Isı pompası teknolojisinin henüz Türkiye gündeminde olmadığı 2011 senesinde bir “ilk”e imza atan ve Isı Pompası Test Laboratuvarı’nı kuran Baymak, bu alanda yatırımlarına ve çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2013 yılından bu yana Türkiye’deki faaliyetlerini Baymak markası ile sürdürüren küresel enerji dönüşününün liderlerinden BDR Thermea Group, 250 milyon euroyu aşan bir yatırımla ısı pompasında lider olmaya koşuyor.
Baymak İş Geliştirme Direktörü Ufuk Berber olarak Türkiye’de ısı pompası pazarı ile ilgili genel bir değerlendirme yapar mısınız? Türkiye gibi enerji kaynakları kısıtlı bir ülkede ısı pompaları kullanımı niçin önemli?
Dünya gündemindeki önemli konulardan enerji krizi ve enerji tedariğindeki belirsizlikler, ülkelerin enerji politikalarını tekrar gözden geçirmesine neden oluyor. Enerji tüketiminde alternatif kaynakları araştıran Avrupa ülkelerinde önümüzdeki dönemde ısı pompası kullanımının zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Örneğin; Hollanda geçtiğimiz aylarda yüksek doğal gaz maliyetleri nedeniyle, ısı pompalarını zorunlu hale getireceğini açıkladı. İngiltere de 2028 yılına kadar 26 milyon kombiyi elektrikli ısı pompalarıyla değiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Özetle; ısı pompalarına talep her geçen gün artıyor.
Türkiye özelinde bakacak olursak, doğal gaz ihtiyacını önemli oranda yurt dışından karşılayan bir ülkeyiz. Buna karşın; alternatif enerji kaynaklı elektrik üretiminin ülkemizdeki payı her geçen yıl artıyor. Bu nedenle de ısı pompalarının kullanımının ülkemizde gün geçtikçe daha da fazla önem kazanacağını öngörüyoruz. Çünkü ısı pompaları, teknolojisi ve doğa dostu olması nedeniyle son dönemde yenilenebilir enerji ile çalışan iklimlendirme ürünleri arasında dikkatleri üzerine çekiyor.
TÜRKİYE’DE ISI POMPASI PAZARI YILDA ORTALAMA YÜZDE 15 BÜYÜYOR
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) verilerine göre, iklimlendirme sektöründe her sene ortalama yüzde 15 gibi bir büyüme gösteren ısı pompasının 2022 yılında ülkemizdeki pazar büyüklüğü yaklaşık 12.500 adet olarak gerçekleşti.
Eski ısıtma sistemlerinin kullanıldığı yapıların elden geçirilmesi ve enerji verimliliği sağlayacak ürünlerin kullanılması hem çevre hem de ekonomi açısından katkı sağlayacak bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Örneğin; ülkemizde kentsel dönüşüm kapsamında 20 yılda, 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor ki bu tarihin son yaşadığımız depremden sonra öne alınabileceğini öngörebiliriz. Bu binalarda daha az elektrik harcayan ürünlerin kullanılması halinde Türkiye’nin yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceği biliniyor.
BAYMAK 2011’DE ISI POMPASI TEST LABORATUVARINI KURDU
Türkiye’de iklimlendirme sektörünün önemli markalarından Baymak’ın ısı pompalarını geliştirme hikayesini kısaca anlatır mısınız?
Isı pompası teknolojisinin henüz Türkiye gündeminde olmadığı 2011 senesinde bir ilke imza atan Baymak, “Isı Pompası Test Laboratuvarını” kurdu. Burada, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü iş birliğiyle “Toprak kaynaklı ısı pompası optimizasyonu ve kuyulararası mesafelerin incelenmesi” üzerine çalışmalar yapıldı. Bu proje sonucunda geliştirdiğimiz toprak kaynaklı ısı pompalarının saha testlerine 2012 yılında başlandı.
Bildiğiniz gibi, BDR Thermea Group, 2013 yılından bu yana Türkiye’deki faaliyetlerini Baymak markası ile sürdürüyor. BDR Thermea, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri dikkatle takip ederken, biz de iklimlendirme sektörünün ülkemizdeki ana oyucularından biri olarak bu alanda da yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik, ediyoruz ve edeceğiz.
GLOBALDE KARBON NÖTR AKILLI ÇÖZÜMLERE 500 MİLYON EURO YATIRIM
BDR Thermea Group, “Enerji ile Büyü” stratejisi çerçevesinde globalde karbon nötr akıllı çözümlere 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. 2019-2030 döneminde “Kapsam 1” ve “Kapsam 2” emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında azaltmayı taahhüt etti.
Enerji dönüşümünün liderlerinden biri olarak gösterilen BDR Thermea Group, 250 milyon Euro’yu aşan bir yatırımla ısı pompasında lider olmaya koşuyor. Tüm dünyada artan ısı pompası taleplerini karşılamak için ısı pompası üretim kapasitemizi; Fransa, İtalya ve Hollanda’daki fabrikalarımızda 170 bin seviyelerinden 500 bin seviyelerine çıkarıyoruz. Aynı şekilde, ısı pompalarının tamamlayıcı ürünlerinden biri olan sıcak su tanklarımızın kapasitelerini de Fransa, Türkiye ve İngiltere’deki fabrikalarımızda yine 600 bin seviyelerine taşıyoruz.
Tüm bu trendleri önceden gören grubumuzun tüm markaları sürdürülebilir gelecek için hazırlanıyor. Örneğin ısı pompalarına, hibrit ve hidrojen çözümlerine yatırım yapıyor, entegre iklimlendirme çözümleri ile enerji dönüşümüne yön veriyoruz.
Isı pompalarının kısa bir tanımını yapar mısınız? Isı pompaları niçin çevre dostu bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Baymak Isı Pompaları nasıl çalışır ve hangi prensiplere dayanır?
Isı pompaları doğada bulunan ısı enerjisini kullanan çevre dostu iklimlendirme ürünleridir. Isı pompaları, doğada halihazırda bulunan bir ısıyı istenen sıcaklık seviyelerine çıkararak ortama transfer edebiliyor. Bu transfer işlemini ise klimalardaki gibi soğutma çevrimi sayesinde gerçekleştiriyor. Pek çoğumuz için ısı pompası yeni bir terim olsa da bu cihazlar ile aynı mantıkta çalışan pek çok cihaz mevcut. Buzdolabı, klima ve derin dondurucular buna örnek gösterilebilir.
ISI POMPASI CİHAZLARININ 4 AYRI BİLEŞENİ BULUNUYOR
Isı pompasının 4 önemli bileşeni bulunuyor. Bunlar; soğutucu akışkan gazın basıncını artırmaya yarayan kompresör, ısıyı radyatöre ileten condenser, soğutucu akışkan gazın basıncını düşürmeye yarayan genleşme valfi ve ortamdan ısıyı alıp akışkan gaza ileten evoparatör olarak sıralanabilir.
Isı pompaları, harcadığı 1 birim elektrik enerjisine karşılık ortamdan aldığı 3 birim ısı enerjisini, toplam 4 birim enerji olarak ortama ileterek yüksek enerji verimliliğine sahip.
Isı pompası yüksek verimini, yapısı gereği basıncı artırıldığında sıcaklığı artan, basıncı düşürüldüğünde ise çok hızlı bir şekilde soğuyan soğutucu akışkana borçlu. Elektrik tüketiminin çok büyük bir kısmı kompresör tarafında gerçekleşiyor. Kompresöre girmeden önce ortamdan aldığı ısı ile ön ısıtma yaşayan soğutucu akışkan, bu aşamada 3 birim enerjiyi kazanmış oluyor.
Kullandığı ısı kaynağına göre 3 tip ısı pompası mevcut. Ortam ısısını, yeraltı sularından, topraktan veya dış havadan sağlayabiliriz. Verim olarak baktığımızda en yüksek verime toprak veya su kaynaklı ısı pompaları ile ulaşırken, ilk yatırım maliyeti olarak en avantajlı sistemin hava kaynaklı ısı pompaları olduğunu söyleyebilirim.
ISI POMPALARI AĞIRLIKLI OLARAK KONUT SEKTÖRÜNDE TERCİH EDİLİYOR
Isı pompalarının en yaygın kullanım alanları nelerdir? İnşaat sektöründe konut ve ticari alanlarda ısı pompalarının kullanımı hakkında bilgi verir misiniz? Baymak Isı Pompaları Türkiye’de en fazla hangi sektör ve konut tiplerinde tercih ediliyor? Baymak bünyesinde satışa sunulan ısı pompalarının avantajları nelerdir? Geleneksel ısıtma ve soğutma sistemlerine göre ne gibi farklılıkları vardır?
Kışın ısıtma yazın da soğutma yapma amacıyla kullanabileceğiniz geniş kapasite aralığına sahip ısı pompası dört mevsim en verimli iklimlendirme çözümlerini sunmanın yanı sıra sıcak kullanım suyu da sağlayabiliyor.
Isı pompaları, ağırlıklı olarak konut sektöründe tercih ediliyor. Doğal gaz olmayan bölgelerden yoğun bir talep söz konusuyken, kömür fiyatlarının yüksek olmasının da etkisiyle katı yakıtlı kazan kullanıcılarından ciddi bir talep alıyoruz. Isı pompası ayrıca iklim kriziyle mücadele bilincinin ön plana çıktığı bugünlerde, çevre hassasiyetine sahip tüketiciler tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Müstakil evlerde kullanımın yanı sıra Baymak ısı pompaları piyasadaki diğer cihazlara göre daha kompakt olan özel yapısı sayesinde apartman balkonlarına bile yerleştirilebiliyor.
Isı pompaları, villa tipi müstakil evlerde bir boyler yardımı ile sıcak kullanım suyu sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra; havuz ısıtmak için de kullanılabiliyor.
Bunlara ek olarak ısı pompaları bir PV sistemi ile de beslenirse enerji tüketimi sıfıra indirgenebilir.
Enerji kaynağı olarak her evin bağlı olduğu şebeke elektriği ile çalışması, kullanım kolaylığı açısından son tüketiciye cazip geliyor. Isı pompası teknolojisi geleneksel elektrikli ısıtıcılara kıyasla yüzde 80’e varan elektrik tasarrufu sağlamanın yanı sıra; kömür, odun, fuel-oil, doğalgaz gibi fosil yakıt ile çalışan ısıtma cihazlarına ideal bir alternatif oluşturuyor.
Kış aylarında 65 °C kullanım suyu sıcaklığı ve yaz aylarında soğutma özelliği ile dört mevsim konfor sağlıyor.
BAYMAK TÜRKİYE’DE ISI POMPASI PAZARININ ÜÇ BÜYÜK MARKASINDAN BİRİ
İklimlendirme sektörünün önemli oyuncularından BDR Baymak’ın ısı pompaları konusunda Türkiye’deki hedefi nedir? Türkiye’de ısı pompaları pazar büyüklüğü öngörünüz nedir ve Baymak söz konusu pazarın yüzce kaçını hedefliyor?
Baymak bugün, Türkiye’deki ısı pompası pazarının üç büyük markasından biri konumunda.
BDR Thermea Türkiye olarak pazar büyüklüğümüzü artırıp, pazarın en büyük oyuncusu olmak istiyoruz.
BAYMAK 600’ÜN ÜZERİNDE BAYİ VE 2100’DEN FAZLA SATIŞ NOKTASI İLE HİZMET VERİYOR
Isı pompaları tercihinde servis ve destek niçin önemli? Baymak satış sonrası ısı pompaları için müşterilerine hangi hizmetleri sunuyor? Kısaca bilgi verir misiniz?
Yaygın hizmet ağıyla Türkiye’nin her noktasında faaliyetlerini sürdüren Baymak, 600’ün üzerinde bayisi, 2.100’den fazla satış noktası ile Baymak ve De Dietrich markalı ısı pompalarını tüketicilerimiz ile buluşturuyor. 7 gün 24 saat müşteri hizmetleri destek hattımız; 300’ün üzerinde yetkili servis noktamız ve kusursuz müşteri memnuniyeti anlayışımız ile her geçen gün daha da büyüyoruz. Bunu da kullanıcılarımızın talebini ve pazarın ihtiyacı olan ürünleri karşılayıp, pozitif kullanıcı deneyimini arkamıza alarak sağlamayı hedefliyoruz.