Tolga Öztoprak: Ytong 0,09 duvar blokları, bina ağırlığını ve deprem tasarım kuvvetlerini azaltıyor

“Deprem, enerji verimliliği, çevre dostu yapılaşma ve sürdürülebilirlik öncelik verdiğimiz konular arasında. Geliştirdiğimiz en hafif kâgir duvar malzemesi olan Ytong 0,09 duvar blokları, standart bloklardan daha hafif olması nedeniyle güçlendirme ve yenileme projeleri için çok akılcı bir çözüm.”
Türk Ytong’un binaların depreme karşı güçlendirilmesi amacıyla sunduğu ürünleri tanıyabilir miyiz? Bu ürünlerin özellikleri, avantajları ve sürdürülebilir yapıların varlığına katkıları nelerdir?
Depreme dayanıklı yapılaşmada malzemelerin büyük önemi var. Deprem esnasında binalar, yapı ağırlığı ile orantılı biçimde depremden etkilenir. Daha hafif binalar inşa ettiğinizde binaya etkiyen deprem yüklerini, deprem risklerini de azaltmış oluyorsunuz. Bunun için hafif yapı malzemesine ihtiyaç var. Hafif malzemeler bina ağırlığını azaltır.
Ytong’un en önemli özelliği hafif olmasıdır. Bina ağırlığını düşürerek, deprem tasarım kuvvetlerinin azalmasına yardımcı olur. Ürünümüzün bu yeteneğini geliştirmek için sürekli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Örneğin standart bloklardan daha hafif olan ve daha yüksek ısı yalıtım performansına sahip Ytong 0,09 adını verdiğimiz duvar bloklarını geliştirdik. Ytong 0,09 hem yeni yapılarda hem de güçlendirme çalışmalarında yapıyı gereksiz yüklerden kurtaran, deprem emniyetini artıran, enerji verimliliği sağlayan, yanmaz bir duvar malzemesi.

Depreme karşı binaların güçlendirilmesi amacıyla geliştirdiğiniz ürünlerde hangi teknolojiler kullanılıyor? Maliyet-fayda açısından da bilgi verir misiniz?
Ytong 0,09 bloklar, en hafif kâgir duvar malzemesi olması nedeniyle güçlendirme ve yenileme projeleri için çok akılcı bir üründür. Standart gazbeton bloklar ile aynı dayanımda olmasına karşın yüzde 13 daha hafif ve yüzde 30 daha düşük ısıl iletkenlik katsayısına sahip. Yapıyı gereksiz yüklerden kurtarırken, ısı yalıtımı açısından da güçlendirir. Ürün boyutları ve kolay işlenebilmesi, duvar imalatının hızını artırıyor. Güçlendirme çalışmalarında çoğunlukla bina sakinlerinin yapıdan bir süreliğine ayrılması gerekiyor. Bu açıdan çalışmanın hızla tamamlanması önem kazanıyor.
Ytong 0,09’un özellikle mantolamasız dış cephe çözümünde önemli avantajları var. Doğru kalınlıkta Ytong 0,09 Blok ile oluşturulan dış duvarların üzerine ilave ısı yalıtımı (mantolama) uygulanması gerekmez, yalnızca betonarme yüzeylerin ısı yalıtımının yapılması yeterlidir.
“Ytong – Multipor Cephe Sistemi” adını verdiğimiz bu sistemde, duvarlar Ytong 0,09 Bloklar ile tamamlanıyor ve betonarme yüzeyler Multipor Isı Yalıtım Levhası ile kaplanarak yalıtılıyor. Bu yatırımcı için hem ekonomik hem yanmaz hem de güvenli bir çözüm. Binanın cephesi mantolanmaksızın, yönetmelikler ve standartlar ile uyumlu ve ekonomik bir şekilde tamamlanmış oluyor. Bu çözüm hem güçlendirmede hem de yeni projelerde uygulanabiliyor. Mimarlarımız, mühendislerimiz ve müteahhitlerimiz bu hesapları yapıyor ve ürünün sağladığı avantajları görüyorlar.

Yapıların güçlendirmesi alanında geliştireceğiniz yeni ürünler/sistemler olacak mı? Bu alana dönük hedefleriniz nelerdir?
Deprem, enerji verimliliği, çevre dostu yapılaşma, sürdürülebilirlik uzman olduğumuz ve öncelik verdiğimiz konular. Bu alandaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Ürün çalışmaları yanında sistem ve hizmet alanında da geliştirmeler yapıyoruz. Türk Ytong, mühendisliği, bilgiyi ve uzmanlığı merkeze alan bir şirket. Bünyemizde çok sayıda mimar, mühendis ve teknik uzman çalışıyor. Bu uzmanların, müşterilerimize ve sektöre danışmanlık verdiği bir platformumuz bulunuyor. Pandemi koşullarının doğurduğu ihtiyaçla 2020’de açtığımız Ytong Online-Dijital Danışmanlık Platformu üzerinden çalışanlarımızın bilgi ve rehberliğini uzaktan ve sürekli olarak müşterilerimizin hizmetine açtık. Sahip olduğumuz bilgiyi ve deneyimi, ürün ve çözümlerimizi bu kanal üzerinden aktarmaktan, görüntülü toplantılarla projelerini desteklemekten mutluyuz.
Depreme karşı adeta zamanla yarıştığımız bugünlerde, canımızı ve malımızı korumak için niteliksiz malzeme ve uygulamalardan uzak durmalı, yapıları yönetmeliklerle uyumlu biçimde yeniden inşa ederek ya da güçlendirerek, halkımızın kültürü ve sosyal ihtiyaçlarıyla uyumlu kentsel dönüşümü en kısa sürede tamamlamak için el ele vermeliyiz.