Marka

Serkan Gündüz: İhracat oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz

İnşaat Dünyası Dergisi yılın son sayısı Kasım-Aralık’ta “Marka” bölümünde Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz’ü ağırladı. İklimlendirme sektörünün güçlü oyuncularından Systemair yeni ürünleri ile pazarda yer alırken, aynı zamanda ihracatını da artırmayı hedefliyor. Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz, “Systemair olarak bu yıl ihracat oranımızı yüzde 45 seviyesine çıkardık. 2023 yılı sonu hedeflerimizi de şimdiden yakalayabileceğimizi söyleyebilirim. 2024 yılı sonuna kadar satışlarımız içinde ihracat oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı ön görüyoruz’ dedi.

SERKAN GÜNDÜZ
SYSTEMAIR TÜRKİYE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz olarak Türk iklimlendirme sektörü hakkında genel bir değerlendirme yapar mısınız? Bu çerçevede Systemair Türkiye 2023 yılı sonu hedeflerine ulaşabilecek mi?

Türkiye’de iklimlendirme sektörü inşaat sektörü ile paralel büyüme gösteriyor. İklimlendirme sektörü her yıl yüzde 10-15 büyüme gösteriyor ancak bu yıl deprem felaketinin ardından birçok sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de bir yavaşlama oldu. Türk iklimlendirme sektörü iç pazardaki yavaşlamayı ihracat ile kapatma kapasitesine sahip. Türk müteahhitlerinin yurt dışında aldıkları projeler de iklimlendirme sektörünün büyümesine katkı sağlıyor.

Systemair olarak bu yıl ihracat oranımızı yüzde 45 seviyesine çıkardık. 2023 yılı sonu hedeflerimizi de şimdiden yakalayabileceğimizi söyleyebilirim. 2023 yılı sonrası için şunu söylemek isterim. Şu anda iç piyasada projelerde bir düşüş söz konusu. Systemair iç piyasalarda yaşanan düşüşü yine ihracata yönelerek kapatmayı hedefliyor. 2024 yılı sonuna kadar satışlarımız içinde ihracat oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı ön görüyoruz. Yurt dışında özellikle otomotiv sektörü ile ilgili önemli projelerde yer almak için sözleşmeler imzaladık. Yine Systemair olarak endüstriyel alanlarda da büyüme hedefimiz bulunuyor.

SystemairTurkiye Fuar1

SYSTEMAIR VRF İÇİN AYRI BİR SATIŞ VE SERVİS AĞI KURDU

Systemair konuttan çok otel, hastane, AVM, endüstriyel ve sosyal tesis gibi alanlara ürün sağlıyor. VRF ürün grubumuz var. VRF ilk olarak Uzakdoğu’da kullanılmaya başlandı ama şu anda dünyanın her tarafında hızla yayılan bir iklimlendirme sistemi. Systemair, Türkiye’de VRF sistemlerinin satış ve servis hizmetlerini vermeye başladı. Ürünler kendi üretimimiz değil, Uzakdoğu’dan geliyor. Systemair, VRF için ayrı bir satış ve servis ağı kurdu. Her yıl yüzde 20 gibi bir büyüme hedefliyoruz. 2023 yılı sonuna baktığımızda VRF’de yine büyüme rakamlarına ulaşacağımızı söyleyebilirim.   

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEKİ TÜM STK’LAR ISK-SODEX FUARI’NI DESTEKLİYOR

Türkiye’nin en büyük iklimlendirme fuarı ISK-SODEX, Systemair açısından nasıl geçti?  Beklediğiniz verimi aldınız mı?

İklimlendirme sektöründeki bütün STK’lar 2 yılda bir düzenlenen ISK-SODEX Fuarı’nı destekliyor. Bütün paydaşları bir araya getirdiği için Systemair’in düzenli olarak katıldığı bir fuar. Bu yıl düzenlenen SODEX Fuarı’na 900 firma katıldı, bunların 700’ü yerli, 200’den fazla da yabancı firma bulunuyor. Dolayısıyla iklimlendirme sektöründe üretici tarafında yer alan 1000 yakın firmanın yer aldığı önemli bir organizasyon. İklimlendirme sektöründe 24 yıldır aralıksız hizmet veren bir profesyonel olarak benim de 10’uncu fuarım. Hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından her geçtiğimiz yıl büyüme ivmesi yakalayan bir fuar olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca İSİB’in organizasyonunda 400’e yakın alım heyeti de fuara katıldı ve Türk üreticilerle birebir görüşmeler gerçekleştirdi.

980x90px isdunyasi banner 4element scaled
Serkan Gunduz
Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz

100 DEĞERLİ REFERANS PROJEMİMİZİ ZİYARETÇİLERİMİZE TANITTIK

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Systemair’in 100 değerli projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı tüm firmalar gibi Systemair için de çok değerli. İkinci yüzyıla girdiğimiz için heyecanlıyız. Systemair, ISK-SODEX Fuarı’nda yer aldığı 100 değerli referans projeyi ziyaretçilere tanıttı. Standımızın bir köşesinde söz konusu değerli referans projelerimizle ilgili bir alan açtık ve ziyaretçilerimizi bilgilendirdik. Söz konusu referans projeler arasında sadece Türkiye’de değil dünyanın her tarafında havalimanları, oteller, alışveriş merkezleri, endüstriyel ve sosyal tesisler bulunuyor.

BU YIL ÖNE ÇIKAN ÜRÜNÜMÜZ: SYSTEMAIR SENSE

Systemair Türkiye’nin yeni nesil ürün gruplarını, enerji verimliliği ve sürdürülebilir ürün çerçevesinde değerlendirir misiniz? Ürünleriniz, müşterilerinize hangi avantajları sağlayacak?

ISK-SODEX yeni nesil ürün grupları açısından da bir buluşma noktası. Fuarda hem paydaşlarımızı görmeye geliyoruz hem de yeni nesil ürünlerimizi sergilemek için bir fırsat doğuyor. Bu yıl fuar alanında 7 farklı ürünümüzü sergiledik. Bu yıl öne çıkan ürünümüz, okul ve sınıf havalandırmasında kullanılan bir cihaz: Systemair Sense. Fuar alanını gezen Ticaret Bakanımız Sayın Bolat Systemair standını da ziyaret etti. Systemair Sense cihazı ile ilgili Bakanımız Sayın Ömer Bolat’a bilgi aktarma fırsatı buldum. Ne yazık ki okullarımızın çoğunda temiz hava koşullarına dikkat edilmiyor. Sınıflar sade teneffüslerde değil ders saatlerinde de taze hava ile buluşmalı. Biz Systemair olarak ‘Taze hava her çocuğun hakkı’ sloganı ile yola çıktık. Bu anlamda Systemair Sense’in birçok okulda çocuklarımıza ve öğretmenlerimize taze hava olan bir ortam sağlayacağına inanıyoruz.

SystemairTurkiye SENSE1

SYSTEMAIR SENSE KENDİ KATEGORİSİNDE ÖRNEK BİR CİHAZ

Taze hava sadece sağlık için değil aynı zamanda konsantrasyon, öğrenme ve performanslarını da ciddi şekilde etkiliyor. Systemair Sense bu anlamda örnek bir cihaz. Sadece Türkiye’de değil dünyada bu alanda üretilmiş ender cihazlardan bir tanesi. Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılıyor. Her sınıfa adapte edilebilme özelliğine sahip. Systemair Sense’i her sınıf için bireysel bir çözüm olarak düşünebiliriz. Cihazı günlük ya da haftalık ders programına göre ayarlama özelliği de buluyor. 40 desibelin altında ses seviyesine sahip olduğu için çok sessiz ve çocukları rahatsız etmiyor. Cihazın içerisinde özel fanlar bulunuyor. Yüksek kazanımlı ısı geri kazanım sisteminden dolayı az enerji harcıyor.

TÜRKİYE’DE V8 VRF CİHAZININ İLK SATIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Onun dışında VRF sisteminin yeni nesil bir cihazını piyasaya sunuyoruz. Yeni nesil V8 cihazları bundan sonra pazarda satış portföyümüzde yer alacak. Türkiye’de V8 VRF cihazının ilk satışını da gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçmişteki versiyonları ile kıyasladığımızda V8 cihazları, enerji verimliliği açısından yüksek performansa sahip. Bakım ve satış sonrasını kolaylaştıran özellikleri var. Uzaktan erişim ile devreye alma ve arıza tespit özelliğine sahip.

VERİ MERKEZLERİ İÇİN GENİOX TERA KLİMA ÜNİTELERİNİ GELİŞTİRDİK

Bunun dışında Systemair olarak özellikle veri merkezleri için geliştirmiş olduğumuz Geniox Tera klima ünitelerimiz bulunuyor. Yine endüstriyel mutfaklarda kullanılan VOClean cihazımız, ekoloji ünitesi olarak öne çıkıyor. İçerisinde elektrostatik ve aktif karbon filte gibi hem yağ tutma hem koku tutma özelliği olan bir cihaz. Bu cihaz aslında iç ortamın değil, dış ortamın havasını temizliyor.

Özellikle rezidanslar gibi kompleks projelerinde karşımıza çıkan, alt katlardaki restoranlardaki dışarı atılan koku ve yağın, konut sakinlerini rahatsız etmesi durumunda önüne geçen bir cihaz. İçerisinde bulunan aktif karbon, ESP filtreler sayesinde bu partikülleri tutarak dışarı temiz hava verilmesini sağlıyor. Systemair bu cihazı yine Türkiye’de ürün haline getirerek, otomasyonu ile birlikte paket halinde üreterek sektöre sunan ilk firma oldu. Birçok Avrupa ülkesinde dış havayı temizleyen bu sistemler, belediye ya da yerel yönetimler tarafından zorunlu hale getiriliyor. Türkiye’de halihazırda böyle bir zorunluluk yok. Ancak biz bu cihazın yaygın olarak kullanılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu arada Systemair’in lanse ettiği ‘Green Ventilation’ yani ‘yeşil havalandırma’ projesinden bahsedeyim. ‘Green Ventilation’ yüksek verimli, az enerji harcayan ve sürdürülebilir havalandırma sistemlerini temsil ediyor. Eğer cihazlarımızda belirli bir düzeyin üzerinde ısı geri kazanım sistemi ve içerisinde kullandığımız fanlar belirli EPD değerlerinin altında ise ‘Green Vantilation’ logosu ile piyasaya sunuluyor. Ürünün üzerinde eğer bu logo bulunuyorsa, kullanıcılar bilecekler ki, ‘karbon ayak izi’ni de düşürüyorlar.

SYSTEMAIR FABRİKASINDA KULLANDIĞI ENERJİNİN YÜZDE 100’NÜ ÜRETİYOR

Avrupa Yeşil Mutabakat çerçevesinde ‘Eco Design’ kriterlerini yerine getirmeyen ürünlere izin vermeyecek. Bu özelliğe sahip olmayan ürünler zaten Avrupa Birliği’ne ihraç edilemiyor. Önümüzdeki dönemde ihracat yaparken ürünlerin ve şirketlerin kurumsal olarak ‘karbon ayak iz’ne bakılacak. Kriterlere uymayan ürün ve şirketler ‘karbon ayak izi’ vergisi ödemek zorunda kalacak.  Systemair ‘karbon ayak izi’ni düşürmek için önemli çalışmalara imza atıyor. Türkiye’deki fabrikamızın çatısına kurduğumuz güneş enerjisi sistemi ile kullandığımız enerjinin yüzde 100’nü üretiyoruz.

Systemair Türkiye’deki fabrikasında klima santrallerini üretiyor. Mutfak havalandırmasında kullanılan Geniox VOClean Ekoloji Üniteleri sadece Türkiye’de üretiliyor. Yine veri merkezlerinde kullanılan Geniox Tera üniteleri dediğimiz özel klima santralleri de sadece Türkiye’de üretiliyor. Systemair 1.5 yıl önce Geniox Tera ürünlerinin geliştirilmesiyle ilgili olarak Türkiye’de bir performans test merkezi kurdu. Şu anda dünyadaki birçok projeye ürün tedarikinde bulunuyoruz. Söz konusu ürünlerin performans testleri de Avrupa’nın en gelişmiş veri merkezi test laboratuvarımız 365 Performance Center’da gerçekleştiriliyor.

SystemairTurkiye VRF2

TÜRKİYE’DEKİ AR-GE MERKEZİMİZDE 20’DEN FAZLA MÜHENDİS ÇALIŞIYOR

Systemair Türkiye markasını geleceğe taşımak için nasıl bir strateji izliyorsunuz? Ar-Ge’ye yaklaşımınız ve inovasyon çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Systemair global bir marka olduğu için dünyada 18 ülkede Ar-Ge merkezleri bulunuyor. Türkiye’de de bir Ar-Ge merkezimiz bulunuyor. Ar-Ge merkezimiz bakanlık onaylı ve bünyemizde 20’den fazla araştırma ve geliştirme mühendisi bulunuyor. Tüm grup içerisinde ise 200’den fazla Ar-Ge mühendisi çalışıyor. Systemair ürettiği her ürünün Ar-Ge çalışmalarını bizzat kendisi yapar. Dolayısıyla ürettiğimiz tüm ürünlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarını mühendislerimiz gerçekleştiriyor. Yukarıda bahsettiğim VOClean Ekoloji Üniteleri ve Geniox Tera Fanwall ünitelerinin tüm tasarım ve Ar-Ge çalışmalarını Türkiye olarak biz gerçekleştirdik. Systemair markası zaten dünyada büyüyen bir şirket, Türkiye’de de markamızı yeni yatırımlarla büyütmeye devam edeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu