Özel Dosyalar

Sika’nın pasif yangın durdurucu çözümleri sektöre yön veriyor

İnşaat Dünyası Dergisi Eylül-Ekim sayısında “Özel Dosya” olarak “Yangına Dayanıklı Ürünler ve Sistemler” konusunu ele aldı. Sika Yapı Kimyasalları da dosyada inşaat sektörü için geliştirdiği pasif yangın durdurucu çözümleri ile yer aldı. Sika, yapıda yangına dayanıklı ürünler kullanılırken dikkat edilecek hususlara da vurgu yaptı.

Yüz yılı aşan bilgi birikimi ve teknoloji gücü ile Sika Yapı Kimyasalları’nın yapı ve inşaat sektörü için geliştirdiği pasif yangın durdurucu çözümleri, yangın hızını yavaşlatarak, bina sakinlerine güvenli kaçış için alan ve zaman sağlıyor.

TH DUDULLU EK 750X75

Pasif yangın durdurucu ürünler, binaların yangından korunmasında kullanılan ve aktif sistemlere ek olarak yapı içerisinde çıkan bir yangın sonrasında alev, duman ve zehirli gazın mahaller arasında ilerlemesini, yangının çıktığı olay yeri dışında bulunan insanların zehirlenerek ölmesini engellemek amacıyla geliştirilmiş sistem çözümleridir.

Sika Yapi Kimyasallari1

Yüz yılı aşan bilgi birikimi ve teknoloji gücü ile Sika Yapı Kimyasalları’nın yangın yalıtımı çözümleri, Sızdırmazlık ve Yapıştırıcılar Hedef Pazarı’nda pasif yangın durdurucularla yer alıyor.  

Sika Yapı Kimyasalları’nın yangın bölümü uzmanları, yangına dayanıklı ürünleri belirlerken şu kriterleri göz önünde bulunduruyor: Yapının tipi, istenilen standart, istenilen yangın dayanım zamanı, bölme elemanın tipi, içinden geçen tesisat cinsi ve üzerinde bulunan yalıtım ürünü.  

Pasif yangın durdurucu sistem çözümleri, yangın müşavirinin yapı tipine göre yangın senaryosunda belirlediği kaçış koridoruna çıkan veya yangında önem arz edecek mahalleri duvar veya döşemeden belirli alanlara ayırarak (kompartmantasyon) riski azaltmayı ve insanları binadan herhangi bir zarar görmeden çıkarmayı hedefler.

Sika yangin22

YAPIDA YANGINA DAYANIKLI ÜRÜNLER KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER

Bu koruma kapsamında gerek tesisat geçişleri, gerekse lineer derzlerin yangından korunması amacıyla geçiş tipine göre farklı özellikte malzemeler önerilebilir. Önemli olan hangi geçiş elemanın nasıl bir ana malzeme içerisinden geçtiği ve mahal olarak kaç dakika yangın yalıtımına ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesidir. Bu soruların yanıtları belirlendikten sonra, akrilik ve silikon esaslı mastikler, dilatasyon boya çözümleri, ablatif özellikli boya ile kaplı taş yünü plakalar, büyük alanların yalıtılmasında özellikle döşeme geçişlerinde kullandığımız harç tipi ürünler veya yanıcı boru ve kablolara göre özel olarak geliştirilmiş intümesan özellikli grafit esaslı mastik, kelepçe ve sargı tipi ürünler tavsiye edilebilir.

Şantiye ve proje ofisleri 10 yıl öncesine kıyaslandığında, sektördeki bilincin yükseldiği ve yangına dayanıklı ürün kullanımının arttığı görülüyor. Binaların yangın dayanımı ile ilgili sektör uzmanlarının, Sika Yapı Kimyasalları’nın yangına dayanıklı ürünlerinin kullanımı yönündeki tavsiyeleri sektörün gelişimine de katkı sağlıyor. Yangına dayanıklı ürünlerin, yüksek katlı ve insan sayısının çok olduğu riskli yapı tipleri olan okul, AVM, hastane veya çok ciddi yatırımların yapıldığı endüstriyel tesislerde kullanımının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu