Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi’den 2025 cıvata sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi Ocak-Şubat 2025 geleneksel Sektör Analizi özel dosyasına konuk olan Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi cıvata ve bağlantı elemanları sektörü 2024 değerlendirmesi ve 2025 öngörüsünde bulundu. Şemsiye, “2025’te de yurtdışındaki köprü projelerinde, Türk ve uluslararası müteahhitlerin inşa projelerinde, RES yatırımlarında ve ulusal/uluslararası petrokimya projelerde yer almayı ve pazar payımızı artırmayı planlıyoruz” dedi.
Ülkemiz bağlantı elemanları sektörünün küresel anlamda en önemli paydaşlarından biridir. Aynı zamanda son 5 yıldır sektörel anlamda en hızlı büyüyen ülkelerinden biri konumunda, biz de Berdan olarak TOBB’un TEPAV ile birlikte düzenlediği en hızlı büyüyen yarışmalarının üçünden ödül aldık.
Dünyanın en büyük inşaat, otomotiv, enerji ve çelik yapı firmalarının ana tedarikçileri arasında bir Türk bağlantı elemanları üretici firmasını görmeniz artık çok alışıldık bir durum. Sektör olarak her ne kadar çevremizdeki savaş durumlarından, enerji krizlerinden ve yetişmiş eleman azlığından etkilensek de gelişmiş AR-GE kültürümüz desteği ile büyümeye güçlü şekilde devam ediyoruz.
AVRUPA’DA İLK ÜÇ ÜRETİCİ ÜLKE ARASINDAYIZ
Zaten Asya’da başta Çin sonra Tayvan bu sektörde çok ön plandadır, Avrupa’da ise Almanya, İtalya ve sonrasında Türkiye gelir. Bu anlamda sektörel anlamda güçlü bir konumdayız. Yani Avrupa’nın en önemli üç bağlantı elemanları üretici ülkesinden birisiyiz.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE DÖVME KAPASİTEMİZİ ARTIRIYORUZ

Berdan Cıvata olarak 30 mm çapa cıvata üretimi gerçekleştirdiğimiz soğuk dövme hattımıza yeni 5 vuruşlu soğuk dövme makinamız ile ürün çeşitliliği ve dövme kapasitemizi arttırıyoruz. Böylelikle soğuk dövme yatırımımızı da yapmış bulunuyor ve tamamlanmasını bekliyoruz.
Sıcak dövme alanında Türkiye’nin en büyüğü 150 mm çapa kadar dövme yapabiliyor ve bu konuda yeni dövme hattı yatırımlarımız da 2025 yılında mevcut. Endüstri 4.0 kapsamında yapılan dijitalleşme ve otomasyon çalışmaları ile tamamlanmış ve devam eden projelerimizle kalite sürekliliğini sağlayacak ve ürün maliyetlerini minimize edecek projeler gerçekleştiriyoruz.
Hatlarımıza robot entegrasyonu projelerimize de devam ediyor yenilikçi ve verimli üretim hedefimizle ilerliyoruz. Kurulu güneş enerjisi kapasitemizi de arttıracak temiz enerji ve enerji verimliliği konusunda yeni yatırımlar planlıyoruz.
Ayrıca ülkemizde çıkarılan petrolün %100 yerli ekipmanlarla çıkartılması konusunda da petrokimya sektöründe yenilikçi ürün ve yerlileştirme projelerimizle ürün portföyümüzü geliştirmek bir diğer hedefimizdir.
HEDEF ÜRETİM KAPASİTESİNİ 2 MİLYON TONA YAKLAŞTIRMAK
Sektörel güncel konumumuzu daha ileriye taşımak elbette ve 1 milyon tonluk yıllık üretim kapasitesini 2 milyon tona yaklaştırmak tüm sektör paydaşları olarak hedefimizdir. Bağlantı elemanı üretimi denilince dünyada ilk akla gelen ülkelerden olmayı hedefliyoruz. Bunu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da başardık belki ama umuyorum global anlamda da başarabiliriz.