İnşaat Dünyası Dergisi Temmuz-Ağustos 2024 sayısında “Özel Dosya” bölümünde “İklimlendirmede Retrofit ve Yeni Teknolojiler” konusunu işledi. Müşteriye özel retrofit çözümleri ile sürdürülebilirlik ilkelerine önemli ölçüde katkı sağladıklarını belirten Doğu İklimlendirme Genel Müdürü Seçkin Tuncer Erdoğmuş, “Doğu İklimlendirme’nin HVAC sektöründeki retrofit çözümleri, uzun vadeli maliyet tasarrufu ve çevresel etkiler açısından işletmelere önemli avantajlar sağlayarak, enerji verimliliğini artırıyor” dedi.
Doğu İklimlendirme Genel Müdürü Seçkin Tuncer Erdoğmuş olarak retrofitin tanımı ve iklimlendirme sektöründeki önemi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Retrofit genel bir ifade ile mevcut bir sistemde ve yapıda yapılan iyileştirmeler veya yenilemeleri ifade ettiğini söyleyebiliriz. İklimlendirme sektöründe retrofit mevcut yapıların iklimlendirme sistemlerini güncellemek veya iyileştirmek, enerji verimliliğini artırarak enerji tüketimini azaltır. Bu da işletme maliyetlerini düşürürken aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği de destekleyen bir eylemdir. Bununla mevcut ürünlerdeki teknolojik ilerlemelerin eski sistemlere entegrasyonu ile birlikte iklimlendirme sistemleri daha akıllı hale gelerek otomasyon, uzaktan kontrol ve izleme gibi özellikler ile yapılar daha verimli hale gelir. Böylece iç hava kalitesindeki iyileştirmelere bağlı olarak kullanıcı konforu artar.
Tüm bunların yanı sıra yapılara sürdürülebilirlik ve ekonomik açıdan da retrofit çözümler sayesinde eski sistemlerin yerine daha az enerji tüketen, çevreye daha az zarar veren sistemlerin kullanılması, karbon ayak izini azaltır ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlar.
Böylece iyi planlanmış bir retrofit projesi, uzun vadede yapılardaki enerji maliyetlerini düşürebilir. Daha düşük enerji faturaları ve azaltılmış bakım maliyetleri, yatırımın getirisini artırabilir. Kısacası, retrofit, iklimlendirme sektöründe doğru uygulandığı takdirde topluma ve yapılara hem çevresel hem de ekonomik açıdan fayda sağlar.
YÜKSEK İNVERTERLİ MODELLER, GELENEKSEL SİSTEMLERİN YERİNİ ALABİLİR
Hangi tür soğutma/ısıtma/iklimlendirme sistemleri retrofit için en uygun olarak kabul edilir? Bu ürünlerin kurulum ve entegrasyonu mevcut sistemlere nasıl yapılır?
Havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için retrofit seçenekleri genellikle esnek, yüksek verimli ve mevcut altyapıya uyumlu modellerden oluşur. Örneğin, enerji verimliliği daha yüksek inverterli modeller, geleneksel sistemlerin yerini alabilir; bu modeller enerji tasarrufu sağlar ve sessiz çalışır.
Bir diğer retrofit için uygun iklimlendirme sistemleri arasında ısı geri kazanımlı havalandırma sistemleri yer alır. Bu sistemler, içerideki ve dışarıdaki hava akımları arasında ısı transferi sağlar. Bu sayede enerji tasarrufu yapılır ve iç hava kalitesi iyileştirilir. Mevcut havalandırma sistemlerine entegrasyonu genellikle mümkündür.
KLİMA SANTRALLERİ DE RETROFİT YAPILABİLECEK İKLİMLENDİRME CİHAZLARIDIR
Bahsettiğimiz bu sistemlerin yanı sıra klima santralleri de retrofit yapılabilecek iklimlendirme cihazları arasındaki yerini alır. Klima santrallerinin modernizasyonu veya iyileştirilmesi için birkaç retrofit seçeneğinden bahsedebiliriz. Bunlardan ilki yeni ve verimli ekipman entegrasyonu olup eski ve daha az verimli olan klima santralleri, daha yeni ve enerji verimliliği daha yüksek olan ekipmanlarla değiştirilebilir.
Örneğin, fan motorunun verimliliği üzerinde yapılacak retrofit uygulamalar, yatırımın geri dönüşü oranına göre kullanıcılara ciddi bir fayda sağlamaktadır. IE2 sınıfı elektrik motorları IE4 motorlar ile değiştirilebilir ya da EC fan teknolojisine geçiş yapılabilir. Bu ürüne, enerji tasarrufu sağlar ve sistem performansını artırır. Klima santrallerinde karşımıza çıkabilecek bir diğer retrofit türü ise kontrol sistemlerinin güncellenmesidir. Mevcuttaki kontrol sistemleri daha güncel, akıllı ve programlanabilir seçeneklerle güncellenebilir.
Talep kontrollü otomasyon senaryoları da günümüzde sıkça yapılan ve işletme giderlerini doğrudan azaltan retrofit uygulamalarıdır. Böylece sistem performansını izlemeyi optimize etmeyi ve enerji tüketimini yönetmeyi kolaylaştırır. Tüm bunların yanı sıra klima santrallerine ısı geri kazanım sistemleri eklenerek, içerde kullanılmak üzere dışarıya atılan ısı geri kazanılabilir. Bu da enerji tasarrufu sağlar. Daha modern filtreleme teknolojileri veya hava kalitesi kontrol sistemleri ile de entegre edilerek iç hava kalitesi artırılabilir. Bu, sağlık ve konforu da eş zamanlı olarak iyileştirir.
AZ VERİMLİ SİSTEMLERİ MODERN TEKNOLOJİLERLE GÜNCELLEME
Doğu İklimlendirme’nin retrofit ürün ve sistemleri hakkında bilgi verir misiniz? Retrofit ürünlerin mevcut iklimlendirme sistemlerinin verimliliği üzerindeki etkileri nelerdir?
Doğu İklimlendirme’nin retrofit ürün ve sistemleri, mevcut iklimlendirme sistemlerinin verimliliğini artırmak amacıyla müşterilerden gelen taleplere ya da ürünlerin mevcuttaki durumlarına göre geliştirilen çözümlerdir. Genellikle daha az verimli sistemlerin modern teknolojiyle güncellenmesi veya iyileştirilmesi şeklinde yöntemler izliyoruz.
Örneğin; elektrik komponenti olanı ECRH- Rooftop, DKS – Klima Santrali, Kitchen – Hava Filitrasyon Cihazı, HPGK – Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı ve POOL – Havuz Nem Alma Cihazlarımızın hepsini daha gelişmiş İnvertör teknolojisine entegre edebiliyoruz. Kısacası bu cihazlarımızı on/off kompresörden invertör kompresöre müşteri talebi doğrultusunda çevirebiliyoruz diyebiliriz.
Isı Geri Kazanım cihazları ürün grubumuzda ise müşteri tercihine bağlı olarak AC plug fan yerine EC plug fan kullanabiliyoruz. Bunun yanı sıra eski tip Kitchen – Hava Filitrasyon Cihazlarında yer alan elektrostatik filtreleri çıkartıp yerine yeni tip teknolojik olanlarını takıyor ve cihazı bu sisteme entegre edebiliyoruz.
Doğu İklimlendirme’nin ürünlerinde müşteri taleplerine uygun olarak sunduğu retrofit çözümler, mevcut iklimlendirme sistemlerinin verimliliğini artırarak çeşitli avantajlar sağlar. Öncelikle, bu sistemlerin enerji verimliliği üzerindeki etkileri belirgin şekilde görülür. Yeni teknolojilerle donatılmış inverter kompresörler ve fanlar sayesinde enerji tüketimi azaltılır, bu da işletme maliyetlerinin düşmesine ve çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlar.
RETROFİT ÜRÜNLER UZUN ÖMÜR VE DÜŞÜK BAKIM GEREKSİNİMİ SAĞLAR
Aynı zamanda, retrofit ürünler daha iyi performans sunar; hassas kontrol yetenekleri sayesinde sistemler daha stabil bir şekilde çalışır ve işletme verimliliği artar. Düşük bakım gereksinimi ve uzun ömürlü yapılarıyla da ön plana çıkarlar, bu da sistemlerin güvenilirliğini artırır ve işletme sürekliliğini sağlar. Operasyonel esneklikleri sayesinde mevcut altyapıya kolayca entegre edilebilirler, böylece modernleştirme süreci pratik ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Doğu İklimlendirme’nin bu yenilikçi çözümleri, endüstriyel ve ticari kullanımlarda tercih edilen bir seçenek olmalarını sağlayacak şekilde hem ekonomik hem de çevresel açıdan uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm sunar.
DOĞU İKLİMLENDİRME EUROVENT SERTİFİKASYON SÜRECİNİ TAMAMLADI
Doğu İklimlendirme’nin önümüzüdeki dönemde pazara sunmayı planladığı yeni ürün ve iklimlendirme sistemleri var mı? Bilgi verir misiniz?
Öncelikli olarak Doğu İklimlendirme Ar-Ge Merkezimizin 2023 yılı itibari ile tamamladığı projeler hakkında da kısa bir bilgi vermek isterim. 2023 yılında şirketimiz Eurovent sertifikasyon sürecini tamamlamış ve F-gaz yönetmeliklerine, ERP 2021 regülasyonlarına uyumlu olan R32 gazlı ECRH- Rooftap cihazlarımızı, farklı montaj seçenekleri sunarak müşterilerimize kurulum esnekliği sağlayan, 2018 ERP regülasyonlarına uyumluluğuyla CFHR-U Universel Tip Isı Geri Kazanım Ünitesini ve Polipropilen malzemeden üretilerek tamamen geri dönüştürülebilen 2018 ERP regülasyonlarına uyumlu EPP kasa Home cihazlarımızı sektördeki yerini aldı.
OKUL TİPİ ISI GERİ KAZANIM ÜNİTESİNİ ÜRÜN GAMIMIZA KAZANDIRDIK
Bu ürünlerin yanı sıra 2024 yılının ilk 6 ayı itibari ile İtalya’ da MCE- Mostra Convegno Expocomfort Fuar’ında ilk kez sergilenen Classmate – Okul Tipi Isı Geri Kazanım Ünitesi ürün gamımızda yerini aldı. Üzerinde yer alan mahal emiş menfezi ve özel tasarlanmış üfleme difüzörü sayesinde kanal bağlantısı gerektirmeden ortam havalandırmasını tek başına etkin bir şekilde gerçekleştiren bu cihazlar müşterilerimize mahalin havalandırılmasında pratik çözümler sunuyor.
Bu yıl ürün gamımızdaki yeniliklerin bir diğeri ise, DKS- Klima Santrallerimizdeki DX Batarya sistemlerinde müşterilerimize paket çözüm imkanı sunduğumuz “Four Seasons by Doğu” VRF dış ünitelerimizden bahsetmek isteriz. VRF – Dış Ünite Sistemlerimizin en önemli özelliği çok kısa sürede sistemin kendisini tam kapasitede çalışmaya hazır hale getirmesi ve bekleme sürelerinden tasarruf sağlamasıdır. Ürün aynı zamanda +52 ve -25 dereceye kadar çalışabilme özelliğine sahip olup akıllı defrost sistemi sayesinde tam zamanlı çalışma kabiliyetine sahiptir.
VGF PRİZMATİK YANGIN VE DUMAN DAMPERİMİZ SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATIYOR
Tüm bu cihazların yanı sıra; havalandırma sistemlerinde, yangın kompartmanının diğer bölümlerden alev, duman ve ısı izolasyonunu sağlayan, EN15650 CE belgeli VGF Prizmatik Yangın ve Duman Damperimiz, yakın zamanda aldığı ATEX belgesi ile havalandırma sektöründeki önemli bir açığı kapatmış oldu.
Benzer ürün grubunda yer alan, EN1366-2 standardına göre testleri tamamlanan VKF – Kelebek Yangın Damperimiz 120 dakika boyunca yangın kompartmanın bütünlüğünü ve sızdırmazlığını sağlayabilmektedir. Ürün dik veya yatay olarak monte edilebiliyor. 100, 125, 160 ve 200mm çapında üretiliyor.
RETROFİT ÜRÜNLER ENERJİ MALİYETLERİNDE BELİRGİN TASARRUF SAĞLAR
Doğu İklimlendirme’nin retrofit ürünlerinin uzun vadeli maliyet tasarrufu ve çevresel etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Sürdürülebilirliğe nasıl bir katkı sağlıyor?
Doğu İklimlendirme’nin HVAC sektöründeki retrofit çözümleri, uzun vadeli maliyet tasarrufu ve çevresel etkiler açısından işletmelere önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çözümler, mevcutta olan eski ve daha az verimli iklimlendirme sistemlerini modern teknolojiyle güncelleyerek enerji verimliliğini artırır. Müşterilerimiz açısından değerlendirdiğimizde bu süreç içerisinde ilk etapta görülen elektrik tüketimindeki azalma, doğrudan enerji maliyetlerinde belirgin bir tasarruf sağlar.
Ayrıca, düşük enerji tüketimiyle birlikte operasyonel maliyetlerde de düşüş yaşanır; düşük bakım gereksinimi ve uzun ömürlü yapıları sayesinde de bakım maliyetleri azalır. Çevresel açıdan sürece baktığımızda ise, retrofit ürünlerin enerji tasarrufu sağlaması fosil yakıt kullanımını azaltır ve dolayısıyla karbon emisyonlarını düşürür. Bu da küresel iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynar.
Ayrıca, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayarak çevresel kaynakların korunmasına da çok önemli katkıda bulunurlar. Bu tür çözümler, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olarak çevresel yönetim standartlarına uygun bir işletme modeli oluşturulmasına olanak tanır.
Tüm bunların yanı sıra firma olarak müşteriye özel sunduğumuz retrofit çözümlerimiz ile sürdürülebilirlik ilkelerine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz. Enerji verimliliğinin artırılması ve çevresel etkilerin azaltılması, hem işletmeler hem de toplum için uzun vadeli sürdürülebilirlik sağlayan önemli adımlar arasında yerini alıyor. Bu tür çözümler, hem ekonomik açıdan tasarruflu hem de çevresel açıdan daha duyarlı ve sürdürülebilir bir işletme modeli oluşturulmasına da olanak tanıyor.
Kısacası HVAC sektöründe gerçekleştirilen bu tür çözümler, işletmelerin çevresel etkilerini azaltma ve enerji kullanımını optimize etme yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilebiliriz.
İÇ PAZARDA RETROFİT PROJELERİN ORANI ARTIYOR
Retrofit ürünlerin pazar büyüklüğü ve potansiyeli ve gelecekte iklimlendirme sektöründeki yeri ile ilgili öngörünüzü paylaşır mısınız? Doğu İklimlendirme’nin pazardaki payı ile ilgili elinizde veri var mı?
Sektörde retrofit ürünlerin sunduğu çözümler, özellikle enerji verimliliğini artırmak ve mevcut sistemlerin performansını iyileştirmek isteyen endüstriyel ve ticari işletmeler için oldukça çekici bir çözüm sunuyor. Bu nedenle çevresel sürdürülebilirlik ve enerji maliyetlerindeki artış eğilimleri ile birlikte HVAC sektöründe de retrofitin güçleneceğini söyleyebiliriz.
Bizim verilerimize göre iç pazarda retrofit projelerinin oranı yüksek bir ivme ile artıyor. 2022 – 2023 yılını kıyasladığımızda proje artış oranı %50. Bu alanda özellikle sanayi tesislerindeki enerji verimliliği arttırıcı projeler başı çekiyor. Bu tip projelerin gün geçtikçe artacağından eminiz. Global pazarda da benzer bir trendi görüyoruz.
Üretmiş olduğumuz tüm Havalandırma Üniteleri, Isı Geri Kazanım Cihazları ve Çatı Tipi Paket Klima Cihazları (Rooftop) Avrupa Birliği Enerji Yönetmeliği’ne göre denetlenen ürünler. Türkiye’de Sanayi Bakanlığımızın konu ile ilgili çalışmalara başladığını ve taslak yönetmeliği hazırladığını biliyoruz. Bu yönetmeliğin devreye girmesi ile enerji verimli ürünlere ve retrofit projelere talebin artacağından eminiz.