İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel hale getirdiği “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan Sika Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Turgay Özkun 2021 değerlendirmesi ve 2022 öngörüsünde bulundu. Turgay Özkun, “Sektördeki en büyük anlaşmalardan olan MBCC Group’un devralma anlaşmasının imzalanması Sika olarak tarihi bir adım oldu ve yıla damgasını vurdu” dedi.
Sika Global olarak 2021 yılında toplamda %17,3 büyüme ile 9.24 milyar CHF satış geliri gerçekleştirerek kapattı. Vergi öncesi kar olarak ise rakamsal bazda rekor oranda bir artışla %15 üzeri EBIT ile kapanması bekleniyor. Buna ilave olarak Sika, küresel ölçekte 2021 yılı içinde toplamda 7 adet şirket satın alması yaptı. Yılın ikinci yarısında sonuçlanması planlanan ve sektördeki en büyük anlaşmalardan olan MBCC Group’un devralma anlaşmasının imzalanması ise Sika olarak tarihi bir adım oldu ve yıla damgasını vurdu.
Resmi kapanışa kadar iki ayrı şirket ve rakip olarak devam edecek bu iki organizasyonun birleşmesi sektöre çok büyük yenilikler getirecektir. Yapı kimyasalları açısından Türkiye özelinde sektörü değerlendirecek olursak özellikle ham maddelerdeki yüksek fiyat artışları ve temin zorluklarına ilave olarak küresel tedarik zincirindeki kırılmalar en büyük zorluklardı. Bunlara yerel kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon ortamı da eklenince sektör açısından maliyet-tedarik ve fiyat dengesinde önemli sıkıntılar yaşandı.
Mevcut durumla ilgili 2022 yılı için de henüz bir düzelme görülmemekte. Buna rağmen hacimsel anlamda büyük fark olmasa da yapı kimyasalları sektörü yılı ciro bazında büyüme ile kapattı.

2023 YILINA KADAR HER BİR TON İÇİN %12 CO₂ EMİSYONU AZALTIMI, %15 ENERJİ TASARRUFU HEDEFLİYORUZ
Sika sürdürülebilirliği tüm stratejilerinin merkezine koymuş bir şirket olarak, müşterilerine değer katmak, çevresel etkileri en aza indirmek ve sosyal sorumlukları üstlenmek üzere hareket etmektedir. Sürdürülebilirlik çözümlerimiz iklim değişikliği, yerel topluluklar, enerji ve su tasarrufu, iş güvenliği olarak altı ana stratejiye dayanmaktadır. Yapı tarafında enerji verimli binaların, endüstri tarafında ise çevre dostu taşıtların üretilmesine tüm ürünleri ile katkı sağlamaktadır. Grubun 2023 stratejilerinde her bir ton için %12 CO₂ emisyonu azaltımı, %15 enerji/su tasarrufu hedef olarak belirlenmiştir. Tüm yeni üretilen ürünler bahsedilen amaçlar ve stratejiler doğrultusunda geliştirilmektedir.
Sika hem yerel hem de global olarak sürdürülebilir ve karlı büyüme stratejisini uygulamaya devam edecektir. Bunun için bu zamana kadar yaptığı gibi hem pazar payını artırarak organik büyümeye hem de şirket satın almalarıyla inorganik büyümeye odaklanacaktır. Grubun önde bulunan şirketlerinden olan Sika Türkiye bölgesel bir AR-GE merkezi olarak içinde bulunduğu Orta Doğu Bölgesi’ne ve proje bazında genel merkeze başarılı desteğini sürdürecektir. Tüm bunlar için hem teknik alt yapısı hem de yetişmiş insan gücü en büyük güvencesi olacaktır. Yine ekonomik, siyasal ve sektörel olarak zor bir yıl olması beklenen 2022 yılında hedeflerini gerçekçi, sürdürülebilir ama iddialı olarak belirlemiştir.