjonktürüne uygun olarak oluşturduk. Operasyonel verimliliğimizi artırarak, maliyetleri kontrol altına alma çabalarımız ve etkin fiyat yönetimimiz sayesinde satış hacimlerimizi koruyabildik.
Bu sayede, yılın ilk 9 ayını hedeflerimiz dahilinde kapattık. Seneyi de aynı doğrultuda bütçe hedeflerimizi gerçekleştirerek bitireceğiz. Yaşadığımız acı deprem felaketi sonrasında çok sıkıntılı geçen 2-3 aylık dönemin sonrasında, inşaat sektöründe tekrar hareketlenme başladı. Kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma projeleriyle önümüzdeki yılın talep açısından daha da artabileceğini öngörmekteyiz.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER SEKTÖRÜMÜZE YENİ FIRSATLAR GETİRİYOR
Türkiye Yapı Kimyasalları sektörünün güncel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektördeki gelişmelerin yansımaları nelerdir?
Pandemi, dünya genelindeki hammadde maliyetlerindeki artış, ülkemizdeki yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son 3-4 senede geçirdiğimiz çalkantılı dönem sonrası fiyatlar oldukça yükseldi. Bu durum, tüketiciler ve inşaat firmaları üzerinde bir baskı oluşturdu ve talepte daralmaya yol açtı. 2023’ün ekonomik ve politik gelişmelere bağlı olarak, 2022 ile paralel seyredeceğini, orta vadede ise bölgesel dinamiklerin dengeye gelmesi, artan kentsel dönüşüm projeleriyle yapı sektörünün iyice canlanacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, binaların enerji verimliliğini artırma ve çevre dostu ürünler kullanma eğilimleri sektörümüz için yeni fırsatlar oluşturuyor. Bu noktada, denetim, gözetim mekanizmalarının etkin şekilde işlemesinin sektörün ve ülkemizin gelişimi açısından çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzün şu anda en büyük sorunu, yüksek ve uzun süren enflasyonun, firmaların İşletme sermayelerini olumsuz etkilemesi ve kaçınılmaz olarak beklenen talep daralmasıdır.
YAPI KİMYASALLARI SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER
Sektörün ve kurumunuzun geleceği konusunda öngörüleriniz nelerdir?
Yapı kimyasalları sektörünün, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak, olumlu yönde gelişeceğini ve büyüyeceğini söyleyebiliriz. Bu ana faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Türkiye ekonomisinin sağlıklı ve dengeli bir sürece girmesi
Kentsel Dönüşüm ve İnşaat Projelerinin finanse edilebilirliği
Enerji Maliyetleri, Verimliliği ve Sürdürülebilirliği
Bölgesel ve Yerel Ekonomik Gelişmeler, Yatırım ortamının iyileşmesi
Dijitalleşme ve Teknolojik Gelişim
Etkin Denetim ve Gözetim
Koramic olarak, müşteri odaklı bir yaklaşımla yapı sektörüne akıllı çözümler sunmayı, ulusal ve uluslararası standart gereklerine uyarak, sektöre değer katmayı, sektörde sürekli iyileştirme ve geliştirmeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Yenilikçi yaklaşımlarla sektörün gelişmesinde öncü olmayı, iş ortaklarımızla birlikte büyümeyi, lider, güvenilir, güçlü, yenilikçi, insan ve çevre odaklı bir kurum olmayı hedefliyoruz.
ÇALIŞANLARIMIZ VE PAYDAŞLARIMIZ YILDA İKİ KEZ KORAMİC ORMANI ETKİNLİĞİNDE BİR ARAYA GELİYOR
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yoğun olarak hissettiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Bu perspektiften bakarak “Koramic Ormanı” projeniz hakkında neler söylemek istersiniz?
İş dünyasının bir parçası olarak, sosyal sorumluluk duygumuzun bir sonucu, gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, 2020 yılı sonunda Koramic Ormanı projemizi hayata geçirdik. Hızla betonlaşan Dünya’mızı az da olsa yeşile boyamak amacıyla, şirketimizin paydaşları olan çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve rakiplerimiz arasında bu küresel soruna dikkat çekerek çözüm yolundaki katkılarını ve çabalarını canlı tutmayı istiyoruz.
Tüm firma çalışanlarımız ve paydaşlarımız ile yılda 2 kez Koramic Ormanı etkinliğinde bir araya geliyor ve fidanlarımızı Bozüyük Organize Sanayi bölgesinde toprakla buluşturuyoruz. Hedefimiz 10.000 ağaç. Giderek büyüyen bir enerji ve keyifle şenlik havasında hedefimize ulaşmak için çabalıyoruz.