Gerçekleştirdiği uluslararası dev projelerle küresel ligdeki yükselişini sürdüren Limak, 2020 yılında Engineering News-Record (ENR) listesinde 61’inci sırada yer aldı. Limak’ın bu başarısında, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binasının inşaatı önemli rol oynuyor.
60 bine yakın çalışanı ile faaliyetlerini yürüten Limak Şirketler Grubu, 1976 yılında kuruldu. İnşaat sektörünün ardından turizm, çimento, enerji (üretim, dağıtım, ticaret), altyapı yatırımları, liman ve havalimanı işletmeciliği ve gıda sektörlerinde yatırımları bulunan grup, bugün sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde pek çok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Grubun 2019 yılı cirosu yaklaşık 4,5 milyar dolar.
Kuveyt Uluslararası Havalimanı yurtdışındaki en önemli projemiz
Havaalanlarından limanlara, barajlardan sulama tesislerine, otoyollardan hidroelektrik santrallerine, endüstriyel tesislerden petrol ve doğal gaz boru hatlarına, otel ve bina komplekslerine kadar birçok inşaat projesine imza atan Limak Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Hâlihazırda yurtdışındaki en önemli projemiz Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası inşaatı. 25 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binası, ikonik bir dizayna sahip. Teknik açıdan yapımı son derece zor olan bu terminal binasını Türk mühendisleri ile inşa ediyoruz. Havalimanının çatısındaki kaset profillerin hepsi farklı kalıplarla yapılıyor. Her biri adeta lego gibi tasarlanıp yerleştiriliyor. Tasarımını dünyaca ünlü mimarlık ofisi Foster + Partners’ın üstlendiği projenin yarıdan fazlası tamamlandı. 4,6 milyar dolarlık bütçeye sahip yeni terminal projesine ek olarak havalimanının otopark inşaatı projesini de aldık” dedi.

Rusya’da 4 proje devam ediyor
Rusya’da devam eden 4 projelerinin daha olduğunu belirten Özdemir, Moskova’daki konut projesinin ikinci etabı için imzaların atıldığını belirtti. İki bölümden oluşan projenin toplam tutarının 210 milyon dolara çıktığını aktaran Özdemir, sözlerine şöyle devam etti; Rusya’nın Omsk şehrinde çok büyük bir stadyum projesi yapıyoruz. Ayrıca Başkurdistan’ın başkenti Ufa’da 570 milyon dolarlık, çok özellikli bir tünel ve yol projemiz var. Bununla birlikte Kemerovo Havalimanı’ndaki inşaat işimiz sürüyor.”
Makedonya’da karma kullanım projesi
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te; bünyesinde konut, ofis, alışveriş merkezi ve otelin yer aldığı karma projelerinin de devam ettiğini ifade eden Ebru Özdemir; “Projede yer alan Limak Skopje Luxury Hotel’in inşaatını tamamladık, önümüzdeki günlerde hizmete açmayı planlıyoruz. Yurtiçinde devam eden en önemli projelerimizden biri ise Yusufeli Barajı. Ortağı olduğumuz, dünyanın en geniş ara açıklığına sahip asma köprüsü olacak 1915Çanakkale Köprüsü’ndeki inşaat çalışmaları da hızla devam ediyor. 2022 yılının 18 Mart tarihinde köprü ve devamındaki otoyolları açmayı planlıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu, Çetin Barajı ve HES projesi ile Gürsöğüt Barajı ve HES projelerini ise tamamlayarak hizmete açtık” dedi.
Limak’ın hem taahhüt hem de yatırım projelerinin olduğunu anımsatan Özdemir, inşaat grubunun, Limak açısından önemli bir sektör olduğunu belirterek; “İnşaat grubu bizim için çok önemli ve ana işlerimizden. Yaptığımız hemen her işin içinde inşaat ile ilgili bir konu var. Dolayısıyla grup açısından inşaat sektörü her zaman büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Tek başına bir Türk müteahhitin yurtdışında aldığı en büyük projeyi yapıyor
2020 yılında Engineering News-Record (ENR) listesinde 61’inci sıraya yükselen Limak İnşaat’ın başarısının sırrına dair de bilgi veren Özdemir, şunları kaydetti; “Limak olarak yıllardır yurtdışına iş yapıyoruz, dünyanın birçok yerinde varız. Limak, bugüne dek 17 ülkede iş yapmış bir firma. İnşaat ve müteahhitlik alanında gerçekleştirdiğimiz uluslararası dev projelerle küresel ligdeki yükselişimizi sürdürürken, ENR 2020 listesinde 2019’a göre 6 basamak birden yükselerek 61’inci sırada yer aldık. Ayrıca listedeki 44 Türk şirket arasında 2’nci sıradaki yerimizi koruduk. Biz bugün Afrika’da Senegal’de havalimanı işletiyoruz, Mozambik ve Fildişi Sahili’nde çimento yatırımlarımız bulunuyor. Kahire Havalimanı’nın ikinci terminalini inşa ettik. Bugün ENR listesinde üst sıralarda yer almamızın en önemli nedeni ise Kuveyt’teki projemizdir. Kuveyt Havalimanı, tek başına bir Türk müteahhitin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük proje. Öte yandan Rusya’da da çok hızlı büyüyoruz. Balkanlar’da çok aktifiz; Kosova’da, Arnavutluk’ta, Makedonya’da işlerimiz var. Bu projelerin hemen hemen hepsinde Çinli firmalar başta olmak üzere çok zorlu rakiplerle mücadele ettik. Yurtdışında aldığımız işler Türkiye için çok önemli. Türkiye’nin ihracatına ve istihdamına büyük katkı sağlıyor. Beraberimizde yurtdışına götürdüğümüz pek çok taşeron firma deneyim kazanıyor ve dünyaya açılıyorlar. Elde edilen kazancın yanı sıra yarattığı ekosistem de çok kıymetli bence.”

Teknolojiyi sektörlerimize adapte edecek yatırımlar yapacağız
Yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özdemir, “İçinde bulunduğumuz sektörlerin tamamıyla ilgili yurtdışında yatırım fırsatlarını her zaman değerlendiriyoruz. Örneğin Libya açılıyor ve bu önemli bir gelişme. Ortadoğu’da devam eden birçok proje var. Teknoloji bizim için yeni bir alan. ‘Teknolojiyi nasıl kullanabiliriz, sektörlerimize nasıl adapte edebiliriz’ sorularından hareketle bu alanlara dönük de yatırım ve planlamalar yapıyoruz. Bütün sektörlerde yatırım fırsatlarını takip etmeye devam edeceğiz. Öngörüm, 2021 yılının yatırım fırsatları açısından daha olumlu olacağı şeklinde. Özellikle aşının bulunmasıyla ekonomi hareketlenmeye başlayacaktır. Yurtdışında piyasaya çıkmış ve yatırıma dönüşecek büyük miktarda likidite var. Türkiye’nin bu krizden fırsat yaratabilmesi önemli” diye konuştu.

Sosyal sorumluluk projelerine ciddi mesai ayırıyoruz
Limak Şirketler Grubu’nun eğitimden çevreye, kültür-sanattan spora dek birçok alanda sosyal sorumluluk projelerine imza attığını belirten Ebru Özdemir sözlerine şunları ekledi; “Bu alanlardaki faaliyetlerimizi tek bir çatı altında toplayabilmek için vakıflaştık. Yürütmekte olduğumuz en önemli proje Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi. Kadınların, iş gücüne katılımının en düşük olduğu alanlardan biri olan mühendislik alanında daha fazla yer almalarını sağlayarak ekonomik ve sosyal alanda güçlenmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu projeyi Kuveyt’e de taşıdık. Orada da Kuveyt’in Mühendis Kızları adı altında yürütüyoruz. Bu projemizin yanı sıra mühendislik eğitimi ve istihdam ile ilgili pek çok sosyal sorumluluk projemiz var. Bu faaliyetlerimizin büyük bölümünü de Limak Vakfı çatısı altında topladık. Kosova’da genç işsizliği ile ilgili iki önemli akademi kurduk. Biri Havacılık Akademisi (Airport Services Institute) diğeri ise enerji sektöründe işsizliği azaltmak için geliştirdiğimiz KEDS Academy. Senegal’de de yine LAS Academy ismiyle bir havacılık akademisi kurduk. Bu projeler sayesinde sektöre nitelikli işgücü yetiştiriyoruz ve gençler için başka ülkelerde ve iş yerlerinde de kullanabilecekleri bir sertifika veriyoruz. Ayrıca Limak Filarmoni Orkestrası’nı kurduk ve Türkiye’nin dört bir yanında konserler verdik.”