Ünaldı Danışmanlık Kurucusu Gülşah Ünaldı İSG stratejilerini anlattı

Ünaldı Danışmalık olarak İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ağır iş kollarında yer alan inşaat, tersane ve lojistik gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, tüm sektörlerde kendi dinamiklerine özgü, kalite, sağlık ve güvenlik konularında sürdürülebilir sistemler kurmayı hedefliyoruz.
İSG konusundaki tecrübemiz ve uzmanlığımız ile verdiğimiz hizmet çıktısı, sağlıklı ve bilinçli çalışan oluyor. Bu çerçevede politikamızı; kazaların ve meslek hastalıklarının oluşumunu önlemek için işveren teşviki, çalışanın sisteme katılımı ve geri bildirimi üzerine inşa ediyoruz.
İSG danışmanlık hizmetlerinde önce üst yönetimin İSG bakışını ve stratejik hedeflerini planımıza katarak firmalara özgü bir yol haritası çiziyoruz. Üst yönetimden aldığımız politika taahhütü ile her seviyedeki ve fonksiyondaki çalışanlar, aileleri, stajyerler ve taşeronlar dâhil olacak şekilde İSG sistemine katılım için etkin iletişim kanallarını arıyor; farkındalık yaratarak yolumuza devam ediyoruz. Birinci önceliğimiz, özellikle ağır iş kollarında yer alan sektörlerde İSG uygulamalarını taşeron yönetimi ana teması çerçevesinde planlamak.

İş kazaları istatistiklerine bakıldığında, her 100 bin çalışan başına yaşanan işçi ölüm oranı Hollanda’da %0,5, Almanya’da %0,97, Fransa’da %2,57’dir. Ülkemizde ise bu oran %8,74’tür. İnşaat sektörü özelinde ise %33,6’ya kadar çıktığını görüyoruz. Bu tablonun altında yatan ana sebebin, İSG saha uygulamalarındaki metot eksikliği ve çalışanların, risklerin farkında olmamasından kaynaklandığını tecrübelerimizle biliyoruz. Çalışanların sisteme katılımını ve teşvikini destekleyici ödül ve motivasyon sistemlerinin insan kaynakları birimleri ile kurgulanması, sahadan gelen İSG bildirimlerinin etik ve tarafsız bir kurul tarafından değerlendirilmesi ve sonuçlarının çalışanlarla paylaşımı, sistem kurulumlarımızda en çok direnç gösterilen nokta olsa da çizgimizden ödün vermiyoruz.
Çalışanın sisteme olan katma değerinin artması, verdiği görüşlerin değerlendirildiğini bilmesi ve kendini sistemin bir parçası görmesi amaçlarımız arasında. İkinci önemli nokta ise, çalışanın işiyle ilgili tehlike ve riskleri bilmesidir. Taşeron yönetimi sistemiyle hizmet veren sektörlerde farklı değişkenlerin bir arada olması sebebiyle çalışanın iş risklerini, izin sistemleri uygulamaları ve saha kontrol riskleri formları ile basit ve anlaşılır bir dille çözüyoruz.
İnşaat sektöründe izin formlarının değerlendirilmesini, iş güvenliği uzmanından beklemiyoruz. Çalışma izinlerine atılan işe uygunluk onayı ile işinin ve kendinin önemini çalışana hatırlatıp, işinin sorumluluğunu almasını istiyoruz. Bu şekilde çalışanın güvenli davranış modelleri geliştirmesini ve kazaların %50’ye yakın oranda sahada önlenmesini sağlayabiliyoruz.
Son zamanlarda birçok sektör açısından teknolojik gelişmelerle dijitalleşme fırsatı yaratılırken, İSG sistemlerinde ise bizlere yalın ve sade bir doküman yapısıyla kurgu yapma olanağı sağlandı. Yazılım destekleri sayesinde, İSG sisteminin çıktılarını analiz edip, amaç ve hedeflere ulaşılması için objektif verilerle iyileşme fırsatları oluştu.
Firmanızın mottosu: Sürekli iyileştirme ve sürdürülebilirlik
İSG stratejiniz: Sektöre özel, uygulanabilir ve yalın hizmetler sunmak; liderleri ve çalışanları da bu sürece dahil ederek bir İSG kültürü oluşturmak.
Örnek aldığınız kişi: Mustafa Kemal Atatürk