İnşaat Dünyası Dergisi Temmuz-Ağustos 2024 sayısında “Ayın Konuğu” olarak DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Erkut’u ağırladı. Isıtma sistemlerinde yüksek verimli, güvenli ve çevreci ürün, hizmet ve sistemlerin yaygınlaştırılmasının sağlanması vizyonu ile 30 yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Erkut, gelecek stratejilerini yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde şekillendirdiklerini söyledi. Erkut, “DOSİDER mensupları olarak, firmalarımızı ve üretimlerimizi tüm bu gelişmelere entegre etmek zorundayız ve bunun için pek çok yatırım ve çalışma yapıldı ve yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca sektörümüzdeki çalışanların teknik gelişimlerine ve güncel konularda gelişimine katkıda bulunan eğitimleri sürdürüyoruz” dedi.
DOSİDER’in kuruluş amacı, üyeleri ve 2024 çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
DOSİDER (Isıtma Cihazları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) olarak, doğal gaz, elektrik, hidrojen vb. enerji kaynakları ile çalışan tüm ısıtma sistemlerinde bilinirliği artırma ve düzenleme faaliyetlerine katkıda bulunmaktayız. Aynı zamanda yüksek verimli, güvenli ve çevreci ısıtma ürünlerinin tanıtım ve bilinirlik faaliyetlerinde bulunarak, yeşil mutabakata uyum çerçevesinde sektörümüze öncülük ediyoruz. Derneğimiz aynı zamanda ülkemiz ısıtma sektöründe haksız rekabet yapılmasını önlemek amacı ile çalışmalarını sürdürmekte ve ısıtma sektörünün en önemli yerli ve yabancı sanayi ve ticari kuruluşlarını bünyesinde bulundurmaktadır.
Derneğimiz 2024 yılında da kamuoyuna, ısıtma sektörü güncel gelişmeleri ve ısıtma sistemlerinin doğru şekilde kullanımı ile ilgili bilgilendirmeler yapmaya devam etmekle beraber, sektörümüzdeki çalışanların teknik gelişimlerine ve güncel konularda gelişimine katkıda bulunan eğitimler vermektedir.
Aynı zamanda enerji sektörünün bakanlıklar, gaz dağıtım şirketleri gibi önemli paydaşları ile bir araya gelerek ısıtma sektörünün gelecek stratejilerine katkı vermektedir.
“GELECEK VİZYONU, STRATEJİ VE EYLEM PLANI” PROJESİNİ TAMAMLADIK
DOSİDER kısa süre önce 30’uncu yıldönümünü kutladı. DOSİDER’in “Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı” ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Derneğimiz 30 yılını geride bırakırken; yeni teknolojiler, yaygınlaşan doğal gaz kullanımı, dünyadaki enerji krizleri, yenilenebilir enerji kaynakları, AB yeşil mutabakatı, gaz yakıcı cihazlarda hidrojen kullanımı, ısı pompaları, hibrit sistemler, değişen regülasyonlar/yasalar, yönetmelikler vb. sektörümüzde ve dünyada pek çok yeni gelişme yaşanıyor.
Bu bağlamda derneğimizin ve sektörümüzün kapsamını geliştirmek, tanımlamak, küresel eğilimler ışığında DOSİDER’in gelecek vizyonunu şekillendirmek ve bu vizyona uygun bir strateji ve eylem planı hazırlayarak yol haritası oluşturmak amacıyla, bir dizi faaliyet gerçekleştirerek “Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı” projesini tamamladık. 30. Yıl etkinliğimizde tüm sektörümüz ve kamuoyu ile paylaştık.
“Isıtma sistemlerinde yüksek verimli, güvenli ve çevreci ürün, hizmet ve sistemlerin yaygınlaştırılmasının sağlanması” vizyonu ile derneğimizin ismi başta olmak üzere web sayfamız, sosyal medya hesaplarımız, kurumsal yapımız başta olmak üzere tüm süreçlerimiz yeniden şekillendi. DOSİDER’de olarak geride bıraktığımız 30 yılda elde edilen kazanımları koruyarak, geleceğimizi tüm ısıtma cihazlarını odağımıza alarak şekillendirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bizler, DOSİDER mensupları olarak, firmalarımızı ve üretimlerimizi tüm bu gelişmelere entegre etmek zorundayız ve bunun için pek çok yatırım ve çalışma yapıldı, yapılmaya devam etmektedir.
BAZI ÜRÜN GRUPLARINDA AVRUPA’NIN ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE GELDİK
DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Erkut olarak Türk iklimlendirme sektörünün geleceğini Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde değerlendirir misiniz?
ISITMA cihaz, sistem ve ekipmanların üreticileri olarak bizler, hızla değişen ve gelişen Isıtma ve Doğal Gaz sektöründe dünyayla tam entegrasyon halinde büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz.
Öyle ki, bu sektörde ilk başlarda sadece ithalatçı olan Türkiye, bugün artık ciddi anlamda imalat ve ihracat yapan bir ülke konumuna, hatta bazı ürün gruplarında Avrupa’nın üretim üssü haline gelmiş durumda.
Bugün ülkemiz, 2,5 milyonu aşan adediyle kombi üretiminde, 15 milyon metretül’ü aşan panel radyatör imalatında, 2 milyon adedi aşan doğal gaz sayacı imalatında Avrupa’nın üretim merkezi konumuna ulaştı.
İmalatını yapmakta olduğumuz yaklaşık 2,5 milyon kombinin hemen hemen yarısını iç piyasanın kullanımına sunarken, diğer yarısını da ağırlıklı Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihracat ediyoruz. Panel radyatörde de benzer bir durum söz konusu. İmal edilen panel radyatörlerin yaklaşık %50’si ihraç edilmekte.
YERLİLEŞME ORANINDA HER GEÇEN GÜN DAHA İYİ BİR KONUMA GELİYORUZ
Bu boyutta üretim ve ihracat rakamlarına sahip olan sektörümüzde doğal olarak AB’de yaşanan gelişmeler de çok yakından takip ediliyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı hem derneğimizin hem de üye firmalarımızın yakından takip ettiği bir konu. Üyelerimizin sahip olduğu 13 adet onaylı Ar-Ge merkezi bulunuyor.
Bu konuda üye şirketlerimizi tasarımdan üretime, ürün ve hizmetlerinde pek çok uygulama hayata geçirdiğini, bu kapsamda yatırımlar yapıldığını ifade etmek isterim. Derneğimiz de bu mevzuat, üyelerimiz, uygulamalar, iyi uygulamaların üyelerimiz arasında paylaşımı gibi konulara dahil olarak sürecin içindedir. Özellikle sektörümüz Ar-Ge yatırımları ile öne çıkarken yerlileşme oranı konusunda her geçen gün daha iyi bir konuma geldiğimizi söyleyebiliriz.
İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜ POZİTİF AYRIŞARAK BÜYÜME TRENDİNİ SÜRDÜRÜYOR
DOSİDER üyelerinin 2024 üretim ve ihracat rakamları (öngörüsü) ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Son yıllarda sektörümüz birçok sektörden pozitif ayrışarak büyüme trendini sürdürdü. Üyelerimizin ürün gamında bireysel ve merkezi ısıtma sistemlerinin yanı sıra endüstriyel yakma sistemleri, ısı pompaları, radyant ısıtıcılar, sıcak su ısıtıcıları, akıllı kontrol sistemleri, panel radyatörler gibi pek çok ürün var.
Ülkemizin 2023 yılı ihracatı 255,8 milyar USD seviyesine ulaştı, İSİB verilene göre iklimlendirme sektörü 7,17 milyar USD ihracat gerçekleştirmiştir. Isıtma Sistem ve Elemanları grubu 1,5 milyar USD ihracat kapasitesi ile İklimlendirme Sanayi ihracatı içinde %21 seviyesinde bir paya sahiptir. Isıtma Sistem ve Elemanları grubunda ihracat kilogram birim fiyatı 2023 yılında 4,2 dolar/kg’a ulaştı.
Ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler, satın alma taleplerinin öne çekilmesi ve/veya ötelenmesi, hammadde fiyatlarındaki değişkenlikler gözetildiğinde 2024 yılı sonunda elde edeceğimiz verilerde üretim ve satışlarda son yıllardaki büyüme trendinin yavaşlayacağı değerlendirilmektedir.
TÜRKİYE’DE DOĞAL GAZ ABONE SAYISI 20 MİLYONA ULAŞTI
Türkiye son dönemde yeni doğal gaz kaynakları keşfetme ve enerji çeşitliliğini artırma yönünde önemli yatırımlara imza atıyor. Türkiye’nin enerji koridoru olması DOSİDER üyelerine hangi fırsatları sunuyor? Kısaca anlatır mısınız?
Yeni keşfedilen doğal gaz kaynaklarının yanı sıra, Rusya, İran, Azerbaycan gibi ülkelerden ülkemize ve buradan da diğer Avrupa coğrafyasına doğal gazın ulaşması ülkemizin bu piyasadaki etkililiğini ve önemini her geçen gün arttırmaktadır.
80’li yılların sonundan itibaren ülkemizde kullanılmaya başlanan doğal gaz, artık 81 il ve 800’ün üzerinde ilçemizde 20 milyona ulaşan abone ile halkımız tarafından güvenle kullanılır hale geldi. Aynı zamanda kaynaklar çeşitlendirilerek, doğal gaz arzında zaman içinde yaşanabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek amaçlandı.
TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE OLARAK ENERJİ REKABETİNİN MERKEZİNDE YER ALIYOR
Türkiye boru hatlarının merkezindeki transit ülke olarak enerji rekabetinin merkezinde yer alıyor. Bu rekabetin içinde ülkemizin stratejik pozisyonu, fiyatı pazarlığında önemli olduğu kadar, uzun dönemde Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin yönü noktasında da belirleyici bir etkiye sahip olacaktır. Dolayısı ile doğal gazın fiyat açısından rekabetçi konumunu sürdürmesi, alt yapı yatırımlarının hem global boyutta hem de yerel ölçekte devam etmesi vb. etkiler üyelerimizin de yatırımlarının artmasına dolayısıyla da sektörümüzün büyümesine vesile olmaktadır.
Rusya-Ukrayna savaşı ilk dönemlerinde Avrupa ülkelerinin doğal gaz temin endişesi günler ilerledikçe azaldı ve normalleşti. Ancak bu durum Avrupa ülkelerinde fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecini hızlandırdı. Binalarda ve ısıtma sistemlerinde, doğal gaz kullanımı ile ilgili olarak yeni binalarda uygulanacak regülasyonlar hayata geçmeye başladı. Mevcut doğal gaz kullanım alanlarında bir değişiklik oluşmadı, verimli kullanımı arttıracak, konfor değerlerini değiştirerek tasarruf yaklaşımları zaten yüksekti, daha fazla arttırdılar.
Bu kapsamda ısı pompaları ve gaz yakıcı cihazlar ile oluşturulan hibrit sistemler, çatı GES’ler, solar sıcak su sistemlerine yönelik ürün ve sistemlerin kullanımı arttı. Üyelerimizde yurt dışı ve içinde ısıtma ve sıcak kullanım suyu üretimine yönelik pek çok yeni ürün ve hizmeti kullanıcılara arz etmekte geliştirilerek çalışmalar, yatırımlar devam etmektedir.
HİDROJEN-DOĞAL GAZ YAKICI CİHAZ VE ÜRÜN GRUPLARI PİYASAYA SUNULUYOR
Sektörlerimiz için önemli bir husus, hidrojenin kullanılmasına yönelik uygulamalar başlamış, üyelerimizin pek çoğu %20-25 seviyesinde hidrojen- doğal gaz karışımı yakabilecek gaz yakıcı cihazlarını geliştirmiş ve ürün gruplarında yer vermektedir. %100 hidrojenle çalışan ürünler pek çok ulusal ve uluslararası fuarlarda sunulmakta ve ürün grupları geliştirmeye devam etmektedir.
Avrupa ülkelerinde hidrojen kullanımı pilot uygulamalar hayata geçirilmektedir. Ülkemizde de Enerji Bakanlığımız Hidrojen kullanımı için 2050 yol haritası yayınlandı. Hidrojenin cihazlarda başarılı bir şekilde kullanımı ile birlikte; elde edilmesi, taşınması, depolanması, tüketim noktasına arzı vb. konularda da sorunların giderilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu görmekte, bu konuyu derneğimizin teknik komiteleri yakından takip etmektedir.
DOSİDER, DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞİRKETLERİ İLE ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR
DOSİDER Türkiye’de enerji verimliliğini ve teknik servis kalitesini artırmak amacı ile tüketiciye yönelik çalışma ve eğitim faaliyetleri yürütüyor mu? Kısaca bilgi verir misiniz?
DOSİDER olarak doğal gazın güvenli kullanımı, gaz yakıcı cihazların periyodik bakımlarının yapılması, eskimiş tesisatların gözden geçirilmesi, ömrünü tamamlamış cihazların kullanımının sona ermesi vb. konularda doğal gaz dağıtım şirketleri ile çeşitli çalışmalar yapıyoruz.
Üyelerimizin müşterilerine sundukları ürünlerin uzun yıllar güvenli ve verimli şekilde hizmet etmesi için sağladıkları yetkili servis hizmetleri bulunmaktadır. Sahada korsan ve yetkisiz servislerin yapmış oldukları hizmetlerin kullanıcı ve ürün güvenliğini riske eden pek çok vaka ile karşılaşmakta, uygun olmayan cihazların ikinci el olarak satışı görülmektedir.
Gaz dağıtım şirketlerimizin yasa, yönetmelik, uygulama talimatları 30 yılın üzerinde geliştirdikleri sistemleri içinde süreçlere DOSİDER olarak pek çok katkı sağlanmış, bilgi ve uygulama geliştirilmiştir. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüzün geliştirdiği www.servis.gov.tr web sayfasında tüm sanayi ürünlerine ait yetkili servis hizmetine yönelik yurt genelinde tüketicilere detaylı bilgilendirmeler, doğru servis bilgilerine ulaşmaları sağlanmaktadır. Derneğimiz bu çalışmaları desteklemekte, katkı sağlamaktadır.
Bu çalışmalar ile birlikte sürekli olarak tüm paydaşlarımız, tüketicilerimiz, satış kanalları, yetkili servislere yönelik eğitim ve seminerleri üyelerimiz kesintisiz yapmaktadır. DOSİDER olarak sosyal medya hesaplarımızdan düzenli olarak güvenli, verimli ve tasarruflu kullanıma yönelik ip uçları tüketiciler ile paylaşılmaktadır. Mesleki ve teknik liseler, meslek yüksek okulları, üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrenciler, Makine Mühendis Odalarına yönelik eğitim ve seminerler devam edilmektedir.
Son olarak DOSİDER’in gelecek hedefleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
1993 yılında kurulan derneğimiz 30 yılı geride bırakırken; yeni vizyonumuzla birlikte derneğimizin gelecek stratejisinin yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde şekillendirerek, kapsayıcılığımızı da bu doğrultuda arttırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla yeni dönemdeki hedeflerimizi aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Doğal gaz, elektrik, hidrojen vb. enerji kaynakları ile çalışan tüm ısıtma sistemlerinde bilinirliği artırma ve düzenleme faaliyetlerine katkıda bulunmayı,
- Yüksek verimli, güvenli ve çevreci ısıtma ürünlerinin tanıtım ve bilinirlik faaliyetlerine katkıda bulunmayı,
- Yeşil mutabakata uyum çerçevesinde sektörümüze öncülük etmeyi hedeflemekteyiz.