Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun’dan 2021 sektör öngörüsü
“2020 yılında, ortam havasını virüslerden temizleyen ve aynı zamanda portatif bir antiviral hava temizleyici cihazı olan Neffes’i, ayrıca kanal tipi klimalara dezenfeksiyon özelliği sağlayan Euroform Safelight ürünümüzü geliştirdik. 2021’de konumumuzu koruyarak yeni ürünlerin iç pazardaki penetrasyonunu artırırken, AR-GE faaliyetlerimizi geliştirmeye ve ihracatımızı artırmaya odaklanacağız. 2021’in ilk çeyreğinde sektöre birçok yeni haberimiz olacak.”
Hayatımıza yeni kavramlar getiren ve iş yapış modellerimizi kökten değiştiren koronavirüs salgını küresel ekonomiyi de derinden etkiledi. Birçok farklı sektör; üretim, tedarik, satış ve sonrası hizmetler gibi alanlarda pandemi süreci nedeniyle zorluklar yaşadı.
İklimlendirme sektörü de genel ekonomideki durağanlıktan nasibini alan pazarlardan oldu. Pandeminin ilk aylarında Asya piyasasının bir süre tamamen kapanması özellikle iklimlendirme sektöründe ham madde ve mamul madde tedarikini durma noktasına getirdi, ancak haziran ayı itibarıyla dünyada normalleşmenin başlamasıyla iklimlendirme sektörü de normalleşme sürecine girdi. Özellikle bireysel iklimlendirme alanında split klimalara ciddi bir taleple karşılaştık.
Küresel ısınma ve pandemi nedeniyle evde geçirilen sürelerin uzaması gibi etkenler yaz sezonunda split klima satışlarında ciddi bir artışı beraberinde getirdi. Pandemiyle yaşamayı öğrenmeye çalıştığımız dönemde, toplu alanların iklimlendirme süreçleri her zamankinden daha fazla önemli hale geldi. Günlük hayatın devamlılığını sağlamak ve kapalı alanlardaki virüs bulaş riskini en aza indirgemek için sektörde çeşitli inovasyonlar geliştirildi.
Virüsleri öldüren UV-C ışık teknolojileri AVM, mağaza, otel, restoran, ofis gibi merkezi klima sistemlerinin bulunduğu alanlarda işlevsel olarak kullanılmaya başlandı. Biz de hızlı bir şekilde UV-C ışık teknolojilerinin merkezi sistemlerle entegre edilmesi konusunda hizmet sunmaya başladık.
Bunun yanı sıra ortam havasını virüslerden temizleyen ve aynı zamanda portatif bir antiviral hava temizleyici cihazı olan Neffes’i geliştirdik. Neffes; okul, restoran, ofis, kuaför, muayenehane, hastane, otel ve ev gibi birçok farklı alanda rahatlıkla kullanılabiliyor.
Aynı zamanda endüstriyel tesis gibi geniş mekânların hava dezenfeksiyon ihtiyacını da karşılayabilecek model seçenekleri mevcut. Bu süreçte geliştirdiğimiz diğer bir ürünümüz olan Euroform Safelight ise kanal tipi klimalara dezenfeksiyon özelliği sağlıyor. Mitsubishi Heavy kanal tipi klimalara özel olarak geliştirdiğimiz bu ürün, ilk kurulum sırasında sisteme entegre edilebildiği gibi hâlihazırda kullanılan Mitsubishi Heavy kanallı klimalarla da kullanılabiliyor.
Ortaklık ve imalat bazında da yeni girişimlerimiz var
2021 yılında mevcut konumumuzu koruyarak yeni ürünlerin iç pazardaki penetrasyonunu artırırken, AR-GE faaliyetlerimizi geliştirmeye ve ihracatımızı artırmaya odaklanacağız. Ayrıca ortaklık ve imalat bazında da yeni girişimlerimiz var.
Bu anlamda 2021’in ilk çeyreğinde sektöre birçok yeni haberimiz olacak. 2020 yılını bir önceki seneye göre dolar bazında büyüme ile ama bundan da önemlisi tüm firmalarımızda pozitif kâr yaratarak kapatıyoruz. Genel anlamda 2021 yılında ilk çeyrekten sonra büyüme olacak şeklinde bir planımız ve yine dolar bazında büyüme odaklı bir yaklaşımımız var.