İklimlendirme

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal’dan 2024 iklimlendirme sektörü öngörüsü

İnşaat Dünyası Dergisi’nin geleneksel “Sektör Analizi” dosyasına konuk olan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal 2023 değerlendirmesi ve 2024 öngörüsünde bulundu. Şanal, “2024’te ihracat büyüklüğü hedefimiz yüzde 8 büyüme ile 7,8 milyar dolar olacak. Türkiye iklimlendirme sektörü 2028’de 10,6 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi” dedi.

Türk İklimlendirme Sektörü, 2023 yılını bir önceki yıla göre yüzde 7,3 artışla 7,2 milyar dolarlık ihracat büyüklüğü ile kapattı.  Sektörün ihracatı tüm zamanların en yüksek büyüklüğüne ulaşırken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 89 olarak gerçekleşti.

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ 4 YILDA YÜZDE 45 BÜYÜDÜ

Dünya İklimlendirme pazarı geçtiğimiz 4 yıllık periyotta yüzde 13,95 büyüyerek 580 milyar dolara ulaştı. Türk İklimlendirme Sektörü ise bu periyotta yüzde 45’lik büyüme gösterdi.  Türk İklimlendirme sektörü olarak ana hedefimiz Dünya pazarından yüzde 1,5’luk pay almak ve dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak. Bu hedefe birkaç yıl içerisinde ulaşacağımızı düşünüyoruz.

Avrupa’daki yeşil mutabakat çerçevesinde ısıtma sistemlerindeki değişim kombi ve radyatör satışlarımızı olumsuz etkiledi. Avrupa’da ısı pompası satışları yoğunlaşmaya başladı. Yerden ısıtma sistemleri kullanımı artarken, radyatör satışlarında gerileme yaşandı. Avrupa’ya toplam satışlarımızda da bir önceki yıla göre 5-6 puanlık bir gerilemeyi başka ülkelerde ve coğrafyalarda yaptığımız satışlarla kapattık ve ihracatımızı büyüttük.

2023’te 16’ıncısı düzenlenen ISK Sodex İstanbul Fuarı’nın İSİB tarafından organize edilen Alım Heyeti programı kapsamında 70 ülkeden gelen 300’e yakın yabancı iş adamını Türkiye’de ağırladık. Türk İklimlendirme Sektörünü oluşturan firmaların temsilcileri üç gün boyunca yabancı iş adamları ile bir araya gelerek ürünlerinin ticarileşmesi ve ihracata dönüşmesi konusunda çalıştılar. 

ISIB Yonetim Kurulu Baskani Mehmet Sanal1
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal

Antalya’da her yıl düzenlediğimiz Sektör Strateji Çalıştayı tüm paydaşlarımızın bir araya geldiği ve sektörümüzün gelişimini sağlayan önemli bir toplantı. Amacımız küresel pazarlarda verimli ve etkili bir satış ve pazarlama stratejisi uygulayarak yıllar içerisinde ulaşmak istediğimiz ihracat hedefinin yol haritasını çıkarmak.

2028’DE SEKTÖR OLARAK 10,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ

2028 yılı için ülke olarak 400 milyar dolarlık bir ihracat büyüklüğü hedefimiz var. Sektör olarak biz de 10,6 milyarlık bir ihracat büyüklüğüne ulaşmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda çalıştayımızda potansiyel hedef ülkelerimizi paydaşlarımızla birlikte belirledik. Önümüzdeki fırsatları ve engelleri ayrıntıları ile tartıştık. İSİB’in faaliyetleri ve yurt dışı stratejisini gözden geçirdik.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİ RAPORU’NU HAZIRLIYORUZ

2024 yılı için ihracat büyüklüğü hedefimiz yine yüzde 8 büyüme ile 7,8 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte son yapılan düzenlemelerden sonra sektörde sürdürülebilirlik strateji raporumuzu da bitirme aşamasına geldik. Raporu gelecek yılın şubat ayında tüm paydaşlarımızla paylaşacağız.

Bu yıl yapılacak Mostra Convegno Expocomfort fuarı için çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa Birliği’nin sera gazı emisyonlarını azaltma, yenilenebilir kaynakların nihai enerji tüketimindeki payı ve enerji verimliliğini artırma konusunda önümüzdeki beş yıllık hedeflerine hizmet edecek olan MCE Milano 2024 Fuarı’nda sektörümüzü oluşturan tüm firmalarımız ve paydaşlarımızla güçlü bir şekilde yer alacağız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu