Özel Dosyalar

Denizhan Polatoğlu: Akıllı pompa teknolojilerimizle su kriziyle mücadelede etkin rol oynuyoruz

İnşaat Dünyası’nın “Marka” bölümüne özel açıklamalarda bulunan Masdaf Yönetim Kurulu Üyesi Denizhan Polatoğlu, “Globalde rekabet edebilmenin yolu, Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Türkiye pompa sektörünün öncüsü olarak, her yıl ciromuzun %7’sini ayırdığımız Ar-Ge faaliyetlerimize yön verebilmek amacıyla hedef pazarlardaki tüketici eğilimlerini yakından takip ediyor ve müşterilerimizin nabzını tutuyoruz” dedi.

Pompa sistemleri alanında önemli bir yere sahip olan MASDAF’ın Türkiye’deki ve dünyadaki yerini sizden dinleyebilir miyiz?

Masdaf olarak yaklaşık yarım asırdır suya hayat veren pompa ve hidrofor teknolojileri geliştirip, üretiyoruz. Tasarruflu ve çevreci pompa teknolojilerimizle Türkiye pompa sektörünün öncü ve lider markasıyız. Düzce’de ve Tuzla’da toplam 52 bin m2 alan üzerine kurulu üretim tesislerimizde; uçtan emişli, inline, axial ayrılabilir, yangın, kademeli, proses, dalgıç, kolonlu, kendinden emişli ve dişli tiplerinde pompalar ile hidrofor ve genleşme tankları üretiyoruz. Koşulsuz müşteri memnuniyeti sağlamak amacıyla Türkiye’nin tamamını kapsayan bir bayi ve servis ağımız bulunuyor.

Masdaf Fabrika

Birçok ürün grubu ile farklı alanlarda çözüm sunuyorsunuz. Bu birikimin temelini inşa eden Ar-Ge ve inovasyon noktasında nasıl bir güce sahipsiniz?

Dünyayla rekabetin ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu, katma değeri yüksek yerli ve milli teknolojilerden geçiyor. Yerli bir marka olarak globalde rekabet edebilmenin yolu ise, Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Biz daima Ar-Ge ve markalaşma çalışmalarına önem veren bir firma olduk. Güçlü Ar-Ge’miz ile yarım asra yaklaşan tarihimiz boyunca birçok ilke imza attık. Örneğin Türkiye’de; endüstriyel tip hidroforu, kapalı genleşme tankını, kendinden emişli atık su pompasını, manyetik kaplinli salmastrasız pompayı üreten ilk yerli üretici olduk. Her yıl ciromuzun %7’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Ar-Ge ekibimizin geliştirdiği katma değeri yüksek ürünlerimizi, hedef pazarlarda etkili bir şekilde tanıtarak, pazar payımızı artırıyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimize yön verebilmek amacıyla hedef pazarlardaki tüketici eğilimlerini yakından takip ediyor ve müşterilerimizin nabzını tutuyoruz.

Yangin pompasi

2020 Ar-Ge açısından nasıl bir yıl oldu? 2021 yılı için hedefleriniz nelerdir?

2020, Ar-Ge faaliyetlerimiz açısından verimli bir yıl oldu. Dik ve yatay milli, kademeli ve yüksek verimli pompaların üretimine de başladık. Güçlü yarı mamul stokumuz sayesinde tüm kapasitelerde hızlı teslim avantajı sunduğumuz Hexa Serisi Paslanmaz Pompaların üç yeni modelini de 2021 içerisinde pazara sunmayı planlıyoruz. Pompa sistemlerinde yüksek verimlilik sağlayabilmek için elektrik motoru ve sürücüler üzerine önemli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle geliştirdiğimiz dijital sistem çözümlerimizle pompa sistemlerinde basıncın sürekliliğini sağlayarak, uzun yıllar verimli ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını garanti ediyoruz. Ayrıca GenIO Motor Üstü Frekans İnvertörlerimiz ile Mod-Bus haberleşme protokolü üzerinden bina otomasyon sistemine erişim imkânı sunarak, pompaların uzaktan kontrol edilmesini ve arıza hallerinde arızalı pompanın devre dışı bırakılmasını sağlıyoruz. GenIO Motor Üstü Frekans İnvertörlerimizi, 2020’de GenIO INM Santrifüj Pompalara, GenIO MultiHexa Hidroforlara, NM Norm Pompalara ve NMM Uçtan Emişli Monoblok Santrifüj Pompalara entegre ettik. Bundan sonra da yeni nesil tüm ürünlerimize entegre etmeyi hedefliyoruz. Piyasada yüksek rağbet gören dalgıç pompalar ile yangın pompalarında da ürün gamımızı genişletmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca çift emişli santrifüj pompa serimize de 2021’de 4 yeni model ekleyerek verimlilik ve maksimum kapasite artışı hedefliyoruz.

Masdaf Yonetim Kurulu Uyesi Denizhan POLATOGLU 1

İhracattaki büyüme oranınızı öğrenebilir miyiz? Dış pazarları çeşitlendirme noktasında ne tür atılımlarınız var?

Covid-19 salgınının etkisiyle 2020’de küresel ekonomi %3,4 daraldı. Pandeminin etkilerini Masdaf açısından şu şekilde özetleyebilirim; dış pazarlarımızı çeşitlendirme stratejilerimiz doğrultusunda 2020’de ihracatımızı %45 seviyelerine çıkarmayı hedeflemiştik. İhracatımız, 2020’nin ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre %21 artış gösterdi. İkinci yarıda ise planlarımıza yakın bir seviye tutturmayı başardık. Ayrıca 2020 yılında hedef pazarlarımızın sayısını artırma fırsatı da yakaladık. Müşterilerimize beklentilerinin de ötesinde değer yaratacak çözümler sunuyor, Türkiye’nin global markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Hedef pazarlardaki faaliyetlerimizi ise güçlü distribütörlerimiz kanalıyla sürdürüyoruz.2021 yılı için kuvvetli olduğumuz ülkelerdeki pazar payımızı ve marka bilinirliliğimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi ve istikrarsız döviz kurlarına rağmen yılın ilk yarısı hedeflerimize ulaşma noktasında başarılı geçti. İhracatımız önceki yılın aynı dönemine göre %20 artış kaydetti. İhracatımızın ciroya oranını %40’lardan %50 seviyelerine çıkarmayı başardık. İkinci yarıda da başarımızı devam ettirmek üzere hedefimize odaklanacağız.

2020 firmanız için nasıl bir yıldı? Yeni ofis binası yatırımınızla ilgili de bilgi alabilir miyiz?

2020, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi krizi nedeniyle yatırımların ertelendiği bir sene oldu. Masdaf olarak pazardaki daralmaya rağmen önceki yıla göre iç pazarda %15 büyüme kaydettik. Uzun ve orta vadede planladığımız yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Sektörel ve global ölçekte yaşanan sıkıntılara rağmen yurt içinde ve yurt dışında çözüm ortağı olduğumuz projelere, hızlı ve sorunsuz teslimat gerçekleştirdik. Ayrıca 2020’de AR-GE faaliyetlerimize de hız kesmeden devam ettik. AR-GE ekibimizin iki yıl süren çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz “pompa test standı”nı Düzce fabrikamızda hizmete açtık.

Gelişen iş hacmimize paralel olarak artış gösteren faaliyetlerimizi daha verimli sürdürebilmek amacıyla İstanbul Tuzla’da satın aldığımız yeni genel müdürlük binamızın dekorasyon çalışmalarını tamamladık. 12.000 m2 alan üzerine 8.500 m2 kapalı alan olacak şekilde inşa edilen ve 6 kattan oluşan yeni binamız; dinamizm, çevre, konfor ve kurumsal kimlik unsurları temel alınarak tasarlandı. Çalışanlarımızın motivasyonunu pozitif yönde etkilemek üzere dizayn ettiğimiz yeni ofisimizde, etkileşim içinde çalışmalarına olanak sağlayacak ortak çalışma alanları kurguladık. Optimum iç hava kalitesi sağlayacak havalandırma sistemleri kurarak, sağlıklı çalışma ortamları sunmayı hedefledik. Geliştirdiğimiz ürünlerde ve yatırımlarımızda karbon ayak izinin ve iklim değişikliğinin çevresel etkilerini önemsiyoruz. Bu kapsamda yeni ofis binamızda çevresel etkileri en aza indirecek geliştirmeler yaptık. Suyun geri kazanılması adına binamızın çatısında, yağmur sularını toplayıp, filtreleyerek ham su deposuna gönderen bir sistem kurduk. Depoda biriken suları direkt olarak bahçe sulamada ve ihtiyaç duyulan alanlarda değerlendirerek, su israfının önüne geçmeyi hedefledik. Kısacası doğa ile uyumlu ve geri dönüşüm odaklı olan yeni ofis binamızda da çevreci bir yaklaşım benimsedik. Mayıs 2021 itibarıyla taşındığımız yeni genel müdürlük binamızda çalışanlarımızın konforunu da göz önünde bulundurduk. İç mimari projesi Yonca Sirmen Mimarlık Ofisi tarafından yapılan binamızda; her katta yeni teknolojilerle donatılmış toplantı odaları, kişisel ve ortak çalışma alanları, coffee cornerlar, sosyal alanlar, müşterilerimizin tüm pompa ve hidrofor çözümlerini deneyimleyebilecekleri showroom, Mas Academy uygulamalı ürün eğitim alanları ve 80 kişi kapasiteli konferans salonu bulunuyor.

ERD 9223 Genio MultiHexa 233

2020 iş dünyasında iş yapış biçimlerinin de değiştiği bir yıldı. Masdaf özelinde belirtmem gerekirse pazarlamadan üretime kadar birçok alanda iş yapış şeklimizi dijitalleşmenin gereklerine uygun kurguladık. 2017’de kurduğumuz Mas Academy kapsamında düzenlediğimiz eğitimleri, pandemi süreciyle birlikte dijital ortama taşıdık. İş ortaklarımızı bilgilendirme noktasında sosyal medya hesaplarımızı daha aktif kullanmaya başladık. Yurt içinde ve yurt dışında dijital pazarlamaya daha fazla ağırlık verdik. Yurt dışında online düzenlenen fuarlara katıldık. Kısacası hem markamızın hem sanayimizin gelişmesine yönelik önemli atılımlar yaptık. 2020 yılında sürdürülebilir başarının en önemli kaynağı olarak gördüğümüz “insan kaynağına” da yatırım yaptık. Kilit pozisyonlara, alanında uzman profesyonelleri transfer ettik.

Insaat dunyasi banner 1
ERD 9046 NM111

Bir yanda hızla artan dünya nüfusu diğer yanda hızla tükenen kaynaklarımız ve gitgide büyüyen su krizi… Bu noktada pompa sistemleri, özellikle tasarruf açısından nasıl bir rol üstleniyor?

İklim krizi nedeniyle dünya nüfusunun %40’ı susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Sürdürülebilir yaşam için akıllı şehir teknolojileri tercih etmek ve özellikle suyu yöneten pompalarda dijital çözümlerle yüksek verim elde etmek, iklim kriziyle mücadelede hayati önem taşıyor. Çünkü dünyadaki elektrikli motorların sarf ettiği enerjinin %22’si pompalar tarafından tüketiliyor. Bu durum da pompa teknolojileri ile gerçekleştirilen ham su transferini ve dağıtımını, kullanım sonrası oluşan atık suların etkili ve verimli bir şekilde planlanmasını ve yönetilmesini öne çıkarıyor. Bu nedenle binalarda ve endüstriyel tesislerde, enerjiden tasarruf edebilmek için doğru pompa seçimi yapılmalı ve sistem verimliliğini ölçme imkânı sunan akıllı pompa teknolojileri tercih edilmeli. Masdaf olarak suyu yöneten akıllı pompa teknolojilerimiz ile hayatımızı tehdit eden su kriziyle mücadelede etkin rol oynuyoruz. Özellikle dağıtım şebekelerine, binalara ve endüstrilere yönelik geliştirdiğimiz “akıllı su şartlandırma sistemleri” ile su kayıp ve kaçaklarını önleyen çözümler sunuyoruz. Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompalarda, akıllı pompa teknolojilerine geçmek de iklim kriziyle mücadelede atılabilecek önemli adımlar arasında.  Evlerimizde ve işyerlerimizde özellikle kış aylarında musluktan akan soğuk suyun sıcak akmasını beklerken 2-3 litre su boşa akıyor. Bu sorun da boru hat mesafesinin uzun olmasından veya doğru sirkülasyon pompası kullanılmamasından kaynaklanıyor. Akıllı bir pompa teknolojisiyle doğru basınçlandırma sağlayarak birkaç saniye içerisinde sıcak suyu temin etmek, enerjiden tasarruf sağlamak ve su israfının önüne geçmek mümkün.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu