İnşaat Dünyası Eylül 2021 sayısında “Mimari Tasarım Sanat” bölümünde “Sürdürülebilir Mimari”yi sektörün değerli mimarlarıyla masaya yatırdı. “Sürdürülebilir Mimari” ile ilgili İnşaat Dünyası’na özel açıklama yapan AB Design Team Kurucusu Abdullah Burnaz, “Sürdürülebilir mimaride, binaların çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Sürdürülebilirlik, pek çok farklı alanda kullanılan bir olgu. Dünya kaynaklarının büyük bir kısmı inşaat sektörü tarafından kullanılıyor ve bu alanda yapılacak sürdürülebilir atılımların doğal dengenin korunmasında büyük bir önemi var, bunu göz ardı edemeyiz. Sürdürülebilir mimaride, binaların çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Kaynakları minimum seviyede kullanıp, yenilenebilen kaynaklardan yararlanarak doğaya uyumlu bir şekilde tasarlanan yapılar, sürdürülebilir mimarinin örneklerini teşkil ediyor.
Sürdürülebilir tasarım sürecinde esas olan binaları çevre dostu bir hale getirmektir ve mimarlıkta sürdürülebilirlik araştırmayla başlar. İlk adım, dikkate alınması gereken doğal koşulları ve kısıtlamaları belirlemek için yapının uygulanacağı bölgenin çevresel özelliklerinin incelenerek, bir fizibilite yapılmasıdır. Bir sonraki aşama, yapının kütlesel formunun çevre ile uyumunun belirlenmesiyle başlar. Tüm aşamalarda malzemeler, dönüştürülmüş ürünlerden veya düşük uçucu organik bileşenlerden tercih edilmelidir. Sürdürülebilir mimari tasarımda tek amaç, binaların enerji verimli olması değildir. Yapı; yer alacağı çevrenin özellikleri dikkate alınarak, bina performansını maksimum düzeye çıkaran, sağlıklı ve düşük maliyetli malzemelerin kullanımının yanı sıra insan ve çevre üzerindeki etkiler düşünülerek tasarlanmalıdır.
Sürdürülebilir mimari alanında yakın zamanda yaptığımız proje olarak Şile’deki çiftlik evini ele alabiliriz. Çatısında bitkisel çim çatı kullandığımız projede; ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiyi azaltıp evi, UV ışınlarına, kara ve buza karşı koruduk. Böylelikle mekânın yazın güzel ve serin kalmasını, kışın ise hoş bir şekilde sıcak olmasını sağladık. Güneş panelleri ile elektrik üretimi ve konut dışında oluşturduğumuz arıtma istasyonumuz ve yağmur suyu biriktirme depolarımızla bitki ve bahçe sulamalarında kullanılacak suyu elde ettik. Geri dönüştürülmüş çelik kullanarak ise uzun ömürlülük sağladık. Hem dünya ekonomisine hem de çevreye dost bir ürün olan paslanmaz çelik, istenildiği kadar geri dönüştürülebilir. Isı yalıtımı içinse mantar levha kullanımını tercih ettik.