Özel Dosyalar

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’dan 2023 inşaat sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu 2022 değerlendirmesi ve 2023 öngörüsünde bulundu. Küçükoğlu, “Türk inşaat malzemesi sanayisi kapasite bakımından gerek yurt içi gerek yurt dışından gelecek yüksek talebi karşılayacak güce ve inovatif anlayışa sahip” dedi.

Geçtiğimiz yıl, hızlı ve radikal değişimler nedeniyle geleceği görmekte zorlandığımız bir yıl oldu. İnşaat malzemeleri sektöründe 2022’de iç piyasada yaşanan talep düşüklüğü nedeniyle üretimde büyük bir artış yaşanmadı. Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji maliyetleri sebebiyle dış talepte de yavaşlama belirgin şekilde hissedildi. Küresel salgının ve savaşın getirdiği olağanüstü koşullarla beraber, emtia fiyatları ve temininde görülmemiş değişiklikler, zorluklar ve değişim yaşandı.

Sektörel verilerimizi TÜİK tarafından açıklanan rakamlar ışığında hazırlıyoruz. Dolayısıyla yılın tamamı ile ilgili net verilere şubat sonu itibarıyla ulaşacağız. Son yayınladığımız Dış Ticaret Endeksi’nin kasım sonuçlarına baktığımızda; 2022 Kasım ayı itibarıyla yıllık olarak yani son 12 ayda 58,73 milyon ton ihracat gerçekleştirerek, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde inşaat malzemelerinin payını ileriye taşıdık. Yine yıllık bazda 34,1 milyar doları bulan ihracat rakamımızla, 35 milyar dolar olarak belirlediğimiz ihracat hedefimizi de büyük oranda gerçekleştirmiş olduk.

Pandemi döneminde tedarik zincirindeki kırılmalar, Rusya-Ukrayna Savaşı döneminde de maliyetlerin artmasını tetikledi. Yüksek maliyetlerle bozulan arz-talep dengesi, gelişmiş ekonomilerdeki enflasyon ve resesyon baskıları, daralan ekonomiler, kur dalgalanmaları ile tüm dünya olarak zor bir yıl geçirdik. Enerjiyi yoğun kullanan sektörlerden biri olan inşaat malzemesi sanayisi, yurtdışı pazarlardaki rekabet gücünü kaybetmemek için büyük bir mücadele verdi.

2022’DE 34,1 MİLYAR DOLAR İLE BİR ÖNCEKİ YILIN İHRACAT RAKAMINI GERİDE BIRAKTIK  

Ülkemiz ihracatında miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumundaki inşaat malzemeleri sanayisi olarak dış pazarlarımızda yükselen bir ivme içerisindeyiz. Yılın ikinci yarısında savaşın yarattığı olumsuzluklar ve ekonomik gelişmeler pazarlarımızda daralmaya neden oldu. Biliyorsunuz ülkemiz inşaat sektörü de 2018’den bu yana 4,5 yıldır küçülme içerisinde. Bu etkilere rağmen inşaat malzemeleri sanayisi az önce de bahsettiğimiz gibi, kasım ayı itibarıyla ulaşılan yıllık yani son 12 aylık 34,1 milyar dolar olan ihracat rakamı ile 2021 yılı ihracatını geçmiş durumda. Türk inşaat malzemesi sanayisi kapasite bakımından gerek yurtiçi gerek yurtdışı yüksek talebi karşılayacak güce ve inovatif anlayışa sahip. Bu nedenle sektörümüzün gelecek potansiyelini çok yüksek görüyoruz.

İNŞAAT MALZEMELERİ TALEBİ YILIN İLK YARISINDA İÇ TALEP İLE CANLI OLACAK

2023 yılına ılına girdiğimizde özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı ile başlayan enerji krizi enerji kullanımı yoğun olan sektörümüz açısından beklemediğimiz maliyetlere dönüştü. Kurlar ve piyasalarındaki dalgalanmalar nedeniyle hammaddeye ulaşımımız da giderek zorlaştı. Bu bağlamda dünya çapında yüksek enflasyonu önlemek için uygulanan sıkı para politikalarının 2023 yılının ilk yarısında en etkili seviyeye çıkması ve ekonomilerdeki yavaşlama ile birlikte yurtdışı inşaat sektörlerinde küçülme bekleniyor. Ülkemiz inşaat malzemeleri talebinin ise yılın ilk yarısında iç talep ile canlı olmasını öngörüyoruz. İkinci yarıda ivme kazanacak ihracat artışı öngörümüz ile sektörümüz daha da hareket kazanacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu