Medcem Çimento’dan Sürdürülebilirlik Raporu’nda yeşil dönüşüm vurgusu
Eren Holding’in iştiraki olan ve Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip Medcem Çimento, sürdürülebilir bir gelecek ve yeşil bir dünya için üretim, yönetişim ve çalışma prensiplerinin yer aldığı 2021 yılına ait ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya raporla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sürdürülebilir bir gelecek ve yeşil bir dünya için üretim, yönetişim ve çalışma prensiplerinin yer aldığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nun yayınlayan Medcem Çimento, iklim krizi ile mücadele ve karbon nötr olma hedefi kapsamında önemli adımlar attı. İklim kriziyle mücadele kapsamında, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefini gerçekleştirmek için yenilenebilir enerji üretimi konusunda çalışmalarına hız veren Medcem Çimento, 2022 yılında devreye aldığı 9.95 MW GES (Güneş Enerjisi Sistemi) yatırımı ile yeşil üretim anlamında önemli bir adım atmıştı. Medcem Çimento, yeşil enerjiye yaptığı yatırımlarla küresel pazardaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Kurumsal karbon ve su ayak izi çalışmalarımızı tamamladık
2021 yılında “Concrete Sustainability Council” kuruluşundan Beton ve Tedarik Zinciri İçin Kaynakların Sorumlu Kullanım Belgesi’ni almaya hak kazandıklarını dile getiren Medcem Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin Dördüncü Değerlendirme Raporu’nu işaret ederek Türkiye’nin de dahil olduğu Güney Avrupa’da küresel iklim krizi sebebiyle daha sık ve şiddetli kuraklıklar, orman yangınları, sıcak hava dalgalarının artacağını söyledi.
Medcem Çimento olarak bu bilinç ve sorumlulukla hareket ettiklerini, 2021 yılında kurumsal karbon ve su ayak izi çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Kahya, “İklim odaklı risklerimizi stratejik şekilde değerlendirerek hedeflerimizi belirlediğimiz ve ilgili aksiyonlarımızı aldığımız bir sene geçirdik. Döngüsel iş modelini odağımıza alarak 4 kıta ve 20’den fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatımızla 2021 yılında başarılı finansal sonuçlar elde ettik, bir önceki yıla göre ciromuzu %46,7 arttırdık. Yeşil ekonomiye geçiş sürecimizde yaptığımız yatırımlarımızla birlikte giderlerimiz bir önceki yıla kıyasla %51,3 artış gösterdi. Bu başarılı faaliyetlerimizin sonucu olarak geçtiğimiz yıla oranla 2021 yılında net gelirimizi %30,6 oranında arttırmayı başardık” dedi.
Küresel pazardaki rekabet gücümüzü artıracağız
İklim kriziyle mücadele kapsamında, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerimizi gerçekleştirmek için yenilenebilir enerji üretimi konusunda çalışmalarına hız verdiklerini belirten Kahya, “Bu yıl, 2022 yılında devreye aldığımız 9.95 MW GES (Güneş Enerjisi Sistemi) yatırımımızın temelini attık. Ayrıca 2022 yılında yatırım çalışmasına başladığımız 40 MW’lik RES (Rüzgâr Enerjisi Sistemi) ve 2023 yılında çalışmasına başlayacağımız ilave 30 MW GES (Güneş Enerjisi Sistemi) projelerimiz bulunuyor. Bilindiği üzere Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda 2030 yılı AB sera gazı emisyonlarının %55 azaltılması ve 2050 yılına kadar karbon nötr kıta hedefleri bulunuyor. Bununla birlikte sektörümüz Sınırda Karbon Mekanizmasının uygulanacağı 5 pilot faz sektörden biri içerisinde yer alıyor. Bunların etkisiyle başladığımız yeşil enerjiye yaptığımız yatırımlarımız sayesinde küresel pazardaki rekabet gücümüzü arttırmayı hedefliyoruz. Uluslararası alandaki başarımızı sürdürülebilir kılmayı hedefleyerek çıktığımız yolculuğumuzda, titizlikle yönettiğimiz çevresel, sosyal ve ekonomik performansımızın özeti olan ilk sürdürülebilirlik raporumuzu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.