• Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
İnşaat Dünyası Dergisi   İnşaat Dünyası Dergisi
 
İnşaat Dünyası
  • Gündem
  • Ayın Konuğu
  • Özel Dosya
  • Marka
  • Çözüm Ortağı
  • Mimari Tasarım Sanat
    • Mimari Tasarım
    • Mimari Sanat
  • Makale
  • Malzeme
  • Dijital Arşiv
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Gündem
  • Ayın Konuğu
  • Özel Dosya
  • Marka
  • Çözüm Ortağı
  • Mimari Tasarım Sanat
    • Mimari Tasarım
    • Mimari Sanat
  • Makale
  • Malzeme
  • Dijital Arşiv
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İnşaat Dünyası
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

SERAMİK, ÇİMENTO, CAM SEKTÖRLERİ 2019 YILI İHRACAT ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU

05/10/2020
Gündem
9 dakikada okuyabilirsiniz
A A
SERAMİK, ÇİMENTO, CAM SEKTÖRLERİ 2019 YILI İHRACAT ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU

Seramik, Çimento, Cam sektörlerinin ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2.000’in üzerindeki üyesiyle tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) 2019 Yılı İhracat Şampiyonlarını açıkladı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, (ÇCSİB) “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ni online olarak gerçekleştirdi. T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin katılımlarıyla, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz ev sahipliğinde düzenlenen ve 2019 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 40 firmanın ödüllendirildiği törene sektör temsilcileri ve ihracatçı firma yöneticileri katıldı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ne online olarak katılan T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin geçmişten bu yana üretim ve ihracat yapısı içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Bakan Ruhsar Pekcan, “Bu sektörler ihracatta yakaladıkları istikrar ve süreklilik nedeniyle ülkemizin gurur kaynağıdır. Bu yılki rakamlar da bizleri gururlandırdı. Değerli ihracatçılarımızın kıymetli ve yenilikçi çalışmaları sayesinde sektörlerimizin uluslararası başarılarını daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz” dedi.

EKONOMİMİZİN DİNAMİKLERİNE VE SİZ İHRACATÇILARA GÜVENİYORUZ

Pandemi sürecinde dünya ekonomisindeki daralmaya ve Türkiye’nin en büyük ticari ortakları olan ülkelerdeki talep daralmasına rağmen ihracatçıların büyük bir dirençle başarılarına yenilerini eklediklerini belirten Pekcan şunları söyledi:

“2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomik Program çerçevesinde pandemi sonrasında hızlı toparlanmanın ardından gerçek potansiyelimiz olan yüksek büyüme ve ihracat seviyelerinde başarılı bir performans yakalayacağımıza inancımız tamdır. Ekonomimizin dinamiklerine ve ihracatçılarımızın çalışmalarına güveniyoruz. 2023’e giden süreçte ülkemiz ekonomisini hak ettiği gibi üst sıralara çıkarmada önemli bir mesafe kaydedeceğimize yürekten inanıyorum. Yeni Ekonomi Programı’nın başarılı bir şekilde uygulanmasında ihracatçılarımıza çok büyük sorumluluk düşmektedir. Dijital ekonomiye adaptasyonumuzu güçlendirip daha da hızlandıracağız. Katma değerli, yenilikçi ve yerli üretim kabiliyetini artırarak ihracatımızı tabana yayarak önümüzdeki süreci en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlamalıyız. Pandemiyle birlikte uluslararası ekonomideki ağırlık merkezlerinin dönüşüme tabi olması küresel değer zincirlerinin de bu dönüşümden etkilenmesi beklenmektedir. Türkiye olarak pandemi sürecinde küresel değer zincirinde çok daha etkin bir rol oynama potansiyelimiz var. Siz ihracatçıların da çalışmaları sayesinde. Hep birlikte bunu başarabileceğimize inanıyorum.”

KÜRESEL TİCARETTEKİ FIRTINAYA RAĞMEN TÜRK İHRACATÇILARI FARKINI ORTAYA KOYUYOR

Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, dijital dünyanın tüm imkanlarını kullandıklarını, online olarak düzenlenen bu törenlerin de ihracatçıların yeni normale hızla uyumunu gözler önüne serdiğine dikkat çekti. “İki yıldır küresel ticarette deyim yerindeyse bir fırtınayla karşı karşıyayız” diyen Gülle, ihracatçıların birçok pazarda, ardı ardına gelen şoklar ve zorlu ticari atmosfere rağmen, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ulaşmak için önemli bir mücadele sergilediğini söyledi. Son yıllarda küresel ticarette artış bir yana, keskin bir daralma yaşanırken Türk ihracatçısının birçok pazarda farkını ortaya koyduğunun altını çizen Gülle, “Gerek 2019 yılında, gerekse pandemi ile başlayan dönemde, ihracatçımız ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırdı, bayrağımız 7 kıtada dalgalandı. Öyle ki 2020’de de birçok sektörümüz rekorlara imza atmayı sürdürdü. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörü, tarihinin en yüksek Ağustos ayı ihracat rakamına ulaştı. Bugün ödüllendireceğimiz şampiyon firmalarımız sektör ihracatında kırılan bu rekorda ve sektörün pozitif algısının bugünlere gelmesinde büyük bir rol oynadılar. Yalnızca ödül alan firmalarımızı değil, ülkesi için değer katan, yüreğini ortaya koyan her bir ihracatçımızı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

PANDEMİ ŞARTLARINA RAĞMEN İHRACAT YÜKSELİŞE GEÇTİ

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni” açılış konuşmasını yapan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, sözlerine Türkiye ihracatına sağladıkları katkıları nedeniyle sektör ve firma temsilcilerine teşekkür ederek başladı. Çenesiz, yılın ilk 9 ayında pandemi şartlarına rağmen ihracatın hızla toparlanmaya başladığını ve yükselişe geçtiğini söyledi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörlerinin toplam ihracatının bu dönemde yüzde 4 artarak 2.8 milyar dolara çıktığını belirten Çenesiz, “Sektörlerimiz 2020 yılına yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyüme hedefi ile başlamıştır. Ancak tüm dünyada ve sektörlerde etkili olan Covid-19 salgını bu hedefleri değiştirmeye mecbur bırakmıştır. Sektör öncelikle krizden en az hasarla çıkmaya odaklanmıştır. Ardından yeni normal olarak adlandırılan süreçte bölgenin en önemli ve kaliteli üreticisi olarak yeniden yapılanacak küresel tedarik zincirlerinden azami pay artışı sağlamayı hedeflemektedir” dedi. Çenesiz, sektörlere yönelik şu bilgileri verdi; “2020 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, çimento sektörü ihracatı yüzde 25 artarak 840 milyon dolar olarak gerçekleşti.Aynı dönemde cam sektörü toplam ihracatımız ise 620 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılının ilk 9 ayında seramik sektör toplamında ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 925 milyon dolar olmuştur.”

İHRACATTA BAŞARI KALİTE VE TASARIMLA GELİYOR

Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörünün ihracatını 2019 yılında en çok artıran üçüncü sektör olduğunu vurgulayan Çenesiz, “Ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimizin 2019 yılındaki toplam ihracatı, bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 16 arttı. 2019 yılı ihracatımız 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu noktada, sektörlerimiz 2019 yılında dünya ticaretinin daraldığı ve küresel korumacılığın hızla arttığı ortamda yüksek bir ihracat performansı göstermiş ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirmiştir” dedi. Türk seramik, çimento ve cam sektörleri olarak teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine ihracatta bu kadar başarılı olmalarının nedenlerini şöyle sıraladı; “Bu başarıda rol oynayan temel unsurlar sektörün uzun yıllardır sürdürdüğü etkin pazarlama politikaları, tanıtım faaliyetleri, Türk ürünlerinin artan kalite imajıdır. Ülkemizin bu sektörlerdeki deneyimi köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Son dönemde sektörlere yüksek kapasiteli çok modern tesisler yapılmıştır, tasarım kültürü çok hızlı yükselmekte ve Türkiye’nin yüksek uyum kabiliyeti ile geniş bir ürün gamı ortaya çıkmaktadır ve ülke olarak hızlı hareket edebilme ve talebe göre ürün çıkarma kabiliyet üstünlüğümüz ile ihracatımızın hızla büyüdüğünü ve daha da büyüyeceğini görebiliyoruz.”

ÇİMENTO, CAM VE SERAMİK SEKTÖRLERİNDE KÜRESEL OYUNCUYUZ

Türkiye’nin çimento, cam ve seramik sektörlerinde küresel pazarda önemli bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Çenesiz, “Bu üç sektörümüz Avrupa’nın ve dünyanın başlıca üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer almaktadır. Birçok alt sektörümüz Avrupa’nın en fazla üretim yapılan ülkesini Türkiye olarak kayıtlara geçirme başarısına sahip olmuştur.

YERLİ KATMA DEĞER ORANINDA REKORTMEN SEKTÖRLERİZ

Bu üç sektörümüzün en önemli bir başka özelliği ise yerli katma değer oranında rekortmen olmalarıdır. Seramik sektörü yüzde 82, cam sektörü yüzde 79 ve çimento sektörü yüzde 68 yerli katma değer oranı ile üretim ve ihracat yapmaktadır. Bu açıdan bu sektörlerimizin ihracatının çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Sektörlerimiz ithalatı artırmadan ihracat yapabilen sektörlerdir” diye konuştu.

İHRACATTA BAŞARILI 40 FİRMAYA ÖDÜL

2019 yılında ihracatta üstün başarı gösteren sektörün yaklaşık 40 firması online olarak düzenlenen törenle açıklandı. Seramik, çimento ve cam sektörlerinde 2019 yılının ihracat şampiyonları;

2019 YILI İHRACAT ŞAMPİYONLARI
* Firma sıralamaları 2019 yılı ihracat değerlerine ($) göredir.
* Firmalar Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin üyesidir.
SERAMİK SEKTÖRÜ
SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1EKOM ECZACIBAŞI DIŞ TİC. A.Ş.
2KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SAN. A.Ş.
3Firma tarafından isminin açıklanmaması talep edilmiştir.
4EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET AŞ
5NG KÜTAHYA SERAMİK PORSELEN TURİZM A.Ş.
SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1EKOM ECZACIBAŞI DIŞ TİC. A.Ş.
2KEY BANYO VE MUTFAK ÜRÜN. DIŞ. TİC. A.Ş.
3ECE BANYO GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
4ÇANAKCILAR SERAMİK SAN. VE TİC. A.Ş.
5EGE VİTRİFİYE SAĞLIK GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
PORSELEN VE SERAMİK SOFRA, MUTFAK VE SERAMİK SÜS EŞYASI EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1HERİŞ SERAMİK VE TURİZM SANAYİ A.Ş.
2KÜTAHYA PORSELEN SAN. A.Ş.
3KAR PORSELEN SAN. VE TİC. A.Ş.
4PORLAND PORSELEN SANAYİ VE TİCARET A. Ş.
5ÜNSA MADENCİLİK TURİZM ENERJİ SERAMİK ORMAN ÜR. ELEKTRİK ÜRETİM SAN.TİC. A.Ş.
ÇİMENTO SEKTÖRÜ
ÇİMENTO SEKTÖRÜ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. A.Ş.
2MEDCEM GLOBAL PAZARLAMA A.Ş.
3NUH ÇİMENTO SANAYİ A.Ş.
4AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ
5OYAK ÇİMENTO FABRİKALARI AŞ
KLİNKER SEKTÖRÜ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş.
2NUH ÇİMENTO SANAYİ A.Ş.
3MEDCEM GLOBAL PAZARLAMA A.Ş.
4ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. A.Ş.
5BATI ANADOLU GRUBU
CAM SEKTÖRÜ
DÜZCAM SEKTÖRÜ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1ŞİŞECAM DIŞ TİC. A.Ş.
2YORGLASS CAM SAN. VE TİC. A.Ş.
3Firma tarafından isminin açıklanmaması talep edilmiştir.
4STARGRUP CAM A.Ş.
5YILDIZ CAM SAN. VE TİC. A.Ş.
CAM EV EŞYASI EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1ŞİŞECAM DIŞ TİC. A.Ş.
2Firma tarafından isminin açıklanmaması talep edilmiştir.
3ARDA CAM DIŞ TİC. A.Ş.
4AKCAM CAM PLASTİK İNŞ. SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.
5SOLMAZER DIŞ TİCARET VE MAKİNA SAN. LTD.ŞTİ.
CAM AMBALAJ SEKTÖRÜ EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
1ŞİŞECAM DIŞ TİC.A.Ş.
2Firma tarafından isminin açıklanmaması talep edilmiştir.
3MARMARA CAM SAN. VE TİC. A.Ş.
4PARK CAM SAN. VE TİC. A.Ş.
5BİRGİ SANAYİ A.Ş.
PaylaşTweetPaylaşGönder

İlgili İçerikler

Limak, pek çok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor
Gündem

Limak, pek çok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor

TÜRK MÜTEAHHİTLER YURT DIŞINDA 5,1 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENDİ
Gündem

TMB: Yurtdışı müteahhitlikte pandemiye aşı olacak pazar Ortadoğu ve Afrika

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir’den 2021 sektör öngörüsü
Gündem

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir’den 2021 sektör öngörüsü

Takip Edin

Dijital Dergi

Göz At

Limak, pek çok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor
Gündem

Limak, pek çok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor

TÜRK MÜTEAHHİTLER YURT DIŞINDA 5,1 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENDİ
Gündem

TMB: Yurtdışı müteahhitlikte pandemiye aşı olacak pazar Ortadoğu ve Afrika

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir’den 2021 sektör öngörüsü
Gündem

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir’den 2021 sektör öngörüsü

  • Dijital Arşiv
  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
Ezgi Yayıncılık
Tel: +90(212) 218-18-22

İnşaat Dünyası Dergisi

Türkiye’nin en köklü inşaat dergisi olan İnşaat Dünyası dergisi, Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat ve yapı sektörünün uluslararası gelişimini ana misyonu olarak görür ve yıllardır ödün vermediği yayıncılık çizgisini sürekli geliştirerek bu misyonu gerçekleştirmeyi hedefler.

© 2021 İnşaat Dünyası Dergisi

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Gündem
  • Ayın Konuğu
  • Özel Dosya
  • Marka
  • Çözüm Ortağı
  • Mimari Tasarım Sanat
    • Mimari Tasarım
    • Mimari Sanat
  • Makale
  • Malzeme
  • Dijital Arşiv

İnşaat Dünyası Dergisi

Türkiye’nin en köklü inşaat dergisi olan İnşaat Dünyası dergisi, Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat ve yapı sektörünün uluslararası gelişimini ana misyonu olarak görür ve yıllardır ödün vermediği yayıncılık çizgisini sürekli geliştirerek bu misyonu gerçekleştirmeyi hedefler.

© 2021 İnşaat Dünyası Dergisi

error: