Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu’dan 2023 iklimlendirme sektörü öngörüsü
İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Eroğlu, “2023 yılında hem yatırımlarımızla hem ihracat potansiyelimizle hem de kendi ürettiğimiz iklimlendirme sistemleriyle pazardaki yüzde 25’lik payımızı arttırarak liderliğimizi korumak istiyoruz” dedi.
Tedarik zinciri sorunları, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve ekonomik dalgalanmalara rağmen 2022 yılında iklimlendirme sektörü, dünya çapında 300 milyar dolarlık dev bir sektöre dönüştü. Türkiye’de de sektör hem iç hem de dış pazarda büyümeye devam etti. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (İSİB) verilerine göre sektörümüz 5,5 milyar dolarlık bir ihracata sahip. Yıl sonu öngörüsüne göre ise bu rakam 6,5 milyar doları buluyor. Geçen sene ise bu rakam İSİB verilerine göre 6,2 milyar dolar seviyelerindeydi. Açıkçası son iki yılda iklimlendirme sektörünün devleştiğini söyleyebiliriz.
Şirket olarak baktığımızda ise Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz mühendislik çözümleri sayesinde farklı coğrafyalara yeni ürünler sunduk. Bu sayede ihracat oranımız 2022 yılında ciromuzun yüzde 45’ini oluşturdu. İhracattaki bu artış sayesinde euro bazında büyüme elde ettik.
AVRUPA’NIN EN YÜKSEK KAPASİTELİ VERİ MERKEZİ TEST LABORATUVARINI KURDUK
Bu sene veri merkezlerinin iklimlendirilmesi üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Global veri merkezi pazarı dünyada 2021’de 216 milyar ABD dolarına ulaşırken pazarın 2027’de 288 milyar ABD doları olması ve her sene yüzde 4,95 büyümesi öngörülüyor. Systemair olarak geride bıraktığımız yıl Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı olan 365 Performance Center’ı hayata geçirdik, bu sayede laboratuvarımızda tüm yıla dair iklim şartlarını sadece iki günde test edebiliyoruz. Kısacası, verinin öneminin giderek artması ile doğan ihtiyacı karşılamak üzere 2023 yılında özellikle veri merkezleri ekseninde verimli ve ekolojik ürünler geliştirmeye devam edeceğiz.
Bir diğer önemli gündemimiz ise sürdürülebilirlik… Bizim için her zaman öncelikli bir konu olan sürdürülebilirlik ve bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalarımız doğrultusunda 2025 yılına kadar tüm ofis ve üretim operasyonlarımız da dahil olmak üzere lojistik süreçlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmayı, tesislerimizin ve operasyonlarımızın enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda da yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabilmek için fabrikamızın çatısına 1,4MW kurulu güce sahip güneş paneli yatırımı yaptık, 2023 başında devreye almayı planlıyoruz.
TÜRKİYE HVAC SEKTÖRÜNDE ÖNÜ ÇOK AÇIK BİR PAZAR
Türkiye gerek potansiyeli gerek stratejik konumu gerekse genç iş gücü ile HVAC sektöründe önü çok açık bir pazar. Dolayısıyla 2023’ten çok umutluyuz, fırsatları görebiliyoruz. Bu noktada Dilovası’ndaki tam donanımlı Ar-Ge merkezimizde enerji verimli ve sürdürülebilir ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. 2023 yılında hem yatırımlarımızla hem ihracat potansiyelimizle hem de kendi ürettiğimiz iklimlendirme sistemleriyle pazardaki yüzde 25’lik payımızı arttırarak liderliğimizi korumak istiyoruz.