BAB Architects ‘Her Proje Kendi İhtiyacını Doğurur’ prensibi ile hareket ediyor

İnşaat Dünyası Dergisi Kasım-Aralık 2024 sayısında “Mimari Tasarım Sanat” bölümünde BAB Architects’i ağırladı. Tasarım, proje yönetimi, uygulama ve kontrol hizmetleri başlıkları altında mimari, iç mimari, televizyon dekoru ve sahne tasarımı alanlarında projeler geliştiren BAB Architects, 2018’de iç mimar Hüseyin Beş ve mimar İrem Arıbaş tarafından kuruldu. “Her Proje Kendi İhtiyaçlarını Doğurur” prensibi ile hareket eden BAB Architects; yenilikçi, kaliteli ve sürdürülebilir mimari çözümler sunuyor.
BAB Architects, İstanbul merkezli, kolektif bir mimari stüdyo. 2018 yılında iç mimar Hüseyin Beş ve mimar İrem Arıbaş tarafından kuruldu. İlerleyen yıllarda iç mimar Yurdaer Beş ’in de ortak olarak katılmasıyla birlikte BAB, mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım gibi farklı alanlardan bir araya gelen profesyonel bir ekip ile Kadıköy’deki ofisinde hizmet veriyor.
Tasarım, proje yönetimi, uygulama ve kontrol hizmetleri başlıkları altında mimari, iç mimari, televizyon dekoru ve sahne tasarımı alanlarında projeler geliştiriyor.
Her projeyi kendi bağlamında ele alarak, o bağlama değer katacak yenilikçi, kaliteli ve sürdürülebilir mimari çözümler üretmeyi ilke edindik. “Her proje kendi ihtiyaçlarını doğurur” düşüncesiyle ezberlerden uzaklaşıp, ihtiyaçlar üzerine çalışarak en doğru çözümleri üretmeye; sürdürülebilir, insan yaşam kalitesini önceleyen ve doğayı göz ardı etmeyen tasarımlar geliştirmeye odaklanıyoruz.
Mimari çözüm gerektiren her konuda tasarım üretebiliyoruz. Üç ortak olarak, özel sektörde uzun yıllar boyunca farklı disiplinlerde ve ölçeklerde birçok projede uzmanlık geliştirmiş olmamız, projelerimize çok yönlü ve kapsamlı çözümler sunmamız için bize bir güç birliği imkânı sağlıyor. Kendi şirketimizi kurduğumuz yıldan bugüne daha çok “fit-out,” ofis tasarımları, televizyon dekorları ve yayın arayüz grafikleri, konferans salonları, özel yalıtım ve akustik gereksinimi olan alanlar üzerinde uzmanlaştık.

BAB ARCITECTS’IN SON DÖNEMDEKİ GÜNCEL PROJELERİ
Anadolu Ajansı İstanbul Genel Merkez binası: Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlük Binası projesi, otoparklar dahil 16 katlı, 15.000 metrekarelik inşaat alanına sahip bir binanın iç tasarımı yapılmıştır. İç tasarım konseptinde kurumun prestijini yansıtmak ve tüm yönleriyle yenilikçi vizyonunu tasarım ile açığa çıkarmak amaçlanmıştır.
Proje 2023 yılında IDA’dan ‘’Workplace Interior Design / Other Office Interior Design’’ ve ‘’Interior Designer of The Year / Commercial’’ kategorilerinde iki ödüle ve 2024 DNA Paris ‘’Interior Design/Workplace’’ ödülüne layık görülmüştür.
Aynı zamanda projemiz, mimarlar ve tasarımcılar için düzenlenen en büyük uluslararası canlı ödül etkinliklerinden bir olan “World Architecture Festival’’ (WAF) 2024 Awards “Inside – Workplace (Large)” kategorisinde kısa listeye kalarak finalist olmuştur.

ANKARA’DA ANADOLU AJANSI’NA ‘AÇIK OFİS’ KONSEPTİ
Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası B Blok 3,4 ve 5. Ofis Katları: Ofis Projesi, AA Ankara Genel Müdürlük Binası B Blok 3,4 ve 5. ofis katlarının ‘açık ofis konsepti’ ile yeniden tasarlandığı ve uygulandığı iç mimari projedir.
Toplam 4000 m² inşaat alana sahip proje; açık ofis çalışma alanları, ortak dinlenme köşeleri, toplantı odaları ve yönetim birimlerinden oluşur. Bir aylık tasarım ve altı aylık uygulama periyodunda tamamlanmıştır.
Açık-planlı ofis konsepti; ofis içerisindeki mesleki üretimin yaşayan bir form olduğu, içinde bulunduğu çevreye göre şekil aldığı, sürekli olarak geliştiği, değiştiği ve kolektif çalışmanın amaçladığı fikir zenginliğinden beslendiği bir tasarım formülü üzerinden kurgulanmıştır. Bu bağlamda, genç ruha sahip, dinamik, enerjik, renkli bir çevre yakalamak ve ekip çalışmasını destekleyen, transparan, çok amaçlı bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla geliştirilmiştir
Proje, ‘’BIG SEE Interior Design Award 2023 – Workplace’’ ödülüne layık görülmüştür.

EKOL TV’YE 4 AYDA ANAHTAR TESLİM PROJE
Ekol TV Medya Merkezi ve Yönetim Binası, Haber ve Program Stüdyoları: Ekol TV yeni açılan bir kanal. Açık ofisi, yönetim katı, stüdyoları anahtar teslim yaptığımız bir proje. 4500 metrekarelik bir alandı; yaklaşık 4 ayda teslim ettik uygulama dahil olarak.
Bir kampüs içerisinde farklı farklı alanlardı. Proje, her kolu için ayrılan mekanlar ayrı ayrı yıkılıp tasarlanarak yerinde sıfırdan yeni uygulama yapılmıştır.
İşin metrajına bakarak teslim ettiğimiz, süre açısından önem taşıyan bir proje. Bu kadar kısa sürede bu projeyi tamamlamak önemliydi bizim için.

BAB ARCHITECTS’IN BİR DİĞER UZMANLIK ALANI: YAYIN TASARIMI
Mimari ve iç mimari işlerimizin yanı sıra, alan olarak oldukça dikkat çeken ve bize muhakkak soru olarak yöneltilen, köklü ve çok yönlü bir bilgi birikim ile üzerine uzmanlaşmış olduğumuz diğer bir tasarım ve uygulama alanımız da Yayın Tasarımı…
Yayın tasarımı alanı profesyonel bir mimarlık veya tasarım bilgisinin yanında aynı zamanda mekânsal algı yönetimi, tasarımın insan üzerindeki etkisi, renk, ışık tasarımı, kamera ve teknik ekipman bilgisi, akustik gibi konuların hakimiyeti ve tüm bu bileşenlerin ekran için mekânsal altyapıya en uygun şekilde kombinasyonunu gerektiriyor tasarım sürecinde.
En önemli konu üreteceğiniz alanda kamera ile çekim yapılacağını ve kendi gözünüz ile değil kameranın gözüyle bu işe bakmanız gerektiği. Bu formül ile işin büyük bir kısmı çözülmüş oluyor. Geriye kalan her şey konumlandırma. Sunucunun nerede, konuğun nerede duracağı konuları. Tabii ki ışık ve kamera konumları sonrasında sizin gözünüzün değil kameranın neyi nasıl göreceği üzerinden ilerlemek gerekiyor. Çok iyi tasarlanmış bir stüdyo çok iyi konumlandırılmış bir stüdyo ile mümkündür diyebiliriz.
CNBC-e, TRT World Londra, Anadolu Ajansı Editör Masası ve Çok Amaçlı Stüdyo, TRT Spor, TRT Haber, Ekol TV Stüdyoları, Star TV, DW, Reflections Production İstanbul Stüdyoları gibi önemli yayın kuruluşları için çok sayıda yayın tasarımı ve uygulama yapmış bulunmaktayız.

DİJİTAL MEDYA TASARIMI DA BİÇİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ
Konvensiyonel medya yanısıra dijital medya yayın tasarımında Youtube tarafını da çok önemsiyoruz. Çünkü Youtube, insanların kendilerini anlattığı bir mecra olmaktan çok, daha karasal yayın formuna doğru gitmeye başladı. İnsanlar artık düz bir duvarın önünde oturup konuşan insanları izlememeye başladı.
Dolayısıyla iç mekân düzenlemesi ihtiyacı doğuyor ya da bir stüdyoya dönüştürme fikri oluşuyor. Zaten kanal büyürse, mecburen stüdyoya dönüşüyor. Stüdyonun ihtiyaçları da konvansiyonel medyadaki stüdyoların ihtiyaçlarıyla üç aşağı beş yukarı aynı. Reji lazım, kameralar olacak, kameraların kabloları gelecek, onların toplandığı bir alan olacak, set ışıkları gerekiyor… Ve bunu ciddiye alan çok fazla insan olmaya başladı. Bu anlamda biz bu işleri yaptıkça bu sektörel olarak gelişmeye başladı.

YOUTUBE STÜDYO PROJEMİZE İLK ÖRNEK SOCRATES OLDU
Youtube Stüdyo projelerimizde Socrates Türkiye’de bir ‘ilk’ konumunda. Socrates hem dergi hem de Youtube’ da yayın yapan bir spor kanalı. Bizim için dijital medyaya yönelik öncü diyebileceğimiz işlerden bir tanesi.
Socrates’in ilk stüdyosunun ardından Sports Digitale’i, Maçkolik’i ve Beşinci Gece’yi de biz yaptık. 2024 yılında Socrates ile tekrar çalışma fırsatı bularak yeni stüdyolarını tasarladık ve uyguladık. Çok kısıtlı bir sürede fakat doğru koordinasyonla çok keyifle tamamladığımız, çok güzel yorumlar aldığımız yine önemli bir iş oldu bizim için.
Beşiktaş TV ve Sky Spor Youtube stüdyoları da hemen hemen aynı dönem içerisinde tasarım ve uygulamalarını üstlendiğimiz diğer projelerimiz. Özetle şu an Youtube’da main stream olan işlerin büyük bir bölümünün yayın tasarımını BAB Arcihtects üstlendi.
BAB ARCHITECTS FARKLI ÖLÇEK VE DİSİPLİNLERDE ÇALIŞMAKTAN ÇEKİNMİYOR
Bizce, mimarlık ve yapı alanındaki çözüm üretme anlayışı, tasarımın her ölçeğinde temelde aynı prensiplere dayanır. Bu sebeple, mimarlığı ilgilendiren her alan, geliştirmek üzere sorumluluk aldığımız bir alandır. Farklı ölçeklerde ve disiplinlerde çalışmaktan çekinmiyoruz, böylece geniş bir spektrumda hizmet sunabiliyoruz.
Her zaman önceliğimiz, birlikte çalıştığımız kişi ve kurumlara projelerimizle değer katmak ve geriye bıraktığımız işlerle gurur duymaktır.

Tasarladığımız projelerin büyük sıklıkla anahtar teslim uygulamalarını da üstleniyoruz. Uzun yıllardır tutarlı şekilde birlikte çalıştığımız, tasarım dilimizin, iş yordamımızın köklü şekilde oturduğu atölyelerimiz ve mekanik, elektrik, peyzaj gibi diğer disiplinlerden iş ortaklarımız mevcut. Bu anlamda oldukça büyük bir ekibiz ve bu durum tasarımda gösterdiğimiz nitelikli ve seri tutumu sahaya taşımamızı da son derece kolaylaştırıyor.
Sadece tasarımlarını üstlendiğimiz işlerde ise proje kontrolörlüğü başlığı altında daima sahada ve işimizin başında oluyoruz. Ortaya çıkacak sonucun müşterilerimize kâğıt üzerinde vaat ettiğimiz hayali birebir yansıtması bizler için çok önemli.