Özel Dosyalar

Ayos İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Şirin’den 2023 inşaat sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan Ayos İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Şirin inşaat sektörü 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Şirin, “Ayos İnşaat konut üretimine odaklanan bir firma. 2023 yılında kendi üretimimiz olan 3 konut projesine yoğunlaşacağız. Bunlarda biri Konya’da inşaatına başladığımız Ayos Meram Konakları. Projemiz 46 villadan oluşuyor. Ayos Meram Evleri projemiz ile 180 daire inşa edeceğiz. Ayrıca Alaçatı’da inşaat aşamasına geçtiğimiz villa projemiz var” dedi.

2022’de konut sektöründe satış alanında, yurtdışı satışlarının hız kazandığı, yurtiçi satışların ise durağan bir dönemden geçtiğini düşünüyorum. Bunun sebebi olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanamaması, bankaların kredilerini kapatmasını söyleyebiliriz. Ayos İnşaat olarak 2022 yılında yeni projelerin altyapılarını başlatmayı sağladık. Satış kanalından çok, üretime ağırlık verdik. Taahhüt işlerimizi hızlandırdık. Yap – Sat ile ilgili altyapılarımızı tamamlayarak 2023 yılına hazırlandık. Kısacası 2022 yılı Ayos İnşaat açısından stabil geçen bir yıl oldu.

2023 YILINDA KENDİ ÜRETİMİMİZ OLAN 3 PROJEYE YOĞUNLAŞACAĞIZ

Ayos İnşaat konut üretimine odaklanan bir firma. 2023 yılında kendi üretimimiz olan konutlara yoğunlaşacağız. Bunlarda biri Konya’da inşaatına başladığımız Ayos Meram Konakları. Projemiz 46 villadan oluşuyor. Yine Konya’da Ayos Meram Evleri projemiz kapsamında da 180 daire inşa edeceğiz. Ayrıca Bodrum’da devam eden Ayos Gökova Evleri’mizin de teslimatlarına başladık. Bunun yanı sıra Alaçatı’da başladığımız bir villa projemiz var. İnşaat aşamasına bu yıl yeni geçtik. 2023’de bu üç projeye odaklanacağız.

Osman Sirin
Ayos İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Şirin

Ayos İnşaat’ın üretimini gerçekleştirdiği taahhüt işleri de devam ediyor. Teknik Yapı ve Nef gibi markalı konut satışı gerçekleştiren büyük firmalara taahhüt işlerimize devam ediyoruz. 2023’te proje gündemimiz bu şekilde ilerliyor. Bütçelerimize ve yaptığımız stratejik çalışmalara bağlı kalarak bu zamandan sonraki çalışmalarımızı 2024 yılına aktaracağız.

TÜRKİYE’DE METREKARESİ 50 BİN TL’NİN ALTINDA KONUT BULMAK ZORLAŞACAK

İnşaat malzemeleri maaliyetlerindeki yükseliş, konut sektöründe üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu. Emtialara %200 ile %300 gibi zam gelirken, söz konusu emtia zamlarının dolar ve euro gibi yabancı para birimlerini katlamasıyla, çarpanlı bir maliyet oluştu.

Yukarıda bahsettiğimiz maliyet artışları, sektörde müteahhit ya da konutu üretenin cebinden değil, konutu satın almayı talep edenlerin cebinden çıkacak. Artık Türkiye’de metrekaresi 40 bin ile 50 bin TL’nin altında kalan gayrimenkul kalmadı.  İnşaat maaliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarının yükselmesine devam edecek.

GAYRİMENKUL FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ ARZ-TALEP DENGESİNİ BOZACAK

Ülkemizde gayrimenkul fiyatlarının yükselmesiyle birlikte alım gücü düşecek ve dolayısıyla arz-talep dengesi olumsuz etkilenecek. Gayrimenkul sektöründe bir canlanma trendi yakalamamız, düşük finansman desteğine bağlı. Mortgage (ipotek) kredilerinin düşük faizlerle verilmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu