İnşaat Dünyası Dergisi 40. yıl özel sayısında “Özel Dosya” bölümünde “Şirketlerin Sosyal Sorumluluk Projeleri’ne yer verdi. GF Hakan Plastik’in sosyal sorumluluk projeleri de bu özel sayımızda yer buldu. GF Hakan Plastik, bağlı bulunduğu GF Piping Systems’ın sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde insan sağlığına ve doğaya saygılı ürün ve hizmetler geliştirme konusunda yoğun çalışmalar sürdürüyor.
CO2 emisyonlarını azaltmak için kendi süreçlerine ve tesislerine sürekli yatırım gerçekleştiriyor. Şirketlerin bilime dayalı emisyon azaltma hedeflerini belirlemelerini sağlayan SBTi (Bilime Dayalı Hedefler Girişimi) tarafından da doğrulanan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik yakın vadeli hedefleri ile önemli bir noktaya ulaşmış bulunuyor. 2022 yılında sürdürülen çalışmalar sonucunda kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarında taban çizgisine göre %29 oranında azalma sağlamış durumda.

Bunun yanı sıra Sıfır Atık yaklaşımı da yine bu bakış açısı ile sürdürülen çalışmalardan biri. Mevzuatta, Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan işletmeler için Sıfır Atık çalışmaları Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından yürütüleceği belirtiliyor. GF Hakan Plastik, Çerkezköy OSB içerisinde bulunan tesisinde OSB tarafından bir zorunluluk getirilmeden gönüllü olarak çalışmalar yürütülerek Sıfır Atık Sertifikasını almış bulunuyor.
GF HAKAN PLASTİK, “OPERATION CLEAN SWEEP” HAREKETİ’NE DAHİL OLDU
Plastik sektöründe dünya çapında Operation Clean Sweep / İyi Süpürme Hareketi olarak adlandırılan ve Türkiye’de PAGEV tarafından yürütülen girişime dahil olarak Çerkezköy tesisi için Operation Clean Sweep (OCS) sertifikasını aldı

Dünyada, çevresel kirliliği azaltmak amacıyla geliştirilen global çalışmalardan biri olan Operation Celan Sweep (OCS), plastik üretimindeki granüllerin depolanması, üretimi veya nakliyesi esnasında tesislerde meydana gelen kayıp ve sızmalarının engellenmesi, küresel bir çevresel sorun olan deniz kirliliğinin ve karada bulunan plastik ham maddelerin denizlere karışmasının önlenmesi amacını taşıyor.
GF Hakan Plastik üreticilerin de içerisinde yer aldığı tüm değer zinciri aktörlerinin gerekli davranışsal ve sistemik değişiklikleri sağlamak için birlikte çalışılması gerektiği görüşü ile 2023 içerisinde OCS hareketine dahil oldu. Hayatımızın bir parçası olan plastiklerin çevre veya sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olmadan toplumsal fayda sağlamasına odaklanan; Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedeflerini destekleyen bir dönüşümün bir parçası olarak bu değişime katkı sağlamayı amaçlıyor.
Plastik malzemeleri kullanan tesisler için gönüllük esasına dayalı bir yönetim programı olan OCS, üretim ya da nakliye sırasında yere dökülen plastik ham maddelerinin (kanalizasyon ve su kanalları yoluyla) denizlere veya nehirlere karışmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
GF Hakan Plastik’in ilk olarak Çerkezköy tesisinde başlattığı ve yaklaşık 4 ay süren; üretim, bakım, çevre, kalite, idari işler birimlerinin yoğun katılımları ile tamamladığı program sonucunda denetimden geçerek yapılan çalışmaların uygunluğunu belgelendirdi. 2023 yılı sonuna kadar da Şanlıurfa tesisi için çıkarılan yol haritasının tamamlanması planlanıyor.