Mehmet Şanal: İklimlendirme sektörü 7.8 milyar dolar hedefi ile ilerliyor

İnşaat Dünyası Dergisi Temmuz-Ağustos 2024 sayısında “Özel Dosya” bölümünde “İklimlendirmede Retrofit ve Yeni Teknolojiler” konusunu işledi. İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal konu ile ilgili dergimize özel açıklamalarda bulundu. İklimlendirme sektörünün 2024’te 7.8 milyar dolar ihracat hedefi ile yola çıktığını belirten İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, “Pazarlamadan satışa, iletişimden uygulamaya kadar Türk iklimlendirme sektörü, tüm paydaşları ile koordineli ve verimli bir şekilde ilerliyor” dedi. Şanal iklimlendirme sektöründe retrofit (yenileme) ve yeni teknolojilerin uygulanmasının sürdürülebilirlik açısından kritik bir rol oynadığını da vurguladı.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği İSİB’in kuruluş amacı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) olarak faaliyetlerimize 2012 yılında başladık. Bu tarihten itibaren Türk iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren tüm ihracatçı firmaları tek bir çatı altında toplamak ve sektörün ihracat potansiyelini geliştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Faaliyet alanlarımız arasında ısıtma, soğutma, klima, tesisat, havalandırma ve yalıtım yer alıyor.
Türkiye’de iklimlendirme sektöründe tek ve koordinatör ihracatçılar birliği konumunda olan ve şu an 3.300’den fazla üyesi bulunan birliğimiz, sektörün dünyada daha rekabetçi hale gelmesi ve bilinirliğinin artması için faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.
İSİB olarak iklimlendirme sanayinin yüksek hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol üstleniyor, aynı zamanda yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarıyla sektöre ve üyelerimize yol göstermeyi amaçlıyoruz.
2023’TE 7.2 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türk iklimlendirme sektörünün 2023 ihracat rakamları ile 2024 ihracat öngörüsü ile ilgili neler söylemek istersiniz?
İklimlendirme sektörü 2023 yılını bir önceki yıla göre yüzde 7,3 artış göstererek7.2 milyar dolarlık ihracat seviyesi ile kapattı. Sektörün ihracatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 90 olarak gerçekleşti.
İhracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla; Almanya, Rusya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa oldu. Tüm alt ürün gruplarında da ihracat değerlerini artıran sektörümüz geçtiğimiz yıl Türkiye ortalamasının üzerinde kilogram değerine ulaştı.
BU YILIN İLK BEŞ AYINDA 2.9 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTIK
İklimlendirme sektörü olarak yılın ilk beş ayında 2.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde iklimlendirme ürünlerinde en fazla ihracatımız Almanya’ya oldu. Almanya’yı Birleşik Krallık, Rusya ve İtalya takip etti. Türkiye genelinde ortalama 1 dolar olan ihracat birim fiyatı iklimlendirme sektöründe 6,1 dolar seviyelerinde gerçekleşiyor.
Bu yıl sektör olarak ihracatımızı 7.8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor ve bu hedef için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu noktada ülkemizin ihracatını her geçen gün artırıyor ve uluslararası piyasalarda etkinleşiyoruz. Pazarlamadan satışa, iletişimden uygulamaya kadar Türk iklimlendirme sektörü, tüm paydaşları ile koordineli ve verimli bir şekilde ilerliyor. Hemen hemen dünyanın her coğrafyasında yaptığımız yoğun mesainin karşılığını alıyoruz.
İSİB, Türk iklimlendirme sektörünün yurt dışında tanıtımı için hangi faaliyetleri yürütüyor? Önümüzdeki dönemde ihracat için hangi pazarlara yöneldiniz?
İklimlendirme sektöründe ihracatı artırma misyonu ile sektörel sorunlara çözüm bulmak ve ihracatın sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda Türk iklimlendirme sektörünün yurt dışında tanıtımına da önemli katkılar sunuyoruz.
Diğer sektörel kurumlarla iş birliği içinde hareket ediyor, ihracat potansiyeli yüksek pazarlarda milli katılım organizasyonları düzenliyoruz. Aynı zamanda yurt dışı fuarlara katılımı teşvik ediyor, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri organize ediyoruz. Bu çalışmalarımıza ek olarak, info stant ile katıldığımız fuarlarda Türk iklimlendirme sektörü firmalarını tanıtarak gururla bayrağımızı dalgalandırıyoruz.

ÜYE FİRMALARIMIZA DIŞ TİCARETE YÖNELİK EĞİTİMLER VERİYORUZ
Ayrıca üye firmalarımıza dış ticarete yönelik eğitimler veriyoruz. Bu kapsamlı ve proaktif çalışmalarımız sayesinde Türk iklimlendirme sektörü, uluslararası pazarda önemli bir yer alarak ihracat potansiyelini geliştirme imkânı yakalıyor.
Önümüzdeki dönemde en büyük ihracat rotamızı Avrupa olarak belirledik. Bu noktada Avrupa’yı saran yeşil dönüşüm konusu da yakın markajımızda yer alıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda iklimlendirme sektörü firmalarımızla Avrupa’daki pazarımızı korumak için ürünlerimizi eko-dizayn kriterlerine uygun hale getirecek şekilde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.
Sektör olarak mevcut ihracatımızı daha ileriye taşıyarak yıl sonunda yüzde 8’lik bir büyüme hedefliyoruz. Elbette Türkiye’de iklimlendirme sektöründe tek ve koordinatör ihracatçılar birliği olarak ülkemizin marka değerini yükseltmek ve uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde söz sahibi olmasını sağlamak adına Avrupa pazarları dışında da etkin çalışmalar yürütüyor, dünyanın her noktasında firmalarımızı destekliyoruz.
RETROFİT UYGULAMALAR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE KRİTİK ÖNEMDE
İklimlendirme sektöründe retrofit ve yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik açısından neden önemli? İSİB’in bu konudaki görüşlerini bizimle paylaşır mısınız?
İklimlendirme sektöründe retrofit (yenileme) ve yeni teknolojilerin uygulanması, sürdürülebilirlik açısından kritik bir rol oynuyor. Çünkü retrofit uygulamalar temelde mevcut sistemlerin enerji verimliliğini artırarak çevresel etkileri azaltmayı hedefliyor. Yeni teknolojiler ise daha az enerji tüketen, daha çevre dostu çözümler sunuyor.
Bu noktada elbette retrofit ve yeni teknolojiler, eski sistemlerin modernize edilmesiyle enerji tüketimini azaltacağından hem maliyetlerin düşmesinde hem de enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasında etkili oluyor. Çevre dostu akıllı teknolojiler karbon ayak izini azaltarak sera gazı emisyonlarını minimuma indiriyor.
Konunun bir de ekonomik boyutu var. Enerji tasarrufu sağlayarak işletme maliyetlerini düşürmek ve uzun vadede daha ekonomik çözümler bulmak mümkün. Ek olarak sürdürülebilir yeşil iklimlendirme çözümleri ile Türk iklimlendirme sektörünün marka değerini artırmak da önemli bir avantaj.
İSİB olarak retrofit ve yeni teknolojilerin benimsenmesinin sektörde sürdürülebilirlik için hayati olduğunu düşünüyoruz. Birliğimizin ortak kanaatine göre bu yenilikler sadece çevresel faydalar sağlamakla kalmıyor aynı zamanda sektörün rekabet gücünü artırıp yeni iş fırsatları da yaratıyor.
Ülkemizde enerji tasarruflu ve çevre dostu sistemlerin üretimi ve kullanımı son yıllarda gittikçe yaygınlaşıyor ve sektör firmalarımız bu alanlardaki Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Yeni nesil soğutucular ve ısı pompalarına yönelik çalışmalar hız kazanıyor. Binalarda enerji verimliliğini artırmak için bina otomasyon sistemleri daha yaygın bir şekilde kullanılıyor.

SEKTÖR OLARAK YENİ TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRMEYE HAZIR OLMALIYIZ
Yapay zekâ ve makine öğrenimi konusunda da yatırımlar giderek artıyor. Sektör olarak bu yeni teknolojileri benimsemeye ve geliştirmeye hazır olmamız şart. Bu noktada sektör temsilcilerinin daha fazla farkındalık kazanmasını, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesini ve bu değişim ve gelişmeleri sektörümüze entegre etmesini destekleyeceğiz.
Temiz, akıllı ve yeni teknolojilerin adaptasyonu, sektörde döngüsel ekonomi perspektifinin etkinleştirilmesi gibi konularda da çalışmalarımız devam edecek. Bunlara ek olarak yenilenebilir enerji kullanımı, düşük emisyonlu ham madde seçiminin artırılması, karbon ayak izi, su ayak izi, atık yönetimi gibi kritik konularda kurumsal adımların atılması için destekleyici rol üstlenmeyi sürdüreceğiz.
Yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması çalışmalarında sektörün yanında yer almaya ve bu alanlarda dönüştürücü projelere imza atmaya da devam edeceğiz.
Son olarak İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal sektöre hangi mesajı vermek ister?
Türk iklimlendirme sektörünün kapsayıcı iş ortağı olarak gerek yurt içinde gerek yurt dışında çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Kulvarımızdaki yenilikleri destekleyerek sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması ve Türkiye’nin global pazarda daha güçlü bir konuma gelmesi için var gücümüzle çalışacağız.