İnşaat Dünyası Dergisi “Sürdürülebilir Markalar” özel dosyası kapsamında Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici’u ağırladı. Talin Saraylı Dikici, “Ürünlerimiz ile yeşil binaların inşasına katkıda bulunurken kendi binalarımızda da karbon ayak izini azaltan uygulamalara imza atıyoruz. Uluslararası standartlarda üretim yapan köklü bir şirket olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu, iki aşamalı bir üretim sürecine sahibiz” dedi.
Saray Grup olarak 40 yılı aşkın süredir inşaat sektörüne yönelik katma değerli ürünler sunuyor, yenilikçi cephe çözümlerimizle yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve nitelikli yapıların inşasına katkıda bulunuyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda AB’nin önceki taahhütlerini daha geniş ve etkili bir şekilde düzenlemeyi amaçlıyor. Uluslararası standartlarda üretim yapan bir şirket olarak tüm güncel uygulamalar gibi Yeşil Mutabakat’ı da dikkate alan iki aşamalı bir üretim sürecine sahibiz. İlk aşamada sürdürülebilir enerji kaynakları kullanıyor, ikinci aşamada ise yüksek ısı yalıtım performansına sahip ürünler geliştiriyoruz.
DOĞRU PENCERE SEÇİMİ, BİNALARDA ENERJİ MALİYETİNİ DÜŞÜRMEDE ÖNEMLİ ROLE SAHİP
Saray PVC markamızla enerji sorununa çözüm getirirken, gürültü ve hava kirliliğinin içeri girmesini önleyerek kullanıcılara sağlıklı yaşam ortamları sunuyoruz. Uzun Ar-Ge çalışmalarının ardından piyasaya sunduğumuz; hava geçirimi, su sızdırmazlığı, rüzgâr direnci ve ısı yalıtım katsayısı bakımından alanının en üstün performans değerlerine sahip SLP Selective Plus pencere sistemi, maksimum enerji verimliliğine sahip pasif evler için ideal tercihi oluşturuyor.
Diğer yandan farklı yapı türlerine özel ihtiyaçları belirleyerek, enerji verimliliğini en üst seviyede sağlayan sistemler tasarlıyoruz. Ürettiğimiz alüminyum kompozit panel ve alüminyum ekstrüzyon profiller ile Türkiye’de sektörün ilk EN 15804 – Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri normu uyumlu EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgesine sahip olduk. Yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde ek puan kazandıran bu belgeyle hem çevreci binaların oluşturulmasına katkı sağlıyor hem de müşterilerimize sürdürülebilir çözüm ve hizmetler sunuyoruz.

YENİ DÖKÜMHANE YATIRIMIMIZLA ALÜMİNYUM HURDASINI GERİ KAZANARAK KARBON AYAK İZİMİZİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ
Yeşil binaların inşasına katkıda bulunurken kendi binalarımızda da karbon ayak izini azaltan uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Çerkezköy fabrikamızda yaklaşık 6,6 milyon avro yatırımla hayata geçirdiğimiz üç rüzgâr enerji santrali ile yılda 6 MW elektrik enerjisi elde ediyoruz. Üretimde kullanılan bu temiz enerji sayesinde tesisimizin kurumsal karbon ayak izini 1 milyon 325 bin tCO2e seviyesine düştü, yılda 7900 ton karbon salınımının önüne geçtik ve üretim kaynaklı sera gazında %30 oranında iyileşme kaydettik.
Geçtiğimiz aylarda 35 bin m2 kapalı alana sahip yeni bir fabrika inşaatına başladık. Bu yatırımın ardından tesis yapılarımızın toplam büyüklüğü 135 bin m2ye ulaşırken, yıllık alüminyum profil üretim kapasitemiz %100 oranında artarak 60 bin tona yükselecek. Yatırımlarımızda üretim hacmi kadar enerji verimliliği de önceliğimizi oluşturuyor. Yeni fabrikamızın çatısına kurulan güneş panelleriyle yılda 5 MW elektrik enerjisi üreteceğiz. Ayrıca yeni dökümhane yatırımımızla alüminyum hurdasını geri kazanarak karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.
GELECEĞİN METALİ: ALÜMİNYUM
Sektörel araştırmalar “geleceğin metali” olarak nitelenen ve karbon salınımını ciddi oranda düşüren alüminyumun kullanım miktarının her geçen yıl arttığını gösteriyor. Çatı-cephe kaplama, kapı-pencere, merdiven, iskele ve sera yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilen alüminyum, özgün tasarımlara imkân tanıyan hafif ve esnek yapısının yanı sıra çevre dostu özellikleriyle de mimari projelerde yoğun olarak tercih ediliyor. Sektörün öncü markalarından biri olarak biz de Ar-Ge çalışmalarımızı, ürün geliştirme süreçlerimizi ve üretim politikamızı buna göre şekillendirmeye devam ediyoruz.