Ali Kurt: İBB İştirakler Şehircilik Grubu’nun hedefi daha nitelikli, daha dirençli, daha yeşil bir İstanbul

İnşaat Dünyası Dergisi Mart-Nisan 2025 sayısında “Ayın Konuğu” bölümünde İBB İştirakler Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt’u ağırladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerini belirten Ali Kurt, İBB İştirakler Şehircilik Grubu’nun hedefi daha nitelikli, daha dirençli, daha yeşil bir İstanbul” dedi.
KİPTAŞ ve İstanbul İmar AŞ, İstanbul’daki niteliksiz yapI stokunu dönüştürmek için kentsel dönüşüm çalIşmalarını birlikte yürütüyor. İki şirket kentsel dönüşüm kapsamında toplam 7 bin 39 bağımsız bölümün inşaatını tamamladı.
“İstanbul Yenileniyor” sistemine 1.8 milyon vatandaşın yaşadığı, 506 binden fazla bağımsız birim için 35 bin üzerinde başvuru aldıklarını belirten İBB İştirakler Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt, “Kentsel dönüşüme finansman sağlamak için farklı modeller üzerinde çalışıyoruz. Öncelikle hak sahiplerinin riskli yapılarını maliyetine yeniliyoruz. Düşük gelirli ve emekli vatandaşlarımızın borçlanma bedellerinin yüzde 65’i mali destek paketi çerçevesinde İBB tarafından karşılanıyor. İstanbul’u kısa sürede dönüştürmek için iş birliği şart. Ancak burada merkezi yönetimden ve kamu bankalarından destek göremiyoruz” dedi.

KİPTAŞ Genel Müdürlüğü sonrası İBB İştirakler Şehircilik Grubu Başkanı oldunuz? İBB İştirakler Şehircilik Grubu hakkında biraz bilgi verir misiniz? Bünyesinde kaç iştirak barındırıyor ve sizin göreviniz nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde 32 iştirak şirket var. İBB, Ekrem İmamoğlu Başkan’ın vizyonuyla bu şirketleri daha etkin, daha şeffaf yönetebilmek, kaynakları ve zamanı daha verimli kullanabilmek için faaliyet alanlarına göre gruplandırdı. Böylece İBB İştirakler Grup Şirketleri “Altyapı ve Enerji”, “Hizmet ve İletişim”, “Perakende”, “Şehircilik”, “Teknoloji” ve “Ulaşım” başlıkları altında bir araya geldi.
“İştirak” kelimesi “ortaklaşma, birliktelik, paylaşmak” anlamına geliyor ve iştiraklerin bir araya geldiği yapıların oluşması ile bu paylaşımın gücü artıyor.

Gücünü ve etkisini artıran bu gruplardan birinin; öncesinde Genel Müdürlük görevini üstlenmiş olduğum KİPTAŞ’ı da içeren İBB İştirakler Şehircilik Grubu’nun başkanlığını sürdürüyorum. Çalışmalarına geçen dönemde KİPTAŞ ve İstanbul İmar AŞ ile başlayan Şehircilik Grubu’na 2024 yılında Boğaziçi Yönetim AŞ, İSPARK ve İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin eklenmesiyle birlikte grubun faaliyet ve etki alanı genişledi.
Şehre yön veren alanlarda faaliyet gösteren bu beş şirketten sorumlu olan Şehircilik Grubu Başkanı’nın görevi bu şirketler arasındaki eşgüdümün en üst düzeyde sağlanması, birimler arasındaki iç iletişim veriminin artırılması, ilçe belediyeleri başta olmak üzere daha nitelikli, dirençli şehirler için iş birliği yapmak isteyen kurum ve kuruluşlarla iş birliklerinin geliştirilmesini içeriyor. Kente bütüncül bakışı önceliklendiren bir yaklaşımla tüm İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerinin gücünü, potansiyelini ortaya koymak için büyük bir ekip çalışıyor.

İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketleri birbiriyle faaliyet alanlarını, gücünü paylaşmanın ötesinde aynı vizyonu da paylaşıyor: Şirketler bütüncül bir bakış açısıyla; teknolojiyi ve yenilikleri takip eden inovatif yaklaşımla, şeffaf, katılımcı, kapsayıcı, eşitlikçi bir yönetimle, insanı odağına alarak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kaynakları verimli kullanarak ve kentler için kültürün, sporun, sanatın, eğitimin öneminin farkındalığıyla faaliyet gösteriyor.
Aktif bilançosu 90 milyar TL olan bu şirketler toplamda 5 binden fazla noktada 14 binden fazla çalışanla hizmet veriyor. Niteliği önceliklendiren bir yaklaşımla hareket etsek de bu veriler bizim için önemli. İstanbul gibi büyük bir kentte bu kadar fazla noktada nitelikli hizmet vermemizin arkasında da bütüncül bakış açımız yatıyor.
İBB İştirakler Şehircilik Grubu, bünyesindeki şirketlerin deneyimli, nitelikli kaynakları, teknolojik ve dijital altyapısı, Ar-Ge olanakları ile tüm işlerin üstesinden gelebiliyor. Amacımız, hep birlikte daha dirençli, daha yeşil, daha sürdürülebilir, daha güvenli, daha yaşanabilir bir İstanbul’a kavuşmak.

KİPTAŞ VE İSTANBUL İMAR AŞ’NİN FAALİYET ALANLARI
Marmara Bölgesi’ni ve özelinde İstanbul’u büyük bir deprem bekliyor. Bünyenizde yer alan KİPTAŞ ve İstanbul İmar AŞ kentsel dönüşüm projelerine hız kesmeden devam ediyor. Niçin iki şirket ile faaliyet gösteriyorsunuz? İki kuruluşun faaliyet alanları hakkında neler söylemek istersiniz?
KİPTAŞ‘ın ana uzmanlık alanı konut üretimi olsa da faaliyet alanları arasında, kentsel dönüşüm, gayrimenkul geliştirme ve müşavirlik hizmeti de bulunuyor. İstanbul İmar AŞ de etüt proje tasarım ve uygulama çalışmaları ile kentsel dönüşüm projeleri yapıyor. Bunun dışında faaliyet alanına gayrimenkul portföy yönetimi ile akıllı şehircilik ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) uygulamaları da eklendi.
KİPTAŞ ve İstanbul İmar AŞ’nin ortak faaliyet alanlarına rağmen iki ayrı şirket olmasının arkasında geçmiş yönetimlerin siyasi kararlarının etkisi görülüyor.

İstanbul İmar AŞ dediğimizde 1947 yılında “İstanbul İmar Limited Şirketi İstanbul” adıyla “İstanbul’u imar etmek” gibi bir misyonla kurulan, kurulduktan sonraki 40 yıl boyunca 120’nin üzerinde irili ufaklı eser ortaya çıkaran, İstanbul’un dört bir tarafında çeşitli inşaatlar yapan ve yaptıran bir şirketten bahsediyoruz. Bu dönemin İBB Saraçhane Belediye Sarayı, Yeşilköy Havalimanı Yeni Terminal Binaları, İstanbul Opera Binası (AKM), Koşuyolu Mahallesi, İstanbul Sahaflar Çarşısı gibi önemli projelerinde İstanbul İmar AŞ’nin imzası var. Fakat ne yazık ki sonrasında şirket pasifleştiriliyor, 2005 yılında İstanbul İmar İnşaat AŞ olarak isim değiştiriyor ve 2012 yılında GYO’ya dönüştürülüyor.

2019’dan sonra değişen yönetimle birlikte İstanbul İmar AŞ’nin çalışmaları da canlanıyor. Bilgi birikimi, deneyimi ve gayrimenkul portföyü ile şirketin potansiyelini, kurulduğu yıllardaki gibi “İstanbul’u imar etmek” için kullanacağız. Ama bu vizyonu İBB İştirakler Şehircilik Grubu’nun bütüncül bakış açısı ile şu şekilde güncelliyoruz: “Daha nitelikli, daha dirençli, daha yeşil bir İstanbul imar etmek.”
“İSTANBUL YENİLENİYOR” SİSTEMİNİ KİPTAŞ VE İMAR AŞ BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR
Bu iki kurum İstanbul’daki niteliksiz yapı stokunu dönüştürmek için kentsel dönüşüm çalışmalarını birlikte yürütüyor. 2021 yılında KİPTAŞ ve İMAR AŞ birlikte İstanbul Yenileniyor sistemini hayata geçirdi.
İki kurumun birlikte çalıştığı ve bugün çok gurur duyduğumuz projelerimizden biri de inşaatı devam etmekte olan Halaskar Gençlik ve Yaşam Merkezi.
İstanbul İmar AŞ; kendi bünyesindeki ve İBB bünyesindeki gayrimenkul portföyünün yönetiminden de sorumlu. Gayrimenkul portföy yönetimi kapsamında envanter taraması, değerlendirilebilir taşınmaz tespiti, en iyi kullanım analizi (best use) ve gayrimenkul geliştirme çalışmalarının yürütülmesi hedefleniyor.
Tüm grup şirketlerimizin çalışmalarının entegrasyonunu kolaylaştıracak, veriyi takip edip o veriye dayalı bilgi ile harekete geçebilmemizi sağlayacak akıllı şehircilik ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) uygulamalarında da İstanbul İmar AŞ şirketimiz ile çalışıyoruz. Bugün KİPTAŞ, İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketleri arasında adını en sık duyduğumuz şirket olsa da yakın zamanda İstanbul İmar AŞ’yi de KİPTAŞ ile birlikte daha sık duyacağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN DURUMU
İBB İştirakler Şehircilik Grubu olarak şimdiye kadar kentsel dönüşüm çerçevesinde kaç konutun dönüşümünü gerçekleştirdiniz? Rakamlarla bilgi verir misiniz?
Kentsel dönüşüm kapsamında toplam 7.039 bağımsız bölümden oluşan 1 kentsel dönüşüm alanı ve 15 projenin inşaatı tamamlandı. Dönüştürmemiz gereken çok sayıda bağımsız birim için çalışmalarımız devam ediyor.
İBB İştirakler Şehircilik Grubu Başkanı olarak görev sürenizde kentsel dönüşüm çerçevesinde kaç konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?
İstanbul Yenileniyor kapsamında yaklaşık 1,8 milyon vatandaşın yaşadığı, 506 binden fazla bağımsız birim için 35 binin üzerinde başvuru aldık. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde öncelikli olarak bu yapıları yenilemeyi planlıyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FİNANSMANI İÇİN FARKLI MODELLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri de finansman. İBB İştirakler Şehircilik Grubu olarak söz konusu projeleri hayata geçirmek için finansman kaynaklarınız nelerdir? Bu konuda merkezi yönetimden ve kamu bankalarından finansman desteği alabiliyor musunuz?
Kentsel dönüşüme finansman sağlamak için farklı modeller üzerinde çalışıyoruz. Kaynak geliştirme projelerimizden elde edilen geliri; dönüşüm projelerine aktarmak bunlardan biri. Fakat İstanbul’u kısa sürede dönüştürebilmek için tüm kurumların iş birliği yapması gerekiyor. Biz bu anlamda ne merkezi yönetimden ne de kamu bankalarından bir destek göremiyoruz.
Vatandaşlarımızı en uygun koşullarda borçlandırıyor, teknik, finansal garantörlük sunuyoruz. KİPTAŞ’ın finansal garantörlüğü sayesinde borçlanmalar en uygun faiz ve ödeme koşulları ile sağlanıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm sürecinde hak sahiplerinin en önemli kaygısı olan inşaatların yarım kalması, KİPTAŞ’ın yapım garantörlüğü ile giderilmiş oluyor.

“İstanbul Yenileniyor” sisteminde vatandaşa finansal destek sunuyoruz. Öncelikle hak sahiplerinin riskli yapılarını maliyetine yeniliyoruz. Maliyetine yeniliyor olsak da inşaat maliyetlerinin çok yüksek olduğu bu ekonomik koşullarda çıkan borçlanmayı azaltmak ve vatandaşları ekonomik açıdan rahatlatmak için farklı destekler sunuyoruz. Özel bankalarla yaptığımız anlaşmalar sayesinde vatandaşa kefil oluyor, düşük faiz oranları ve vadelendirme ile uygun ödeme alternatifi sunuyoruz.
İBB’NİN MALİ DESTEK PAKETİ KENTSEL DÖNÜŞÜME CAN SUYU OLDU
İBB’nin desteğiyle başlayan; düşük gelirli ve emekli vatandaşların borçlanma bedellerinin %65’e kadar olan kısmını karşılayan Mali Destek Paketi dönüşüme can suyu oldu.
İBB Kentsel Dönüşüm Mali Paketi nedir? Söz konusu paketin amacı ve yararlanma koşulları hakkında bilgi verir misiniz?
KİPTAŞ ile İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nın imzaladığı protokol sayesinde Mali Destek Paketi’ni Temmuz 2024’te hizmete sunduk. Bu paket sayesinde, düşük gelirli vatandaşların riskli yapılarını yenileyebilmesi için mali destek sağlanıyor. “İstanbul Yenileniyor” kapsamında KİPTAŞ ile uzlaşma sağlanan projelerdeki düşük gelirli vatandaşlara borçlanma bedelinin %40 ile %60’ı, bu vatandaşların emekli olması halinde ise borçlanma bedelinin %45 ile %65’i kadar destek İBB tarafından karşılanıyor.

DEPREME HAZIRLIKTA KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ
İBB İştirakler Şehircilik Grubu olarak kentsel dönüşüm ve depremle hazırlıkta özel sektör ve STK’lar ile iş birliğiniz var mı? Konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Depreme hazırlıkta kurumlar arası iş birliğini önemsiyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda çalışmalar yapan STK’larla, özel sektördeki kurumlarla hemen her konuda bir araya geliyor, görüşlerini dinliyoruz.
İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerimizden KİPTAŞ, “İstanbul Yenileniyor” sistemi çerçevesinde kentsel dönüşüm projelerinin planlı ve süratli bir biçimde gerçekleştirilmesi için ilçe belediyeleri ile iş birliği protokolleri imzalıyor.
Olası depreme karşı riskin azaltılması ve yaşanabilecek can kayıplarının önlenmesi amacıyla şu ana kadar Şişli, Üsküdar, Kartal, Küçükçekmece, Çatalca, Avcılar, Bakırköy, Ataşehir ve Tuzla ilçeleriyle protokol imzaladık ve iş birliği sürecine dahil olmak isteyen İstanbul’daki tüm ilçe belediyeleri ile çözüm ortağı olmaya hazırız.

İBB İŞTİRAKLER ŞEHİRCİLİK GRUBU’NUN ÇEVİK HAREKET EDEN BİR YAPISI VAR
İBB İştirakler Şehircilik Grubu ve KİPTAŞ, konut üretiminde yeni inşaat teknolojilerinden faydalanıyor mu? Depreme dayanıklı çelik yapılar konusundaki yaklaşımınız nedir? BIM (Bina Bilgi Modellemesi) gibi teknolojilerden yararlanıyor musunuz?
İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketleri olarak çevik hareket eden yapımız var. Verilere, gerçeğe dayalı çalışmalar yapıyor, sağlam kararlar alıp hızlı harekete geçiyoruz. Teknolojik, dijital gelişmelere açığız ve bu konuda hiç durmadan araştırıyor, öğreniyor, edindiğimiz deneyim ve bilgi ile uygulamaya geçiyoruz. Teknolojiyi takip etmekle kalmayıp öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyoruz.
Projelerimizi BIM tabanlı çalışmalarla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz, bunun için KİPTAŞ bünyesindeki farklı disiplinlerden uzmanlarımızı eğitimlerle donatıyoruz. Ayrıca coğrafi bilgi sistemlerinden VR (Sanal Gerçeklik) gözlüklere teknolojik sistemleri, yazılım ve donanımları çalışma sürecimize dahil ediyoruz.
KİPTAŞ’IN MODÜLER ÇELİK PROJESİ
Riskli konutların yenilenmesi sürecinde çelik kullanımının özellikle hız açısından katkısının olacağını düşünüyorum. Bu yönde İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerimizden KİPTAŞ ile çalışmalar da yapmaktayız. Konvansiyonel yöntemlerle yapılabilecek bir projenin modüler çelik sistemle inşa edilmesi için bir çalışma başlattık. İhale yönteminden uygulamaya tüm adımları modelliyoruz. Burada amacımız yalnızca bir yapıyı çelik yapmak veya tüm yapılarda artık çelik kullanmak değil, bütüncül düşünerek sistemi kurmak, çeliğin potansiyellerini keşfetmek ve en uygun yerde kullanmak. Uygulayacağımız modelin Türkiye’ye örnek olması konusunda hevesli ve iddialıyız.
KİPTAŞ KAMU KURULUŞU VASFI İLE YAPI DENETİMİNİ DE ÜSTLENİYOR
İBB İştirakler Şehircilik Grubu depreme dayanıklı yapılar inşa ederken inşaat malzemeleri seçimlerini hangi kriterlere göre belirliyor? Bu konuda STK’lar ile iş birliğiniz var mı?
Yalnızca, “Şu malzeme depreme dayanıklıdır, onu kullanalım” diyerek depreme dayanıklı bir konut inşa edemezsiniz. Hep vurguladığımız “bütüncül yaklaşım” konusu burada da önemli. Doğru malzemeyi seçmek kadar o malzemeyi uygun yerde doğru bir teknikle uygulamak da önemli.
Yapılan detaylı fizibilite çalışmaları, etüd proje ekibimizin analizleri ve planları, uygulama ekibimizin detaylı süreç yönetimi ile inşaatın her aşamasında, malzeme ile ilgili her detaya dikkat ediyoruz. İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerinden KİPTAŞ ile yaptığımız işlerde kamu kuruluşu vasfımızla yapı denetimini de üstleniyoruz. Bu sorumluluk çerçevesinde yapının ve malzemelerin yönetmeliklere uygunluklarını test ediyor, denetliyoruz.
Belirli bir STK ile mevcut bir protokolümüz olmamakla birlikte STK’ların fikirlerini önemsiyor, görüşlerini, eğitimlerini takip ediyoruz.

YAPI PROJELERİNDE SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ATILAN ADIMLAR
Projelerinizde çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilirlik ne kadar önemli?
“Sürdürülebilirlik en genel kapsamda bütün canlıları barındıran yer’in yaşamını sürdürmesi” olarak tanımlanıyor. İBB İştirakler Şehircilik Grubu bünyesindeki tüm şirketlerimiz ile toplum odaklı ve çevre dostu projeler geliştirirken sürdürülebilirlik kavramını bütüncül bir bakış açısıyla ele alıyor; çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği birlikte gözetiyoruz.
Kente bütüncül baktığınızda depreme dayanıklı yapıların sürdürülebilirlik açısından önemi daha da görünür oluyor. Eğer yapılar nitelikli malzeme ve doğru tekniklerle, yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa edildiyse uzun ömürlü oluyorlar.
Sürdürülebilirliğe yapı projeleri özelinde bakarsak çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik başlıklarının bu alanda da vurgulanması gerektiğini görüyoruz. Örneğin yapınız depreme dayanıklı olsa bile size sosyal imkanlar sunmuyorsa orada tam anlamıyla bir sürdürülebilirlikten bahsetmek mümkün değil. Yapı projelerimizde sosyal sürdürülebilirliği sağlamak için:
- Dönüşüm süreçlerinde hak sahiplerini mağdur etmiyor, ekonomik koşulların sürekli değiştiği bir ortamda projelerimizi güvenle teslim ediyoruz.
- Dar gelirli vatandaşa maddi destek sağlıyoruz.
- Projeleri kreşler, parklar, yeşil alanlar ve çeşitli sosyal donatılarla destekliyoruz.
- Tarihi yapıları geçmişe saygı duyan ve bugünün ihtiyaçlarını gözeten bir yaklaşımla yeniliyor, Bulgur Palas örneğinde olduğu gibi kültürel ve sosyal alanlar yaratıyoruz.
Bilimin söylediklerini kılavuz edinip kaynakları verimli kullanmak ve yaşadığımız doğayı korumak zorundayız. Bu nedenle projelerimizi tasarlayıp uygularken depremle mücadelenin yanı sıra seller, çığlar, yangınlar gibi doğal afetlere de yol açan iklim değişikliği gerçeğini de hesaba katıyoruz. Yalnızca çok yüksek bütçeli projeler yeşil bina sertifikaları alırken biz uygun maliyetli projelerin nitelikli, kaliteli ve çevreye duyarlı olabileceğini, bir sosyal konutun “çevreci” olabileceğini gösterdik.
YAĞMUR SUYU TOPLAMA VE GRİ SU GERİ KAZANIM SİSTEMİ
Tek yapılarda dahi yağmur suyu toplama sistemini projelerimize ekliyoruz. Ayrıca gri su geri kazanım sistemi ile atık suların yeniden kullanılmasını sağlıyoruz. 2024 yılında Tuzla Meydan Evler ve Pendik Arkatlı Evler projelerimizde gri su geri kazanım sistemiyle 8980 m³ su tasarrufu gerçekleştirdik.
Enerji verimliliği için solar aydınlatma sistemleri, güneş enerjisi panelleri, akıllı bina sistemleri uygulamaları yapıyoruz. İklime uygun peyzaj tasarımı ile su tasarrufu sağlıyoruz; kentsel dönüşüm projelerinde bitkilerin raporlanarak taşınmasını ve uygun yerlere dikilmesini sağlayarak bitki örtüsünü koruyoruz; çatı ve kat bahçeleri ile ısı adası etkisini azaltıyoruz; projelerimizde doğal malzemeler kullanmaya özen gösteriyoruz. Sayılarla örneklendirecek olursak yalnızca Pendik Arkatlı Evler, Tuzla Aydınlık Evler ve KİPTAŞ Mihmandar projesinde solar aydınlatma ve çevreci peyzaj uygulamaları sayesinde 2024 yılında yaklaşık 6458 kW enerjiden tasarruf sağladık.
İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ şirketimizle akıllı sulama, akıllı gübreleme sistemleri ile su tasarrufu sağlıyor, biyolojik çeşitliliği artırmaya ve habitatı korumaya yönelik Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.
Tesis yönetiminde uzmanlaşan, 50’den fazla sitenin yönetimini üstlenen, şehrin çeşitli noktalarında temizlik ve bakım hizmetleri veren Boğaziçi Yönetim AŞ az su kullanan armatürlerden atık yönetimine tüm hizmet alanlarında çevreyi koruyacak şekilde hareket ediyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL ULAŞIM PLANI (SKUP)
İSPARK şirketimiz ile Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP) vizyonu kapsamında, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını ve karbon salınımını azaltmaya yönelik düzenlemeler yaparak İstanbul’un ulaşım sisteminin dönüşümünü destekliyoruz. Bu uygulamalardan biri: Park Et Devam Et Sistemi. Diğeri ise kent merkezindeki trafik yoğunluğunun yönetilmesini sağlayan tarife kademelenmesi uygulaması. İSPARK işlettiği tekne parklarda da yılda ortalama 1 m³ sintine, 0,20 m³ atık yağ ve 200 m³ pis suyun denize karışmasını da önlüyor.
Bu çalışmaları yaparken sürdürülebilirlik için tasarımdan uygulamaya, daire planlarından malzemeye, otoparktan peyzaja, kentteki tüm canlılardan gelecekteki nesillere kadar herkesi, her aşamayı bütüncül ele almanın önemli olduğunu düşünüyoruz.
HALASKAR GENÇLİK VE YAŞAM MERKEZİ DEĞERLİ BİR SOSYAL ALAN OLACAK
İBB İştirakler Şehircilik Grubu, olası büyük İstanbul depremine hazırlıkta kentsel dönüşüm dışında hangi çalışmaları yürütüyor? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Konutun hep bir “sonuç ürün” olduğunu söylüyorum. Şu ana kadar anlattığım tüm faaliyetlerimiz aynı zamanda İstanbul’u depreme de hazırlayan faaliyetler. Kentsel dönüşüm ile mevcut yapı stokunun yenileme çalışmalarının dışında, sabit taksitle erişilebilir nitelikli, depreme dayanıklı yeni konutlar da yapıyoruz. Yalnızca konut değil, farklı tipolojilerdeki yapıları inşa ederken de yine deprem önceliğimiz.
İstanbul’da üniversitede okuyan çocuğunuzun depreme dayanıklı bir yurtta, sosyal, kültürel alanlarla çevrili bir noktada kaldığını bilmek örneğin çok kıymetli. İnşaatı devam etmekte olan Halaskar Gençlik ve Yaşam Merkezi öğrenciler için, kentliler için çok değerli bir sosyal alan olacak. Bu merkezde kız öğrenci yurdu, cami, kültür merkezi, meydan ve etkinlik alanları yer alacak.

KİPTAŞ ANTAKYA GEÇİCİ YAŞAM ALANI 4 AYDA TAMAMLANDI
Son olarak 6 Şubat depremleri sonrası İBB ve KİPTAŞ bölgede ne gibi çalışmalar yürüttü? Kısaca genel bir değerlendirme yapar mısınız?
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alan bölgelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için İBB, AFAD tarafından Hatay ile eşleştirildi. İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerinden KİPTAŞ, bu süreçte var gücüyle çalıştı. İş makinesi, teknik ekip ve çadırlar ile deprem bölgesine acil destek ulaştırdık.
Depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için İBB birimleriyle birlikte çalıştık. İskenderun, Samandağ ve Antakya’ya çadırlar kurduk. Antakya’da 201 konut ve 4 adet sosyal donatı alanı dahil 21 ticari birim olmak üzere toplam 222 bağımsız birim ile yaklaşık 1.000 kişiye güvenli barınma imkânı sunan KİPTAŞ Antakya Geçici Yaşam Alanı’nı 4 ay içinde tamamlayarak Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik.
Depremin hemen ardından hiç düşünülmeden, planlanmadan yapılan geçici yaşam alanlarının hastalık, yangın gibi riskler taşıdığını gördük. Biz bu projeyi yaparken insana öncelik verdik ve yalnızca barınma ihtiyacını minimum seviyede gidermeyi değil “geçici” de olsa “yaşanabilir bir alan” olmasını amaçladık. Nasıl sosyal konut projelerimizde bir sosyal konutun nitelikli mimariye sahip olabileceğini, yeşil alan ve sosyal donatılarla tasarlanabileceğini, çevreci olabileceğini gösterdiysek geçici yaşam alanlarının da konforsuz ve güvensiz olmak zorunda olmadığını gösterdik.
Antakya Geçici Yaşam Alanı’nda depremzedelerin güvenli ve rahat bir yaşam sürebilmesi için alanda kreş, sağlık ocağı, çocuk oyun alanları ve yaşlı bakım merkezi gibi sosyal donatılar yer alıyor. Ayrıca kasap, manav ve kırtasiye gibi ticari birimler, günlük ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor. Geçici dediğimiz zaman aklımıza çok daha kısa süreler gelse de bugün depremin üstünden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen insanlar hala “geçici” yaşam alanlarında barınıyor. Bu durumu öngörerek projemizi uzun süreli kullanıma uygun düzenli bir mahalle olacak şekilde tasarladık.
KIRIKHAN’DA İBB EMEKÇİLER LİSESİ’Nİ İNŞA ETTİK
Ayrıca yine İBB İştirakler Şehircilik Grubu şirketlerinden KİPTAŞ’ın koordinasyonunda Hatay Kırıkhan’da inşa edilen İBB Emekçileri Lisesi’ni yaptık. Toplamda 12 derslik, fizik laboratuvarı, kimya-biyoloji sınıfı, güzel sanatlar atölyesi, çok amaçlı salon, yemekhane ve spor salonu gibi alanlardan oluşan bu eğitim kurumunu da oradaki öğrencilerle buluşturduğumuz için mutluyuz.
Bu çabalar ne kadar değerli olsa da yeterli olmadığının farkındayız. Depremle mücadele için tüm kurumlar ve bireyler birlik olmalı. Herkesi bu mücadelede iş birliğine davet ediyoruz.